Łagodniejszy w temperaturach, przyjemnie ciepły, przytulnie złocisty, powleczony pierwszymi srebrzystymi nitkami babiego lata i przepełniony dobrocią.
Jedną z tych soczystych dobroci połączyłam z pachnącą wieczornym ciepłem lawendą i zamknęłam w słoiczkach :)
Przed Państwem wdzięczny Curd morelowy z lawendą i delikatną nutą pomarańczy!
Gdyby można było zamykać widoki w smakach, to tak własnie mógłby smakować zachód słońca nad kwitnącą łąką, huczącą ciągle od kończących pracę owadów.
Delikatny, a jednak z mocnym owocowym akcentem, pachnący słodką, upajającą lawendą :)
Takim kremem możecie nie tylko rozjaśnić szare poranki grzankami pełnymi słonecznego curdu, ale też można wypełnić nim babeczki, posmarować spód tarty lub nadziać muffiny...albo po prostu rozpływać się nad jego pysznością, wyjadając prosto ze słoiczka.
Tyle słonecznych rozkoszy i tak niewiele potrzeba, żeby móc się nimi cieszyć!
Pestkujcie morele i obrywajcie lawendowe kwiatki, bo czas spakować odrobinę słonecznych zachodów na później! ;)
Curd morelowy z lawendą i pomarańczowym tłem
Potrzebujesz:
- 400g świeżych moreli
- 100g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy / 1,5 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 50g masła
Sposób przyrządzenia:
1. Morele wypestkuj i umieść w garnku o grubym dnie i gotuj z dwiema łyżkami wody do momentu, aż owoce się rozpadną.
2. Przetrzyj gorące owoce przez sito i odstaw mus do wystygnięcia.
3. Jajka dokładnie wymieszaj z cukrem i połącz z ostudzonym musem z moreli.
4. Dodaj do masy sok z cytryny, kwiaty lawendy i skórkę otartą z pomarańczy - wymieszaj bardzo dokładnie.
5. Mieszając, podgrzewaj całość na średnim ogniu do momentu, aż curd zgęstnieje.
6. Do gorącego curdu dodaj masło, wymieszaj bardzo dokładnie do połączenia.
7. Przelej gorący krem do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
8. Można pasteryzować.
Smacznego!
Apricot and lavender curd with orange touch
Ingredients:
- 400g fresh apricots
- 100g sugar
- 1 tablespoon lemon juice
- 2 eggs
- 1 teaspoon dried lavender flowers / 1.5 teaspoon fresh lavender flowers
- zest from 1/2 orange
- 50g butter
Method:
1. Pit the apricots and place them in a thick-bottomed pot and cook with two tablespoons of water until the fruit falls apart.
2. Wipe the hot fruit through a sieve and set aside the mousse to cool.
3. Mix the eggs thoroughly with sugar and combine with the cooled apricot mousse.
4. Add lemon juice, lavender flowers and orange zest to the mass - mix very thoroughly.
5. While stirring, heat on medium heat until curd thickens.
6. Add butter to the hot curd, mix well to combine.
7. Pour the hot cream into the boiled jars, seal it tightly and set it upside down to cool.
8. Can be pasteurized.
Enjoy!
W akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz