niedziela, 3 listopada 2019

PROJEKT ŚNIADANIE: Jajka zapiekane w śmietanie

Listopadowe poranki niezależnie od tego, czy słoneczne, pochmurne, czy deszczowe, podszyte są chłodnym powietrzem.
Miło zacząć takie dni czymś przyjemnie rozgrzewające wnętrze :)
I kiedy w tygodniu nie zawsze mamy czas na ciepłe śniadanie i często zaaferowani wychodzeniem do pracy, bierzemy łyk kawy, czy herbaty, to w weekend jest już o wiele łatwiej poświęcić więcej czasu i uwagi pierwszemu posiłkowi dnia.
Właśnie dziś śpieszę podzielić się z Wami pomysłem na takie właśnie śniadanie!
Nieśpieszne, spokojne, pełne smaku, aromatów i tekstur...może nawet w piżamie i ulubionych skarpetach ;)
Siadajcie, bo na stole czekają już słoiczki pełne pyszności!
Na podsmażonym szpinaku moszczą się ulubione dodatki, a na nich unosi się jajko z płynnym żółtkiem na śmietankowej chmurce.
Do tego kilka krążków świeżego, aromatycznego szczypiorku i chrupiące tosty z razowego chleba.
Wierzcie, to nie tylko brzmi wspaniale ale tak samo dobrze smakuje, sprawiając, że wydając z siebie przeciągłe mmmmmm, unosisz się na podobnej śmietankowej chmurce pyszności :)
Kęs chrupiącego kawałka chleba zanurzonego w płynnym żółtku i śmietanie, która zdążyła przejść wszelkimi smakami to doznanie godne mistrzów Zen.
To własnie wtedy osiąga się moment, w którym nie liczy się nic oprócz kremowości na porannym podniebieniu i chrupiących kawałków.
Mmmmmmmm...:)
W moich słoiczkach na szpinaku leżą szynka z parmezanem, ale Wy możecie dorzucić to, na co macie ochotę, jak suszone pomidory, pieczarki, kozi ser lub świeże pomidory z bazylią, a słoiki można zastąpić ramekinami lub kokilkami.
Koniecznie spróbujcie!







































Jajka zapiekane w śmietanie
na 2 porcje
Potrzebujesz:

  • 100g świeżego szpinaku
  • 2 szczypty granulowanego czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 plasterki wędliny/szynki
  • 3 łyzeczki tartego parmezanu
  • 100g śmietany 18%
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 3-4 kromki razowego pieczywa
  • posiekany szczypiorek do posypania
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła
Sposób przyrządzenia:
1. Słoiczki lub kokilki posmaruj wewnątrz masłem.
2. Szpinak delikatnie przesmaż na oleju z solą i granulowanym czosnkiem.
3. Rozłóż szpinak do słoiczków.
4. Szynkę pokrój w kostkę i rozłóż do słoiczków, następnie wsyp do każdego słoiczka po 1 łyżeczce parmezanu.
5. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i rozlej po równo do słoiczków.
6. Wbij jajko w śmietanę i dopraw solą i pieprzem i resztą parmezanu.
7. Słoiczki umieść w brytfance i wlej do niej gorącą wodę do 3/4 wysokości słoiczków.
8. Piecz 20min. w 180*C.
9. Opiecz kromki razowego chleba i pokrój w słupki.

Smacznego!






























Creamy baked eggs
for 2 servings
Ingredients:

  • 100g fresh spinach
  • 2 pinches of garlic powder
  • 2 pinches of salt
  • 1 tbsp oil
  • 2 slices of sausage / ham
  • 3 teaspoons of grated Parmesan cheese
  • 100g 18% cream
  • 4 tablespoons of milk
  • 2 eggs
  • 3-4 slices of wholemeal bread
  • chopped chives for sprinkling
  • salt and pepper
  • 1 teaspoon butter

Method:
1. Brush the jars or ramekins inside with butter.
2. Gently fry the spinach in oil with salt and granulated garlic.
3. Spread the spinach into the jars.
4. Cut the ham into cubes and spread into jars, then pour 1 teaspoon of Parmesan cheese into each jar.
5. Mix the cream with milk and pour it evenly into the jars.
6. Crush the egg in cream and season with salt, pepper and remain Parmesan.
7. Place the jars in the baking tray and pour hot water into it to 3/4 of the height of the jars.
8. Bake for 20 minutes. at 180 * C.
9. Cook slices of wholemeal bread and cut into sticks.

Enjoy!




14 komentarzy:

  1. ja bez śniadania z domu nie wychodzę :) a te słoiczki wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja niestety wychodzę bez, chociaż podobno to niezdrowe ;) ale w weekendy sobie odbijam za cały tydzień :D dziękuję!

      Usuń
  2. To jest prawdziwa bomba! Kupiłaś mnie tym przepisem!
    Hmmm...nie pierwszy raz... :D
    Uwielbiamy jajka i wszelkie zapiekane z nimi dania. Na pewno zrobię je po Twojemu na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Gosiu! Bardzo się cieszę, że udaje mi się trafić w Twoje gusta :) Jajka bardzo polecam, są naprawdę godne niedzielnego śniadania :D

      Usuń
  3. 😮😮😮Mega. Już wiem co w weekend zaserwuje ba śniadanie 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :D naprawdę bardzo polecam! To niecodzienne wydanie jajek z pewnością zaskarbi sobie niejedno podniebienie :)

      Usuń
  4. To jest śniadanie na miarę królewskiego stołu!😚😚😚 Biorę przepis!♥️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, żaden władca by się go powstydził :) dziękuję!

      Usuń
  5. Jakie wspaniałe śniadanie, jak w jakimś eleganckim hotelu ;) Ja lubię jajka zapiekane w kokilkach, z serem, chorizo, ze szpinakiem i czym popadnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeeej, bardzo dziękuję! ;) oooch! chorizo i szpinak to zawsze dobry pomysł :D

      Usuń
  6. To bardzo energetyczne śniadanie. Kiedyś jadaliśmy je w weekendy, teraz nieco odpuściliśmy z kaloriami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to prawda. Jednak od czasu do czasu warto się skusić :)

      Usuń
  7. Uwielbiam dania z jajami w toli głównej. Jednak takich jeszcze nie znałem. Z chęcią spróbuję😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...