Ciężko
sobie wyobrazić spotkania przy stole bez słodkiego akcentu.
I chociaż na
Wigilijnych stołach królują serniki, makowce i ciasta z bakaliami, to warto
mieć w repertuarze coś dla takich miłośników czekolady, jak ja ;)
Oto bardzo
odświętna wersja słodkości o portugalsko-włoskich korzeniach, jaką jest czekoladowe
salami pełne chrupiących ciastek.
Przygotowywana z czekolady, masła, likieru
Amaretto, jajek (które pominęłam w mojej wersji) i pokruszonych ciastek smakuje
wybornie!
Czekoladowa roladka pełna nierówności i obtoczona w cukrze pudrze do
złudzenia przypomina tradycyjną wędlinę, jednak wygląd zewnętrzny to jedyne
powiązanie z mięsną nazwą ;)
A jeżeli chodzi o nazewnictwo, to na sklepowych
półkach można spotkać też tę sama słodkość pod nazwą Salami Tureckie, co miało się
ówcześnie odnosić do koloru skóry Maurów, którzy w średniowieczu zamieszkiwali
rozległe południowe obszary Półwyspu Iberyjskiego i mieli ogromny wpływ na
kulturę dzisiejszej Portugalii.
Powróćmy zatem do smaku i odświętności!
Mocno
czekoladowa kiełbaska pokrojona w grube plastry ukazuje swoje bogate, chrupiące
wnętrze pełne ciastek, a także orzechów i żurawiny, które dodałam do
świątecznej wersji tego deseru.
Delikatna masa otulająca nadzienie świetnie
kontrastuje z twardymi orzeszkami i lekko kwaskowatą żurawiną.
Z masy możecie
przygotować jedną dużą kiełbaskę lub kilka mniejszych i dołożyć jako słodki
upominek do mikołajowych paczek :)
Bardzo proste, efektowne i przepyszne Salami
czekoladowe to także pomysł na świąteczną słodycz last minute, bo jego
przygotowanie zabiera naprawdę niewiele czasu.
Pyszne czekoladowe roladki będą pięknie prezentować się na stole i z pewnością wywołają zachwyt gości.
Czas roztapiać czekladę, kruszyć ciasteczka i rolować! :)
Czekoladowe salami
Potrzebujesz:
- 100g czekolady deserowej lub pół na pół z mleczną
- 50g masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka Amaretto
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżka cukru pudru + do obtoczenia
- 120g herbatników lub innych kruchych ciastek
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1,5 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki pistacji
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę i masło rozpuść razem w kąpieli wodnej.
2. Pokrusz ciastka na małe kawałki.
3. Do ciepłej czekolady dodaj kakao i cukier puder - dokładnie wymieszaj do połączenia.
4. Wlej Amaretto i dodaj śmietanę - mieszaj do całkowitego połączenia składników.
5. Do czekoladowej masy wsyp pokruszone ciastka, orzechy i lekko posiekaną żurawinę - mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie pokryją się czekoladą i powstanie plastyczna masa.
6. Przełóż całość na folię spożywczą, uformuj ścisły wałek i zawiń mocno w folię.
7. Schłodź w lodówce, a przed podaniem obtocz w cukrze pudrze.
Smacznego!
Chocolate Salami
Ingedients:
- 100g dessert chocolate or half and a half with milk chocolate
- 50g butter
- 2 tablespoons bitter cocoa
- 1 tablespoon Amaretto
- 2 heaped tablespoons of sour cream
- 1 heaped tablespoon powdered sugar + to coat
- 120g biscuits or other shortbreads
- 2 tablespoons of almond flakes
- 1.5 tablespoons dried cranberry
- 2 tablespoons pistachios
1. Melt chocolate and butter in a water bath.
2. Crush the cakes into small pieces.
3. Add cocoa and powdered sugar to warm chocolate - mix thoroughly to combine.
4. Pour Amaretto and add cream - mix until the ingredients are completely combined.
5. Add crushed cookies, nuts and lightly chopped cranberry into the chocolate mass - mix until all the ingredients are thoroughly covered with chocolate and a plastic mass is formed.
6. Transfer the whole to the food film, form a tight roller and wrap it tightly in the film.
7. Cool in the fridge and coat with powdered sugar before serving.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz