sobota, 17 sierpnia 2019

Łosoś w sosie Chimichurri z letnim twistem owocowym

Oto eksplozja lata na talerzu.
Tego lata, które wciąż w pełni, wciąż ogromnie słoneczne, ciepłe i pełne przygód!
Toczą się po kuchennym blacie fioletowe, pękate borówki i rumieni dojrzała brzoskwinia.
Obie zatańczą za chwilę argentyńskie tango w ziołowym sosie Chimichurri, który z Argentyny właśnie się wywodzi.
Jako niecodzienny dodatek, w objęciach pietruszki i czosnku odnajdą rytm do cytrusowych pląsów ;)
Na patelni obok zaczyna skwierczeć delikatnie różowy łosoś...to właśnie na nim wyląduje aromatyczny sos ziołowy z letnim, owocowym twistem.
Chimichurri to tradycyjny sos argentyński a bazie oliwy/oleju, octu winnego lub innego kwasu (u mnie umiłowany przez rybę sok z cytryny ;)) i mnóstwa ziół!
Natka pietruszki to absolutna podstawa, a do niej świeży czosnek i coś pikantnego.
Podawany tradycyjnie do grillowanych mięs i warzyw sprawdzi się też idealnie jako marynata, ale i sos do innych dań.
W słonecznej Kuchni dziś w tym wydaniu delikatny łosoś.
Wydanie bardzo letnie i pełne energetycznych smaków, bo sos wzbogaciłam dodatkiem soczystych i słodkich owoców środka Sierpnia :)
Borówki i brzoskwinie idealnie tutaj pasują, wynosząc sam sos, jak i całe danie na niesamowicie lekki, letni i kolorowy poziom, dodając wyrazistości i stawiając rybę w totalnie nowym świetle smaków!
A obok kremowe awokado, dojrzałe, słodkie pomidorki koktajlowe w balkonowego krzaka i pikantne plasterki szalotki.
Całość sprawdzi się także z drobiem.
Będziecie płakać ze szczęścia! :D







































Łosoś z letnim chimichurri z borówkami i brzoskwinią
Potrzebujesz:
Chimichurri z borówkami
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść borówek amerykańskich
  • 1 brzoskwinię
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 duże szczypty soli
  • 1 duża szczypta pieprzu
Do tego:
  • filet z łososia lub pstrąga tęczowego (ze skórą)
  • sól i pieprz
  • roszponka
  • szalotka 
  • pomidorki koktajlowe
  • awokado
Sposób przyrządzenia:
Chimichurri z borówką
1. Lekko przesiekaj umyte borówki i przełóż do miski.
2. Brzoskwinię umyj i pokrój w drobną kostkę, dodaj do borówek.
3. Wymieszaj owoce, dodaj posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny, ponownie wymieszaj.
4. Zalej całość olejem, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na bok.

Do tego:
1. Na talerzach porozkładaj liście roszponki, a na niej plastry awokado, szalotki i połówki pomidorków.
2. Łososia oczyść, jeśli to konieczne, i smaż na minimalnej ilości tłuszczu skórą do dołu przez 5 min.
3. Oprósz rybę solą i pieprzem i przewróć na drugą stronę - smaż 2-3min.
4. Przełóż rybę na talerze z sałatą i polej owocowym chimichurri.

Smacznego!







































Salmon with summer chimichurri with blueberries and peach
Ingredients:
Chimichurri with blueberries
  • 3-4 tablespoons of chopped parsley
  • 1 clove of garlic
  • a handful of American blueberries
  • 1 peach
  • juice and zest with 1/2 lemon
  • 1/2 cup of good quality oil or olive oil
  • 2 large pinches of salt
  • 1 large pinch of pepper
Additionally:
  • Salmon or rainbow trout fillet (with skin)
  • salt and pepper
  • lamb's lettuce
  • shallot
  • Cherry tomatoes
  • an avocado
Method:
Blueberry Chimichurri with peach
1. Roughly chop the washed blueberries and place in a bowl.
2. Wash the peach and dice finely, add to the blueberries.
3. Mix the fruit, add chopped parsley, smashed garlic, juice and lemon zest, mix again.
4. Pour the whole with oil, add spices, mix and set aside.

Additionally:
1. Arrange lamb's lettuce leaves on plates with avocado slices, sliced shallots and cherry tomato halves.
2. Clean the salmon if necessary and fry in a minimum amount of oil, down the skin for 5 minutes.
3. Sprinkle the fish with salt and pepper and turn over - fry for 2-3 minutes.
4. Transfer the fish to plates with lettuce and serve with chimichurri fruit sauce.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...