czwartek, 3 października 2019

Pappa al pomodoro, czyli Toskańska pomidorowa

Chociaż jesień zdaje się rozładowywać już ostatnie swoje manatki, snując przez miasto mgliste poranki, deszczowe dni i chłodny wiatr, to smaki końca lata wciąż jeszcze z nami zostają.
Co prawda już w trochę innych tonach smakowych, jednak cały czas pyszne!
Dlatego dziś trochę sytości i ciepła na chmurne dni młodej jesieni.
Pappa al pomodoro, to treściwa zupa chlebowo-pomidorowa prosto ze słonecznej Toskanii.
Absolutnie przepyszna opcja wykorzystania czerstwego pieczywa i świetny pomysł na wykorzystanie wciąż wiodących prym o tej porze roku, świeżych pomidorów.
Zupa czasami tak gęsta, że łyżka staje na baczność, co może sprawiać, że konsystencja będzie bardziej przypominała chlebowy gulasz, a wygląd bardziej...papkę, co świetnie oddaje nazwa dania, bo 'pappa al pomodoro', to w wolnym tłumaczeniu właśnie papka pomidorowa.
Pełna kawałków chleba przesiąkniętego pomidorowym sokiem, soczystymi kawałkami pomidorów i aromatami ziół.
Podawana gorąca z wiórkami parmezanu, świeżymi listkami bazylii i skropiona oliwą staje się sycącą potrawą pełną aromatów, przyrządzaną kiedyś w myśl nie marnowania jedzenia przez włoskie gospodynie, która dziś także rozgrzewa podniebienia i brzuchy, wypełniając je pomidorową troską :)
Do przygotowania mojej Toskańskiej pomidorowej wykorzystałam resztkę Ziołowej chałki ogrodnika, która dzięki ziołom dostarczyła zupie dodatkowej porcji smaku i niestety...dodałam jej trochę za dużo (choć było pysznie ale zdecydowanie za gęsto), dlatego w przepisie podaję zmniejszoną ilość pieczywa :)
Zapraszam zatem w ten chmurny, jesienny dzień na miseczkę pomidorowej dobroci i chlebowego ciepła w ramach wewnętrznego otulania się troską.








































Pappa al pomodoro
Potrzebujesz:
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 garści świeżych liści bazylii + kilka do ozdoby
  • 800g świeżych pomidorów
  • 200g czerstwego chleba/ ciabatty
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do polania
Sposób przyrządzenia:
1. Obierz czosnek, pokrój w plasterki i podsmaż delikatnie w głębokim garnku na niewielkiej ilości oleju.
2. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do garnka - wymieszaj.
3. Dopraw całość solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez 20 min. na średnim ogniu, do momentu puszczenia przez pomidory soku.
4. Dodaj do zupy kawałki pieczywa (porwane/ pokrojone w kostkę), wymieszaj dokładnie i gotuj przez 5min.
5. Wsyp 2 łyżki parmezanu i liście bazylii - wymieszaj.
6. Podawaj gorącą zupę skropioną obficie oliwą, posypaną parmezanem i listkami bazylii.

Smacznego!








































Pappa al pomodoro - Tuscany tomato and bread soup
Ingredients:
  • 4 garlic cloves
  • 3 handfuls of fresh basil leaves + a few to decorate
  • 800g fresh tomatoes
  • 200g stale bread / ciabatta
  • 3 tablespoons grated Parmesan cheese
  • salt, pepper to taste
  • olive oil for drizzle
Method:
1. Peel garlic, cut into slices and fry gently in a deep pan in a small amount of oil.
2. Dice tomatoes and add to the pot - mix.
3. Season with salt and pepper and simmer covered with a lid for 20 minutes on medium heat, until tomatoes let the juice run.
4. Add pieces of bread (torn / diced) to the soup, mix thoroughly and cook for 5 minutes.
5. Add 2 tablespoons of Parmesan cheese and basil leaves - mix.
6. Serve the hot soup drizzled with olive oil, sprinkled with Parmesan cheese and basil leaves.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...