poniedziałek, 10 czerwca 2019

Wiosenne roladki z kurczaka w rabarbarze

Ostatnimi dniami letnia aura zalewa każdy kąt.
Ciepłe powietrze muska policzki i wypełnia płuca przy każdym wdechu zapachem traw i obietnicą dobrych dni.
Sezon na rabarbar powoli mija ale dopóki jeszcze można go spotkać na straganach, warto po niego sięgać i warto próbować go w coraz to nowszych odsłonach.
Na moim talerzu dziś rabarbar po raz pierwszy w wersji wytrawnej, jako lekko kwaśny sos do drobiowych roladek.
A w roladkach serek śmietankowy, czosnek i tymianek, które czule otulają młodą dymkę.
Całość zanurzona w rabarbarowych cząstkach z dodatkiem chili i miodu staje się pysznym i sycącym  daniem wielu wymiarów.
Kwaśność rabarbaru, ostrość chili, słodycz miodu, kremowe nadzienie delikatnych roladek i tymianek, który podbija niesamowicie nie tylko smak mięsa ale i samego rabarbaru.
Słyszeliście kiedyś, że to książka wybiera człowieka, a nie człowiek książkę?
Podobno tak samo jest z roślinami.
Chodzą za nami te, których potrzebujemy.
Nazwa tymianku pochodzi od greckiego słowa thymon, który oznacza odważny i podobno jest dobrym lekiem na nieśmiałość :)
A zatem, niech jedno z moich ulubionych ziół doda Wam odwagi do wypróbowania rabarbaru w wytrawnym wydaniu i niech zatańczy Wam na podniebieniu.







































Wiosenne roladki z kurczaka w rabarbarze
Potrzebujesz:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki łagodnego miodu
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Roladki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 150g serka śmietankowego (np: Almette)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 młode cebulki dymki (białe części)
Sposób przyrządzenia:
1. Piersi z kurczaka podziel na płaty (3-4 kotlety z każdej piersi).
2. Delikatnie rozbij mięso i dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
3. Serek śmietankowy wymieszaj z suszonym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Każdy płat mięsa posmaruj serkiem i połóż na nim przekrojoną wzdłuż połowę dymki.
5. Tak przygotowane mięso zwijaj w roladki i zabezpiecz wykałaczką.
6. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
7. Rabarbar obierz i pokrój w centymetrowe kawałki i obłóż nim roladki.
8. Papryczkę chili drobno posiekaj i wymieszaj z miodem, wodą i solą - zalej rabarbar i lekko przemieszaj.
9. Piecz 30min pod przykryciem w 180*C.

Smacznego!













































































Spring chicken rolls in rhubarb sauce
Ingredients:

  • 3-4 rhubarb stalks
  • 2 tablespoons of mild honey
  • 1/2 chili pepper
  • 1/2 glass of water
  • 1/2 teaspoon of salt

Chicken rolls:

  • 2 chicken breasts
  • 150g cream cheese (eg: Almette)
  • 1 large clove of garlic
  • 1/2 teaspoon of dried thyme
  • salt and pepper to taste
  • 3-4 green onions (white parts)

Method:
1. Divide chicken breasts into flaps (3-4 chops from each breast).
2. Gently break the meat and season with salt and pepper on each side.
3. Mix the cream cheese with dried thyme and garlic crushed by the press.
4. Spread each piece of meat with the cheese and place on it half of the green onion.
5. Roll the meat in rolls and secure with a toothpick.
6. Arrange the rolls in a casserole.
7. Peel the rhubarb and cut into centimeter pieces and place around roulades.
8. Chop the chili pepper finely and mix with honey, water and salt - pour over the rhubarb and toss it slightly.
9. Bake 30 minutes under cover at 180 * C.

Enjoy!








































W akcji: Danie pachnące ziołami 6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...