czwartek, 18 lipca 2019

Czekoladowe doniczki z borówkami

Pewnego pracującego dnia, przekartkowałam szybko najnowszy numer kulinarnego magazynu branżowego i wpadłam na zdjęcie czekoladowego deseru z borówkami, na które właśnie zaczął się sezon.
Zachwyciłam się podaniem słodkości w ogrodniczej formie doniczek z czekolady i w tym zachwycie przygotowałam je w zaciszu mojej słonecznej kuchni.
Każdą doniczkę wypełniłam kremowym nadzieniem na bazie Mascarpone i jogurtu naturalnego z delikatnymi nutami cytryny i tymianku.
Do tego garstka soczystych, słodkich borówek i trochę czarnej, żyznej ziemi Oreo z której wyrasta delikatna gałązka mięty.
Pyszne, orzeźwiające połączenie lata w czekoladowej skorupce ♥
Zaskakująco proste w wykonaniu, pyszne i idealne na przyjęcie urodzinowe dziadka zakochanego w działkowaniu i ogrodnictwie :)
To chyba najbardziej uroczy deser, jaki do tej pory przygotowałam :)
Zachwyca nie tylko wyglądem ale i delikatnym smakiem nadzienia i wielością tekstur; od kremowego wnętrza, poprzez strzelające sokiem, jędrne borówki, aż po chrupiące kawałeczki ciastek.
Takie doniczki możecie wypełnić także nadzieniami według własnych upodobań, ważne, aby były na zimno...krem budyniowy i maliny?
Wanilia z truskawkami?
A może biała czekolada z jagodami leśnymi lub kakao z wiśniami?
Wybór i dobór smaków zależy od Was!
To prawdziwa, słodka uczta pełna czekolady!
Wspaniale zanurzać się w nią w zacienionym ogrodzie, wśród zieloności...chodźcie!







































Czekoladowe doniczki z borówkami
na 9 doniczek
Potrzebujesz:
Na doniczki:
  • 200g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 9 sztywnych papilotek do muffinek lub papierowych kubeczków
Krem:
  • 250g mascarpone
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka jaj
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny + woda
  • świeże borówki
Wykończenie:
  • 8-10 ciasteczek Oreo
  • 9 gałązek mięty
  • świeże borówki
Sposób przyrządzenia:
1. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
2. Pokryj wnętrze papilotek/ kubeczków warstwą czekolady o grubości 2-3mm, żeby były sztywne i dość stabilne po zastygnięciu.
3. Włóż przygotowane doniczki do lodówki do zastygnięcia (ok. 15min).

Krem:
1. Żelatynę wsyp do małej miseczki i dodaj do niej listki tymianku oberwane z gałązek.
2. Zalej żelatynę i tymianek bardzo ciepłą wodą (nie wrzątkiem!), do wysokości żelatyny i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny.
3. W misce wymieszaj dokładnie Mascarpone z jogurtem i żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny.
4. Dodaj rozpuszczoną żelatynę z tymiankiem i dokładnie wymieszaj.
5. Wyjmij z lodówki gotowe doniczki z czekolady i do każdej nałóż po 2 łyżki kremu.
6. Ułóż na kremie łyżkę borówek i rozdziel równomiernie pozostały krem.
7. Wstaw do lodówki na min. 30min.

Wykończenie:
1. Pokrusz drobno ciastka Oreo i posyp nimi wierzch doniczek, tworząc niby-ziemię.
2. Wbij w środek każdej doniczki gałązkę mięty i ozdób świeżymi borówkami.

Smacznego!






























Chocolate pots with blueberries
for 9 flower pots
Ingredients:
For flower pots:
  • 200g of dark chocolate
  • 1 teaspoon of butter
  • 9 stiff paper muffin molds for or paper cups
Cream:
  • 250g mascarpone
  • 150g of natural yogurt
  • 2 egg yolks
  • zest from 1 lemon
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 2-3 branches of fresh thyme
  • 2 tablespoons of sugar
  • 1 heaped teaspoon of gelatin + water
  • fresh blueberries
Finish:
  • 8-10 Oreo cookies
  • 9 sprigs of mint
  • fresh blueberries
Method:
1. Melt chocolate with butter in a water bath.
2. Cover the inside of the paper muffin molds / cups with a layer of chocolate 2-3mm thick, so that they are stiff and quite stable after setting.
3. Put the prepared pots in the fridge to set (about 15 minutes).

Cream:
1. Put the gelatine in a small bowl and add thyme leaves torn from twigs.
2. Cover the gelatine and thyme with very warm water (no boiling water!) and mix thoroughly until the gelatin dissolves.
3. In a bowl, mix Mascarpone with yogurt and egg yolks, sugar, juice and lemon zest.
4. Add dissolved gelatine and thyme and mix thoroughly.
5. Remove ready-made chocolate pots from the fridge and fill each one with 2 tablespoons of cream.
6. Put a tablespoon of blueberries on the cream and evenly distribute the remaining cream.
7. Put in the fridge for min. 30 minutes.

Finish:
1. Finely crush the Oreo cookies and sprinkle them on tops of the pots, creating a soil.
2. Punch into the center of each pot a sprig of mint and garnish with fresh blueberries.

Enjoy!



16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy deser. Fajnie jest tak go przekroić i odkryć, co jest w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, albo wyjeść łyżeczką :) dziękuję! :D

      Usuń
  2. Genialnie powiedziane: CHODŹCIE ! Ale adresu nie podała! Są cudowne, to musi byc hit. Zawsze bałam się ich wykonać! Nie wiem co mnie powstrzymuje, musze to zrobić muszę!!!! Pyszności! I to póki są owoce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! są prostsze niż się wydaje i jest przy tym sporo zabawy (w dobrym tego słowa znaczeniu ;) )

      Usuń
  3. Dla mnie wygrałaś dzisiaj internety!!! ☺️

    OdpowiedzUsuń
  4. Te doniczki są coraz bardziej popularne, muszę i ja je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To hit wszystkich kulinarnych grup!
    Wyglądają bardzo spektakularnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. W Twoim wydaniu wyglądają jak żywe. Cudo 😍

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale boski pomysł, jak dla mnie super <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mysle ze zrobiły furorę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...