Poranne, sierpniowe słońce delikatnie głaszczące policzki i lekkie, rześkie powietrze podszyte szaleństwem ulewy, zawsze wzbudza we mnie przyrodnicze wzruszenie i zachwyt.
Podobną czułość, choć nieco innego charakteru budzi we mnie moment, w którym przygotowuję coś pysznego, a potem kiedy stawiam to na stole lub rozkładam na talerze i całość dobrze się prezentuje.
Jest błogość, spokój, luz-blues i nicniemuszenie...wtedy jedzenie smakuje najlepiej!
Wtedy wyczuwa się najmniejsze smaczki i po prostu dobrze się je(st) ;)
Kiedy jakiś czas temu byłam w ferworze ubijania śmietany do czekoladowych doniczek z borówkami na urodziny dziadka, dwa razy ubiłam sobie masło i to słodkie (zatem plotki, jakoby zawsze wszystko wychodziło, to serio plotki! ;))
Pełne, najprawdziwsze masło z cukrem, tymiankiem i skórką z cytryny.
W efekcie doniczki zyskały przepyszny krem z jogurtem, a masło stało się głównym składnikiem Wakacyjnego ciasta maślanego z kremem na bazie serka i owocami.
Proste, łatwe i pełne maślanych nut ♥
W środku i na zewnątrz biała pyszność w postaci serkowego kremu, a na nim góra sezonowych owoców w kolorze zachodzącego słońca :)
Ciasto środka sierpnia z całym jego ciepłem i coraz bardziej złotą poświatą na wakacyjne zachcianki.
Smakuje wspaniale w promieniach popołudniowego słońca, więc siadajcie.
A lato niech jeszcze trwa!
Maślane ciasto z kremem i owocami
Potrzebujesz:
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mleka
- 2 gałązki tymianku (opcjonalnie)
- skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
Krem
- 350g kremowego serka twarogowego (np: President)
- 150g Mascarpone
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Do tego:
- morele
- brzoskwinie
- czerwona porzeczka
- listki mięty
- listki tymianku
- kwiaty ogórecznika (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj jajka i miksować do całkowitego połączenia.
3. Do maślanej masy dodaj mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia, tymiankiem i skórką z cytryny (jeśli używasz) i połącz dokładnie na gładką masę.
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 1h lub do suchego patyczka.
Krem:
1. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
Całość:
1. Przekrój gotowe i ostudzone ciasto wzdłuż na pół i przełóż je połową kremu.
2. Na krem ułóż garść owoców czerwonej porzeczki i przykryj górną częścią ciasta.
3. Posmaruj wierzch ciasta pozostałym kremem i obłóż owocami, listkami mięty i tymianku i kwiatami ogórecznika.
Smacznego!
Butter cake with cream and fruit
Ingredients:
- 250g butter
- 1 cup of sugar
- 3 eggs
- 2.5 cups of flour
- 1 teaspoon of baking powder
- 2/3 cup milk
- 2 thyme sprigs (optional)
- zest of 1/2 lemon (optional)
Cream:
- 350g cream cheese
- 150g Mascarpone
- zest of 1/2 lemon
- 1 tablespoon lemon juice
- 2 flat spoons of powdered sugar
Additionally:
- apricots
- peaches
- red currant
- mint leaves
- thyme leaves
- borage flowers (optional)
Method:
1. Wash the butter and sugar into a fluffy mass.
2. Add eggs and mix until completely combined.
3. Add butter and flour to the butter mass, baking powder, thyme and lemon zest (if used) and combine thoroughly until smooth.
4. Pour the dough into a mold lined with baking paper and bake at 180 * C for 1h or to dry stick.
Cream:
1. Combine all ingredients thoroughly.
Whole:
1. Cut the finished and cooled dough in half lengthwise and pass them with half the cream.
2. Put a handful of red currant fruit on the cream and cover with the top of the cake.
3. Brush the top of the cake with the remaining cream and cover it with fruit, mint and thyme leaves and borage flowers.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz