niedziela, 29 września 2019

Domowe Stroopwafels, czyli holenderskie wafle z syropem

Dziś post nietypowy, bo oprócz smakowitości zaserwuję Wam także kilka ujęć z holenderskich uliczek, którymi zdarzyło mi się przechadzać i którymi oczarowana jestem do dziś :)
Wąskie, wysokie kamieniczki z często figlarnymi zakończeniami dachów i pełne przepięknych okien, do których mam ogromną słabość.
Brukowane uliczki, kanały, frytki z majonezem na każdym kroku i absolutny przerost liczby rowerów nad liczbą mieszkańców.
Co prawda zobaczyłam tylko kawałek południowej części państwa ale nie mam wątpliwości, co do tego, że cała reszta Holandii jest równie urzekająca, a znalezienie tam brzydkiego miejsca graniczy z cudem, tak samo, jak nieznalezienie w sklepach i na festynach Stroopwafli!
Być w Holandii i nie zjeść Stroopa, to jak nie zobaczyć wieży Eiffela w Paryżu, ominąć Big Bena w Londynie i odmówić pierożka na Wigilii.
Te pyszne wafle przełożone syropem na bazie masła i cukru pochodzą z miasteczka Gouda i początkowo były po prostu zlepkami okruchów po innych, wcześniej upieczonych wafelkach.
Moim zdaniem najlepsze są na ciepło.
Możecie kupić ciepłe, świeżo zrobione w stroopowych budkach lub zakupić w jakimkolwiek sklepie paczkę i położyć wafla na kubku z gorącą herbatą albo kawą.
Wtedy właśnie dzieje się prawdziwa magia! :)
Ze sztywnego krążka zaczyna powolnie wydobywać się złociste lub lekko brązowe nadzienie, które rozkosznie ciągnie się po ugryzieniu i obkleja brodę.
Ciepły wafelek z miękkim wnętrzem wciąż pozostaje chrupki na zewnątrz.
No cudo!
Niedawno weszłam w posiadanie waflownicy i pierwszym pomysłem jej wykorzystania były właśnie Stroopwafle ♥
Wyszły koncertowo!
Okazuje się, że ich wykonanie tych pyszności jest zaskakująco proste i całkiem szybkie.
Parę zwinnych ruchów, chwila koncentracji i złote krążki ze złocistym, słodkim nadzieniem piętrzą się na herbacianych kubkach, muskając przelotnie wspomnienia holenderskich wędrówek.
Zatem zapraszam na herbatę i spacer holenderskimi uliczkami z chrupkością wafla i karmelowym posmakiem miodowego syropu z cynamonem, którym zastąpiłam tradycyjnie wykorzystywaną melasę.
W drogę! Przez najdłuższy post na blogu! :)







































Stroopwafels
Potrzebujesz:
Na wafle:

  • 20g świeżych drożdży
  • 60ml ciepłego mleka
  • 200g roztopionego masła
  • 150g cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
Na syrop:
  • 50g cukru
  • 200g łagodnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 50g masła
Sposób przyrządzenia:
Wafle:
1. W dużej misce umieść pokruszone drożdże i zalej ciepłym mlekiem - mieszaj do rozpuszczenia się drożdży.
2. Dodaj cukier i rozpuszczone masło - wymieszaj dokładnie.
3. Wsyp mąkę i wbij jajko - zagnieć gładkie ciasto.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45min.
5. Rozgrzej waflownicę.
6. Z ciasta formuj kulki wielkości piłki golfowej i smaż w waflownicy na złoto.
7. Gorące wafle przekrój wzdłuż na pół.
8. Posmaruj jedną część wafla miodowym syropem i nakryj drugą częścią.

Syrop miodowy z cynamonem:
1. Wszystkie składniki umieść na patelni i podgrzewaj do rozpuszczenia się wszystkich.
2. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia, gotuj całość 3min, mieszając od czasu do czasu.
3. Gorącym syropem przekładaj wafle.

Smacznego!


Roermond, Holandia









































Stroopwafels
Ingredients:
For waffles:
  • 20g fresh yeast
  • 60ml warm milk
  • 200g melted butter
  • 150g sugar
  • 500g wheat flour
  • 1 egg
For syrup:
  • 50g sugar
  • 200g mild honey
  • 1 flat teaspoon of cinnamon
  • 50g butter
Method:
Waffels:
1. Place crushed yeast in a large bowl and pour warm milk - stir until the yeast dissolves.
2. Add sugar and melted butter - mix thoroughly.
3. Add flour and beat the egg in - knead a smooth dough.
4. Cover the bowl with a cloth and set aside in a warm place for 45 minutes.
5. Heat the wafer.
6. Form golf ball-sized dough balls and fry in a wafer until gold.
7. Cut hot waffles in half lengthwise.
8. Brush one part of the waffle with honey syrup and cover with the other part.

Honey syrup with cinnamon:
1. Place all ingredients in a pan and heat until all are dissolved.
2. Increase the heat and bring to a boil, cook everything 3 minutes, stirring occasionally.
3. Put hot syrup in waffels.

Enjoy!





Roermond, Holandia


Valkenburg, Holandia
Roermond, Holandia

Maastricht, Holandia

















































W akcji: Danie inspirowane podróżą 5.

4 komentarze:

  1. Waflownica to co innego niż gofrownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to inne urządzenie, przeznaczone typowo do wypieku wafelków.

      Usuń
  2. Czy jest szansa, że wafle wyją pieczone na patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm..nie próbowałam tego sposobu ale myślę, że przy dobrym rozwałkowaniu ciasta na pożądany kształt i jego obciążeniu z góry (żeby ten kształt zachować) podczas smażenia, mogą się udać :) najlepiej sprawdzi się w tym przypadku metoda prób i błędów, więc może na początek z połowy porcji? :) Powodzenia! ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...