czwartek, 28 listopada 2019

Węgierki w boczku na kiszonej kapuście

Koniec Listopada, a zatem stawiam na stole przyjemnie ciepłe, mocno jesienne, eksplodujące smakiem i aromatem soczyste śliwki węgierki w słonym kocyku z wędzonego boczku, z brzuszkami wypełnionymi ziołami i pachnącym czosnkiem i umoszczone na pierzynce z kiszonej kapusty.
Rozgrzewa, przyjemnie łaskocząc podniebienie wszystkimi smakami jesieni.
Od słodyczy śliwek i jabłek, poprzez aromatyczne zioła, słoną nutę boczku, aż po kwaśny posmak kiszonej kapusty, której najlepszy czas właśnie się zaczyna.
Sycące zapiekane śliwki mogą być daniem same w sobie lub ciekawym dodatkiem do obiadu, czy kolacji.
Ta przepyszna propozycja z pewnością zaskarbi sobie podniebienie niejednego towarzysza późnojesiennej biesiady.
Śliwki w boczku to dość znana przekąska,jednak kiedy zastąpimy suszone owoce świeżymi, a w miejscu pestki pojwi się biały klejnocik czosnku, całość nabiera zupełnie nowego wymiaru.
Kiszona kapusta przesmażona z jabłkiem dodaje swojskiego charakteru i tu już przekąska staje się pysznie sycącym daniem.
Pyszna,jesienna uczta! :)




























Węgierki zapiekane w boczku na kiszonej kapuście
Potrzebujesz:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 1 mała cebula
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1/3 szklanki wody
  • 13-15 śliwek węgierek
  • 5 ząbków czosnku
  • surowy wędzony boczek w plastrach (15 plasterków)
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
2. Dodaj przyprawy i liść laurowy.
3. Kapustę delikatnie pokrój na krótsze nitki i dodaj na patelnię z cebulą i jabłkiem - wymieszaj dokładnie i podsmażaj przez 5-7min.
4. Kapustę przełuż do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozłóż, podlej wodą.
5. Śliwki umyj i wypestkuj.
6. Obierz czosnek z łupin i każdy ząbek podziel na 3 części.
7. W miejsce po pestce włóż kawałek czosnku, wsyp po szczypcie soli i majeranku - złóż śliwkę w całość.
8. Nadziane śliwki owiń w plastry boczku i ułóż na kapuście.
9. Oprósz całość pieprzem i odrobiną suszonego tymianku.
10. Zapiekaj w 180*C przez 20-25min.

Smacznego!








































Hungarian plums baked in bacon on sauerkraut
Ingredients:

  • 500g sauerkraut
  • 3 tablespoons of oil
  • 1/2 sweet apple
  • 1 small onion
  • pinch of salt
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1 bay leaf
  • 1/3 cup water
  • 13-15 Hungarian plums
  • 5 garlic cloves
  • thin sliced ​​smoked bacon (15 slices)
  • dried marjoram
  • salt
  • pepper

Method:
1. Dice the onion and apple, finely and fry in oil.
2. Add spices and bay leaf.
3. Gently cut the sauerkraut into shorter strands and add to the pan with onions and apples - mix thoroughly and fry for 5-7min.
4. Put the saurekraut into an ovenproof dish and spread out evenly, add water.
5. Wash and destone plums.
6. Peel the garlic from the shell and divide each clove into 3 parts.
7. Put the piece of garlic in the place after the stone, put in a pinch of salt and marjoram - fold the plum together.
8. Wrap stuffed plums in bacon slices and place on sauerkraut.
9. Sprinkle with pepper and a little dried thyme.
10. Bake at 180*C for 20-25min.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...