Kukurydziane placuszki z cukinią promienieją i złocą się sierpniowym blaskiem z każdej strony.
Chrupiące zewnątrz, pełne strzelających między zębami ziaren kukurydzy, delikatnych niteczek cukinii i orzeźwiającej limonki, a jako zwieńczenie wyrazisty dip jogurtowy z fetą, słodką kukurydzą i masą szczypiorku.
Zajadać się tymi placuszkami w słonecznej poświacie to nie lada gratka! ;)
Parę składników, garść przypraw i ziół, kilka machnięć łyżką i kukurydziane krążki mogą wylądować także na Waszych talerzach, a potem w brzuchach, rozpromieniając wydęte policzki łuną smakowitości i sokiem tryskającym z ciepłych ziaren kukurydzy zanurzonych w cieście.
Delikatne, lekko słodkawe, trochę pikantne, pełne smaków i różnorodnej tekstury.
Pyszne na obiad, kolację, idealne piknik lub na sierpniowe spotkanie z przyjaciółmi złote placuszki kukurydziane w kolorze letniego słońca! :P
W sierpniowym sezonie na kukurydzę możecie wykorzystać świeże, ugotowane ziarna ale równie dobrze sprawdzą się te z puszki.
To naprawdę pyszna rzecz! ;)
Placuszki kukurydziane z cukinią i dipem z fetą
Potrzebujesz:
- 280g ziaren kukurydzy z puszki, lub świeżo ugotowanych
- 300g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 kopiaste łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- skórka otarta z 1/2 limonki
- 2 łyżeczko soki z limonki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- olej do smażenia
Dip z fetą:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 30g sera feta
- 1 łyżka ziaren kukurydzy
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
1. W dużej misce umieść odsączone ziarna kukurydzy i startą na dużych oczkach cukinię.
2. Dodaj jajo i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skórkę i sok z limonki - dokładnie wymieszaj.
3. Do masy dodaj mąkę, przyprawy i szczypiorem - wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Smaż placuszki na złoto z obu stron.
Dip:
1. Pokrusz ser feta i umieść w miseczce.
2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
3. Podawaj do gorących placuszków.
Smacznego!
Corn and courgette fritters with feta dip
Ingredients:
- 280g corn kernels, canned or freshly cooked
- 300g courgette
- 2 garlic cloves
- 1 egg
- 4 heaped tablespoons of flour
- 1 teaspoon salt
- 1 tablespoon of chopped chives
- zest of 1/2 lime
- 2 teaspoons lime juice
- 1/2 teaspoon chili flakes
- frying oil
Feta dip:
- 4 tablespoons of plain yogurt
- 30g feta cheese
- 1 tablespoon corn kernels (canned or cooked)
- 2 teaspoons chopped chives
Method:
1. Place the drained corn kernels and the grated on large mesh grater courgette in a bowl.
2. Add egg, pressed through a press garlic lime zest and juice - mix thoroughly.
3. Add flour, spices and chives to the mass - mix until completely combined.
4. Fry on both sides until gold.
Dip:
1. Crush feta cheese and place in a bowl.
2. Add the remaining ingredients and mix thoroughly.
3. Serve with hot fritters.
Enjoy!
Te placuszki to prawdziwe słońce na talerzu!
OdpowiedzUsuńPysznie je podałaś.
Bardzo dziękuję i polecam spróbować! Rozpromieniają podniebienie :D
UsuńAle cudne, słoneczne placuszki. Ostatnio córka przekonała się do kukurydzy wiec będę mogła testowac
OdpowiedzUsuńTo może być pyszny początek kukurydzianej przyjaźni ;)
UsuńSłodkie od kukurydzy placuszki i do tego słony dip z fetą - uwielbiam takie kontrasty na talerzu <3
OdpowiedzUsuńoooch, tak! ja także jestem ich zwolenniczką, dziękuję! :)
UsuńWyglądają fenomenalnie 😉biorę przepis w ciemno ❤️
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło! z pewnością Cię zadowolą :D
UsuńAleż apetycznie wyglądają! Kolory robią swoje :) muszę koniecznie je zrobić!!!
OdpowiedzUsuńNa pewno się nie zawiedziesz :) dzięki!
UsuńSmakowite placuszki,moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńzatem ogromnie polecam ich spróbować! dziękuję :) ;)
UsuńMniam! Smakowita propozycja na placuszki :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i zachęcam do spróbowania :D
Usuń