niedziela, 23 czerwca 2019

Orzeźwiający sernik cytrynowo-miętowy na zimno

Podobno dni w najbliższym tygodniu mają być być wyjątkowo upalne...
Oznacza to podążanie w miarę możliwości razem z przemieszczającymi się cieniami, okładanie się lodem, zawieraniem związków z wiatrakami i klimatyzacją, a także spożywaniem na potęgę lodów i chłodzących pyszności.
Dlatego zawczasu posyłam dziś Wam absolutnie wspaniały deser!
Delikatny, rozpływający się w ustach i rozlewający delikatny chłód po całym podniebieniu sernik na zimno w orzeźwiających smakach cytryny z miętą :)
Puszyste biszkopciki na spodzie z lekko waniliową nutą, a na nich dwie kremowe warstwy sernika tak delikatnego, że ma się wrażenie dryfowania na chmurce.
A chmurka dwuwarstwowa, mocno orzeźwiająca, szczególnie jeśli wyjęta prosto z lodówki.
Nie od dziś wiadomo, że cytryna i mięta to idealne połączenie na gorące chwile lata.
Tak jak w wodzie i lemoniadach te dwa składniki wzajemnie wzmacniają swoje smaki i właściwości orzeźwiająco-chłodzące, tak samo działają na siebie w tym przepysznym deserze, który dziś jest bohaterem posta.
Jedzony w zacienionym miejscu w ogrodzie, pod parasolem na balkonie lub w kuchni z osłoniętymi przed żarem oknami przyniesie tę samą słodką i chłodną rozkosz pełną orzeźwiającego smaku, który sprawi, że nawet w te gorące dni, Wasze kubki smakowe zatańczą taniec radości :)
Ucierajcie zatem miętę i chłodźcie śmietankę na słodką ochłodę...i nie zapominajcie o nakryciach głowy i butelce wody! :)







































Sernik cytrynowo-miętowy na zimno
Potrzebujesz:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 700g kremowego twarożku (np. President)
  • 150ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej)
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ ciepła woda do rozpuszczenia)
  • 1/2 cytryny
  • 2 garści świeżych liści mięty
Sposób przyrządzenia:
1. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami.
2. Ubij śmietankę kremówkę z cukrem na sztywno.
3. Do śmietany dodaj twarożek i zmiksuj na gładko.
4. Żelatynę zalej ciepłą wodą, do jej przykrycia i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
5. Wlej rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i bardzo dokładnie wymieszaj.
6. Liście mięty utrzyj w moździerzu z odrobiną cukru na pastę lub zblenduj na gładko.
7. Podziel masę serową na pół.
8. Do jednej części masy serowej dodaj utartą mięte i wymieszaj, do drugiej dodaj skórkę otartą z 1/2 cytryny i sok z 1/2 cytryny - wmieszaj.
9. Na ułożone w formie biszkopty wylej masę miętową, wyrównaj i delikatnie wylej masę cytrynową.
10. Schłodź w lodówce do stężenia (2-3h) lub przez całą noc.

Smacznego!





























Cold lemon and mint cheesecake
Ingredients:
  • 1 pack of round biscuit
  • 700g of creamy cottage cheese
  • 150 ml of double cream (very cold)
  • 150g of sugar
  • 2 teaspoons of gelatine powder (+ warm water to dissolve)
  • 1/2 of lemon
  • 2 handfuls of fresh mint leaves
Method:
1. Lay the bottom of the springform pan with biscuit.
2. Whip double cream with sugar until stiff.
3. Add the cream cheese to the cream and blend it until smooth.
4. Bloom gelatine with warm water (to cover) and mix until gelatin is completely dissolved.
5. Pour the dissolved gelatine to the cheese mass and mix thoroughly.
6. Mint leaves place in a mortar with a little sugar and mash it on the paste or blend smoothly.
7. Divide the cheese mass in half.
8. Add mint paste to one part of the cheese mass and mix, add the zest of 1/2 lemon and 1/2 lemon juice to the other part - stir in.
9. Pour mint mass onto the biscuits, align and gently pour out the lemon mass.
10. Cool in the fridge to firm (2-3h) or overnight.

Enjoy!




























W akcji: Danie pachnące ziołami 6. Orzeźwiające desery, koktajle i napoje

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...