Różane apogeum w ogrodach dobiega końca i ustępuje miejsca innym sezonowym pięknościom.
Piękny zapach, smak i właściwości, a nawet kolor można jednak zachować na dużo dłużej na przykład w postaci aromatycznego, słodkiego syropu.
Prosty w przygotowaniu, o przepięknym kolorze będzie idealną bazą do sporządzenia letniej lemoniady różanej na upalne dni lub jako dodatek do jesiennej herbaty, czy jako dodatek do deserów.
Zastosowanie zależy właściwie od Waszych upodobań i wyobraźni, którą wspaniały zapach syropu z pewnością rozbudzi :)
A zatem nie będę się dłużej rozpisywać, żeby nie zabierać cennego czasu na zebranie ostatnich róży i przygotowanie tego płynnego różanego dobra!
Syrop z płatków róży
Potrzebujesz:
- 3-4 szklanki płatków róży pachnącej
- 750ml wody
- 350g cukru
- 1 cytryna
Sposób przyrządzenia:
1. Zagotuj wodę z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
2. Umieść płatki róży w szklanej misce i zalej gorącym syropem cukrowym.
3. Przekrój cytrynę na pół i połowę soku wyciśnij do miski z syropem, a drugą połowę pokrój w plasterki i także dodaj do miski.
4. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 48h.
5. Gotowy syrop przecedź i przelej do słoiczków/ butelek.
6. Przechowuj w lodówce do 10 dni. Można pasteryzować.
Smacznego!
Rose petals syrup
Ingredients:
1. Boil the water with the sugar until the sugar dissolves completely.
2. Place the rose petals in a glass bowl and pour over the hot sugar syrup.
3. Cut the lemon in a half and squeeze juice from a half of the lemon into the bowl with the syrup, cut the other half into slices and add it to the bowl.
4. Cover the bowl with plastic wrap and put in the fridge for 48 hours.
5. Strain ready syrup and pour into jars / bottles.
6. Store in a refrigerator for up to 10 days or pasteurize it.
Enjoy!
2. Umieść płatki róży w szklanej misce i zalej gorącym syropem cukrowym.
3. Przekrój cytrynę na pół i połowę soku wyciśnij do miski z syropem, a drugą połowę pokrój w plasterki i także dodaj do miski.
4. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 48h.
5. Gotowy syrop przecedź i przelej do słoiczków/ butelek.
6. Przechowuj w lodówce do 10 dni. Można pasteryzować.
Smacznego!
Rose petals syrup
Ingredients:
- 3-4 glasses of fragrant rose petals
- 750ml of water
- 350g of sugar
- 1 lemon
1. Boil the water with the sugar until the sugar dissolves completely.
2. Place the rose petals in a glass bowl and pour over the hot sugar syrup.
3. Cut the lemon in a half and squeeze juice from a half of the lemon into the bowl with the syrup, cut the other half into slices and add it to the bowl.
4. Cover the bowl with plastic wrap and put in the fridge for 48 hours.
5. Strain ready syrup and pour into jars / bottles.
6. Store in a refrigerator for up to 10 days or pasteurize it.
Enjoy!
W akcji:
Pyszności! Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńdziękuję! zachęcam do wypróbowania :D
UsuńUściski!
a co to za róża pachnąca? to zwykła jakakolwiek róża która rośnie w ogrodzie? czy specjalna róża jadalna? :)
OdpowiedzUsuńdo różanego syropu można użyć wielu odmian róż :) ważne, aby były zbierane daleko od dróg, miały intensywny zapach i nie były różami bukietowymi. Można wykorzystać płatki róży dzikiej (chociaż sporo zbierania ;) ), róży cukrowej, lub każdej innej pachnącej dość mocna i w kolorze różowym, o delikatnych płatkach. Niestety nie wiem dokładnie jakiej odmiany jest róża ze zdjęcia, której użyłam :(
Usuń