czwartek, 7 listopada 2019

Orzechowy pasztet z fasoli z gruszkami

Dziś nie będę rozwodzić się o tym, jak jest za oknami, chociaż uważam, że jedzenie może mocno zweryfikować nasze podejście do tego, co dzieje się na dworze ;)
Dziś po prostu pasztet!
Pasztet sezonowy i nie taki klasyczny, bo wegetariański, a może i nawet wegański.
U podstawy biała fasola, a w smakach sama polska jesień, bo orzechy i gruszki z całym naręczem aromatycznych ziół.
Przygotowanie masy na ten pasztet zabiera może z 20min., a potem już tylko oczekiwanie, aż się wszystko wyzłoci w piekarniku.
Świetna konsystencja, wytrawny smak przeplatany słodyczą gruszek i przysmażoną cebulką w objęciach majeranku, lubczyku i innych smakowitych ziółek i w końcu orzechów, które dodają całości ciekawej konsystencji i posmaku, który wspaniale komponuje się z gruszkami.
Pieczony pasztet z przypieczoną skórką świetnie się rozsmarowuje na kanapkach i idealnie komponuje się w duecie z kiszonym ogórkiem, który jak zwykle świetnie ożywia smak.
Osobiście uważam, że to absolutna bomba smakowa.
Jesienna bomba pełna orzechowego tła!
I chociaż jem mięso i bardzo je lubię, to do wege-pasztetów mam szczególną słabość.
Polecam całym podniebieniem! :)




























Orzechowy pasztet z fasoli z gruszkami - wegański
Potrzebujesz:
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 puszki białej fasoli
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 gałązki rozmarynu / 1 łyżeczka suszonego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i gruszki pokrój w kostkę, czosnek poszatkuj i podsmażaj całość na oleju z liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.
2. Kiedy cebula i gruszki zmiękną, wyjmij liścia laurowego i ziele angielskie.
3. Gruszki z cebulą przełóż do robota kuchennego lub wysokiej miski i dodaj pozostałe składniki.
4. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dopraw solą i pieprzem i przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz pasztet w 180*C przez 60min.

Smacznego!



Nut bean pate with pears - vegan
Ingredients:
  • 1 large onion
  • 3 garlic cloves
  • 2 pears
  • 1 bay leaf
  • 2 grains of allspice
  • 3 tablespoons of oil
  • 3 cans of white beans
  • 100g ground walnuts
  • 3 teaspoons of ground linseed
  • 2 sprigs of rosemary / 1 teaspoon dried
  • 1/2 teaspoon dried lovage
  • 2 teaspoons dried marjoram
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 1 teaspoon apple cider vinegar
  • 2 tbsp soy sauce
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Dice the onion and pears, chop the garlic and fry it all in oil with bay leaf and allspice grains.
2. When the onions and pears soften, remove the bay leaf and allspice.
3. Transfer pears with onions to a food processor or a high bowl and add the remaining ingredients.
4. Blend everything to a smooth mass, season with salt and pepper and pour into a baking tray lined with baking paper.
5. Bake the pate at 180*C for 60min.

Enjoy!







































W akcji: Orzechowe love Owoce jesieni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...