poniedziałek, 4 listopada 2019

Najlepsza pasta z pieczonej dyni

Listopad to jeden z moich ulubionych miesięcy w roku i uważam, że jeden z bardziej niedocenionych.
To taki czas kiedy przytulność rozpościera swoje plecione, wełniane skrzydła w pełnej krasie.
Ciepłe koce i rude skarpetki, ulubione swetry i piękne kubki z aromatycznymi herbatami, a do tego masa przytulnych, ciepłych zapachów wydobywających się spod podskakujących pokrywek, które tak przyjemnie łaskoczą pod nosem.
Seriale, długie filmy i fascynujące książki w ciepłym świetle świeczek i lampek...
Niektórzy mówią, że jak to, że przecież jest tak ponuro, zimno, ołowiane chmury prawie ocierają brzuchami o chodnik, wiatr, mrok, deszcz z mżawką na zmianę i sterty mokrych liści pod nogami.
A ja Wam powiem, że właśnie na tym polega cały urok Listopada, a zapach mokrej ziemi i dymu dodaje mu charakteru :)
W żadnym innym miesiącu siedzenie w kokonie z ulubionego swetra i popijanie gorącej czekolady nie smakuje tak dobrze, a im więcej deszczu i pochmurności na zewnątrz, tym przytulniej i milej wewnątrz.
Gdyby nie ten cały Mordor na dworze, nie byłoby przyjemności z tworzenia przytulnych kątów w domach, ani z potraw o ciepłym, jesiennym smaku.
W słońcu lampki i świeczki nie oddają w pełni swojego klimatu i nie sprawdzają się puszyste koce.
Przypomnijcie sobie ileż przyjemności daje powrót wieczorem do domu, wskoczenie w ulubione dresy i zmiana przemoczonych skarpetek na suche.
Małe wielkie radości! :)
Do worka listopadowych plusów dorzucam dziś także przepyszną pastę z pieczonej dyni i wędzonych śliwek!
Gotowa w 5 minut i spełniająca wszystkie warunki dobrej pasty do kanapek.
Słodko-słona, o ciepłych dyniowo-orzechowych nutach idealnie rozsmarowuje się na jesiennej grzance ♥
Dymny posmak śliwek i wędzonej papryki otulają ciepłem razem z odrobiną chili, a masło orzechowe z cytryną wynoszą całość na niezwykły poziom.
A do tego garstka ostatnich listków natki pietruszki z balkonowej doniczki, dla ożywienia i ogromny kubek herbaty!
Pyszne smarowidełko w przytulnych kolorach jesieni i wcześnie zachodzącego słońca.
Nie marudź!
Załóż ulubiony sweter i chodź na kanapkę z najlepszą pastą dyniową! :D







































Pasta z pieczonej dyni z wędzonymi śliwkami
Potrzebujesz:

  • 300g upieczonej dyni Hokkaido
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 5 śliwek wędzonych (wcześniej namoczonych w wodzie)
  • 1/2 szklanki wody po namaczaniu śliwek
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 szczypty płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przyrządzenia:
1. Śliwki i wodę po namaczaniu umieść w robocie kuchennym lub wysokim naczyniu i zmiksuj na drobne kawałki.
2. Do rozdrobnionych śliwek dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na pastę.

Smacznego!



























Baked pumpkin paste with smoked plums
Ingredients:

  • 300g baked Hokkaido pumpkin
  • 2 teaspoons of peanut butter
  • 5 smoked plums (previously soaked in water)
  • 1/2 cup water after soaking plums
  • 1.5 teaspoons of garlic powder
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 3/4 teaspoon sweet smoked pepper
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 4 pinches of chili flakes
  • 1 teaspoon salt
  • 1/2 tsp pepper

Method:
1. Place plums and water from plums soaking in a food processor or tall dish and mix/ blend into small pieces.
2. Add the remaining ingredients to the ground plums and mix to a paste.

Enjoy!










































W akcji: Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

2 komentarze:

  1. musze wyprobowac ten przepis, akurat jest sezon na dynie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oooch! ogromnie zachęcam! To pasta idealna na szary Listopad! :D kremowa i ciepła w smaku ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...