środa, 31 lipca 2019

Kurczak z włoskiej wyspy Salina

Dziś zapraszam na absolutnie wspaniałą włoską fiestę!
Delikatny kurczak, kremowe bakłażany, a całość zapieczona w pomidorach z kaparami i mnóstwem ziół, obsypana chrupiącymi orzechami i świeżymi listkami bazylii.
A obok...lekki jak chmurka kuskus z nutą cytryny.
Odświeżający i chłonący wszystkie soki włoskiej zapiekanki.
Tańczycie już na samą myśl o tych wspaniałościach? Bo ja tak!
Tak samo radośnie podrygiwałam przy jedzeniu :D
Kiedy przeskakując z kanału na kanał pewnego deszczowego popołudnia wpadłam na mojego ulubionego Jamie'go Olivera, który razem ze swoim włoskim przyjacielem przemierzał Półwysep w kształcie buta i własnie przyrządzali tego kurczaka z widokiem na krajobraz wybrzeża wyspy Salina...oniemiałam!
W dodatku, jak prawie nigdy, okazało się, że mam wszystkie składniki w domu ♥
Mówię Wam, to było przeznaczenie, nie wierzę w przypadki!
Wszystko soczyste, ociekające dobrocią i troskliwą pysznością pieczonych warzyw i delikatnego mięsa.
Jeżeli przestudiujecie przepis, możecie zauważyć, że nie ma w nim dwóch podstawowych przypraw, czyli soli i pieprzu, bo całą słoność potrawa zawdzięcza kaparom, a ostrość i głębię smaku papryczkom chili i ziołom oraz...cynamonowi, który wprowadza wspaniały aromat i posmak słodkości!
Warto zaserwować sobie i najbliższym tę przepyszną potrawę i kulinarną podróż w mniej znane włoskie rejony, które zaskakują połączeniami składników i smaków, wciąż jednak nie pozostawiając wątpliwości skąd pochodzą :)
To będzie piękna podróż pełna głębokich smaków!







































Kurczak z włoskiej wyspy Salina 
Potrzebujesz:
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 duży bakłażan
  • sól
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu / 1 laska cynamonu
  •  2 łyżki kaparów
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory malinowe
  • 4 gałązki świeżego tymianku + 2 gałązki świeżego rozmarynu + 1 suszony listek laurowy
  • 1/2 cytryny
  • garść orzeszków pini / płatków migdałów
  • 1/2 szklanki wody
  • garść liści bazylii
  • olej do smażenia
Cytrynowy kuskus
  • 1 szklanka suchej kaszy kuskus
  • wrzątek
  • 2 duże szczypty soli
  • 1 łyżka kaparów
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Sposób przyrządzenia:
1. Umyj i pokrój bakłażana na kawałki wielkości kęsa, posól i odstaw na bok.
2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i smaż kurczaka zaczynając skórą do dołu, na złoto z obu stron.
3. Zdejmij kurczaka z patelni i przełóż do brytfanny/ naczynia do zapiekania.
4. Osusz kawałki bakłażana papierowym ręcznikiem i smaż na tej samej patelni, co kurczaka. Mogą się lekko przypiec.
5. Przełóż usmażone bakłażany do kurczaka.
6. Pokrój cebulę w półplasterki, pokrój papryczki chili i usuń z nich pestki - wrzuć warzywa na patelnię razem z cynamonem, kaparami i ziołami, smaż do miękkości cebuli.
7. Pokrój pomidory w dużą kostkę i dodaj na patelnię razem z posiekanym czosnkiem- wymieszaj i smaż 3-4min.
8. Przełóż warzywa z patelni do brytfanny z kurczakiem i bakłażanem, posyp całość orzeszkami i skrop sokiem z cytryny, dolej wodę.
9. Zapiekaj w 180*C na dolnym poziomie pieca, przez 40min.

Cytrynowy kuskus
1. Wsyp kuskus do głębokiej miski.
2. Dodaj sól, skórkę z cytryny - wymieszaj - i zalej wrzątkiem do 1cm nad poziom kaszy.
3. Przykryj miskę i odstaw.
4. Przemieszaj gotowy kuskus i dodaj kapary.
5. Podawaj do kurczaka.

Smacznego!







































Salina chicken (Italian chicken stew)
Ingredients:
  • 4 chicken tights
  • 1 large eggplant
  • salt
  • 2 chili peppers
  • 2 cloves of garlic
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon / 1 cinnamon stick
  •  2 tablespoons of baby capers
  • 1 large onion
  • 2 tomatoes
  • 4 sprigs of fresh thyme + 2 sprigs of fresh rosemary + 1 dried bay leaf
  • 1/2 lemon
  • a handful of pine nuts / almond flakes
  • 1/2 glass of water
  • a handful of basil leaves
  • frying oil
Lemony couscous
  • 1 cup of dry couscous
  • boiling water
  • 2 large pinches of salt
  • 1 tablespoon of capers
  • zest from 1/2 lemon
Method:
1. Wash and cut the eggplant into chunks, sprinkle with salt and put aside.
2. Heat 2-3 tablespoons of oil in the pan and fry the chicken, starting with the skin down to the gold on both sides.
3. Remove the chicken from the pan and transfer it to the baking pan / casserole.
4. Dry the eggplant pieces with a paper towel and fry in the same pan as the chicken. They may lightly toasted.
5. Put the fried aubergines into the chicken.
6. Cut the onion into half-slices, chop chilli peppers and remove the seeds - put the vegetables in the pan together with cinnamon, capers and herbs, fry until soft onion.
7. Dice tomatoes and add to the pan along with chopped garlic - stir and fry 3-4min.
8. Transfer the vegetables from the pan to the casserole with chicken and eggplant, sprinkle with nuts and lemon juice, add water.
9. Bake at the bottom of the oven at 180*C for 40min.

Lemony couscous
1. Put the couscous in a deep bowl.
2. Add salt, lemon zest - mix - and pour boiling water to 1 cm above the couscous.
3. Cover the bowl and set aside.
4. Toss ready couscous and add the capers.
5. Serve with chicken.

Enjoy!



4 komentarze:

  1. Czy da radę to zrobić w rekawie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że bez problemu :) jeżeli zamierzasz trzymać się przepisu jeśli chodzi o smażenie pojedynczych składników, to myślę, że nawet wydłużenie czasu pieczenia nie będzie konieczne. Jeśli jednak chcesz piec wszystko surowe (bez wcześniejszego smażenia), wydłużyłabym czas pieczenia do 60-90 minut :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...