poniedziałek, 9 września 2019

Ziołowa chałka ogrodnika

Koniec lata to zawsze pracowity okres dla ogrodników. 
Przycinanie, obrywanie, dosadzanie, przesadzanie, podsypywanie, zbieranie plonów i cały szereg innych zajęć związanych z przygotowywaniem ogrodu do snu. 
Do takich zadań potrzebny jest dobry start w dzień, a taki z pewnością może zapewnić pyszne śniadanie, dlatego dziś Chałka ogrodnika! 
Wypieczona, mięsista i pełna ziół zebranych o poranku. 
Piekąc się, pachnie tak obłędnie, że wyciągnie z łóżek nawet największych śpiochów :) 
Idealna jeszcze lekko ciepła z roztapiającym się na kromce masłem i oszałamiającym zapachem ziół, który wypełnia kuchnię po sam sufit. 
Wytrawna chałka z pewnością będzie wspaniałym i niecodziennym uzupełnieniem śniadaniowego stołu, przy którym na wypełnionych buziach jedzących będzie malował się poranny uśmiech pyszności, a w przestrzeni nad stołem może być słyszane przeciągłe mmmmm ;) 
Po takim początku dnia wszystko pójdzie, jak z płatka i to niezależnie od tego, jaka aura za oknem i jakie wyzwania przyniesie dzień. 
Ale ja tu tak o tym śniadaniu, bo przeważnie z tym posiłkiem jest kojarzona chałka, a przecież można zajadać się nią przez cały dzień! 
Ze swoją delikatnością i ziołowym posmakiem będzie idealna na grilla, sprawdzi się jako grzanki lub jako zamiennik chleba tostowego. 
Ja wykorzystałam ją na dwa sposoby, o których napiszę niebawem :) 
A zatem do plecenia, gotowi, start!







































Ziołowa chałka ogrodnika
Potrzebujesz:
  • 45g świeżych drożdży
  • 200ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • garść liści bazylii
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 50g parmezanu
  • jajko do posmarowania chałki
Sposób przyrządzenia:
1. Poszatkuj drobno zioła i umieść w małym garnku.
2. Zalej zioła ciepłym mlekiem, dodaj drożdże i cukier - mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
3. Do miski wsyp mąkę z solą i dodaj drożdżowy rozczyn z ziołami - połącz.
4. Dodaj do masy jajka i starty na drobnej tarce ser - zagnieć gładkie ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30min.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na trzy równe części, formując z każdej wałek długości ok. 30cm - zapleć z nich warkocz.
6. Przełóż chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20min.
7. Posmaruj chałkę rozmąconym jajkiem i piecz 40-45 min. w 180*C.

Smacznego!








































Herbal gardener's challah
Ingredients:
  • 45g fresh yeast
  • 200ml warm milk
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1 bunch of parsley
  • 1 bunch of chives
  • a handful of basil leaves
  • 500g wheat flour
  • 2 teaspoons of salt
  • 2 eggs
  • 4 tablespoons of rapeseed oil
  • 50g Parmesan cheese
  • egg for spreading challah
Method:
1. Finely chop the herbs and place in a small pot.
2. Pour the herbs with warm milk, add yeast and sugar - mix until the yeast dissolves.
3. Place flour and salt into a bowl and add the yeast solution with herbs - combine.
4. Add eggs and grated cheese on a fine grater - knead a smooth dough, cover and leave to rise for 30 minutes.
5. Knead the fermented dough again and divide it into three equal parts, forming a 30 cm long roller  - braid them.
6. Transfer the challah to a baking tray lined with baking paper and leave to rise again for 20 minutes.
7. Brush the challah with a beaten egg and bake for 40-45 minutes. at 180 * C.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...