czwartek, 5 września 2019

Czekoladowa chmura - ciasto, które rozpływa się w ustach

Nastał Wrzesień i chociaż wszystko dookoła powoli zaczyna przygotowywać się do powitania Rudo-złotej Panny, to w powietrzu wciąż czuć letnie symfonie zapachów i ciepła.
To właśnie mój najulubieńszy czas!
Lato-jesień, czyli najbardziej złota pora roku właśnie się rozpoczęła.
W złocistych promieniach słońca na straganach powoli zaczynają się pojawiać pierwsze dynie i cała reszta typowo jesiennych wspaniałości ale też wciąż wdzięczą się letnie smaki.
Moc pomidorów, jeżyny, maliny, a nawet truskawki!
W zeszłym roku celebrując najpiękniejszy czas Babiego Lata, upiekłam kruche pierożki cytrynowe [<- klik] wypełnione po brzegi soczystymi malinami i jeżynami.
Ach! Co to była za uczta!
W tym roku postanowiłam pozostać przy tym połączeniu owoców, dorzucając czerwony akcent w postaci truskawek, które skusiły mnie swoim wdziękiem, piękniejąc w osiedlowym warzywniaku.
Całość spoczęła na leciutkiej chmurce czekoladowej.
Jednym z najbardziej znanych ciast Nigelli Lawson, królowej kuchennego wdzięku i seksapilu :)
Niezwykłe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach!
A na nim krem w kolorze letniego obłoczku…może to być po prostu ubita śmietana lub krem na bazie serka.
U mnie resztka ricotty zmieszanej z jogurtem naprawdę wspaniale się sprawdziła :)
Na wierzchu soczyste owoce uosabiające zmieniającą się porę roku.
Letnie truskawki, późne maliny i jeżyny, które zwiastują koniec letnich wojaży.
Od siebie dodałam jeszcze jadalne kwiaty, które wciąż kwitną na balkonie i listki odświeżającej mięty.
Całość wyszła bosko!
Lekko, prosto i bez grama mąki, za to z całą feerią barw, smaków i słodyczy :)
Siadajcie do stołu, starczy dla każdego! A złoty czas ze wszystkimi swoimi urokami niech się dzieje









































Czekoladowa chmura
Na małą tortownicę
Potrzebujesz:
  • 3 duże jajka
  • 85g cukru
  • 140g czekolady deserowej
  • 60g masła
  • Krem
  • 150g ricotty
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • Świeże sezonowe owoce (tu: maliny, jeżyny, truskawki)
  • Listki mięty i kwiaty jadalne (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło – odstaw do lekkiego przestudzenia.
2. W misce ubij 1 całe jajko, 2 żółtka i cukier na jasną (lekko kremową), puszystą masę, która więcej, niż podwoi objętość.
3. W drugiej misce ubij pozostałe białka na sztywną pianę.
4. Miksując, dodawaj stopniowo do masy z żółtek roztopioną czekoladę – połącz dokładnie.
5. Do połączonych żółtek z czekoladą dodawaj partiami ubitą pianę i delikatnie połącz obie masy szpatułką/ łyżką.
6. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą, następnie wylej do formy ciasto.
7. Piecz przez 40min. w 180*C lub do suchego patyczka.

Krem
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
2. Wyłóż krem na wierzch przestudzonego ciasta.
3. Udekoruj wierzch owocami i listkami mięty.

Smacznego!








































Chocolate Cloud cake
For a small cake stand
Ingredients:

  • 3 large eggs
  • 85g sugar
  • 140g dark chocolate
  • 60g butter
  • Cream
  • 150g ricotta
  • 2 tablespoons of plain yogurt
  • 2 teaspoons of sugar
  • Fresh seasonal fruit (here: raspberries, blackberries, strawberries)
  • Mint leaves and edible flowers (optional)
Method:
1. Melt chocolate and butter in a water bath - leave to cool slightly.
2. In a bowl, beat 1 whole egg, 2 yolks and sugar into a light (slightly creamy), fluffy mass, which more than doubles the volume.
3. In the second bowl, whip remaining egg whites to stiff foam.
4. Mixing, gradually add melted chocolate to the yolk mass - combine thoroughly.
5. Add the whipped foam to the combined yolks with chocolate and gently combine both masses with a spatula / spoon.
6. Brush the cake tin with butter and sprinkle with breadcrumbs, then pour the dough into the mold.
7. Bake for 40 minutes. at 180 * C or to a dry stick.

Cream
1. Mix all ingredients thoroughly.
2. Put the cream on top of the cooled cake.
3. Decorate the top with fruit and mint leaves.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...