piątek, 14 czerwca 2019

Letnia sałatka z truskawkami, mango i serem pleśniowym

Dziś kolejna propozycja podania owoców w lekko wytrawnej wersji.
Jakże pysznej i zaskakującej!
Sałatka idealna na lejący się za oknami żar i czerwcowe burze, na obiad, przekąskę, kolację...
Soczyste mango, świeże truskawki, których właśnie trwa najlepszy czas!
Do tego miks delikatnych sałat, garść świeżych listków mięty dodającej lekkości i odświeżającego powiewu lata, rzut chrupiących płatków migdałów.
Już brzmi świetnie, prawda? :)
Ale to jeszcze nie koniec!
Dorzućmy zatem wytrawną część sałatki w postaci sera z niebieską pleśnią, odrobinę oliwy i świeży imbir dla podkręcenia smaku jeszcze bardziej.
Całość, choć może nie do końca wszystkim wydaje się oczywista, jest absolutnie trafionym połączeniem smaków :)
Ser i owoce wspaniale ze sobą współgrają, mięta z imbirem dodają charakteru, a dressing otula i spaja wszystkie składniki.
Kilka ruchów nożem, kilka rzutów na talerz i pyszne sałatka gotowa!
Jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanych pyszności.
Siadajcie do stołu!



























Sałatka z truskawkami, mango i serem
Potrzebujesz:
  • 1 dojrzałe mango
  • 200g truskawek
  • 1 opakowane miksu sałat
  • garść liści świeżej mięty
  • 80g sera z niebieską pleśnią
  • płatki migdałów
Dressing:
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Mango pokrój w kostkę, a truskawki w ćwiartki.
2. Na talerzach poukładać porcje liści sałat i pokrojone owoce.
3. Pokrusz lub pokrój w kostkę ser pleśniowy i poukładaj pomiędzy owocami.
4. Posyp sałatkę listkami mięty i płatkami migdałów.
5. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu i polej nim sałatkę przed podaniem.

Smacznego!








































Summer salad with strawberries, mango and blue cheese
Ingredients:
  • 1 ripe mango
  • 200g strawberries
  • 1 packed salad mix
  • a handful of fresh mint leaves
  • 80g blue cheese
  • almond flakes
Dressing:
  • 1 teaspoon of fresh grated ginger
  • 2 tablespoons of rapeseed oil
  • 1 teaspoon of honey
  • 1-2 teaspoons of lemon juice
Method:
1. Cut mango into cubes and strawberries into quarters.
2. On the plates arrange the portions of lettuce leaves and chopped fruit.
3. Crumble or slice the blue cheese and arrange between the fruits.
4. Sprinkle the salad with mint leaves and almond flakes.
5. Mix all the ingredients of the dressing together and pour on the salad before serving.

Enjoy!








































W akcji: Danie pachnące ziołami 6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...