poniedziałek, 23 grudnia 2019

Czekoladowe salami - czekolada w świątecznej odsłonie

Czymże jest jakiekolwiek świętowanie bez czekolady?
Ciężko sobie wyobrazić spotkania przy stole bez słodkiego akcentu. 
I chociaż na Wigilijnych stołach królują serniki, makowce i ciasta z bakaliami, to warto mieć w repertuarze coś dla takich miłośników czekolady, jak ja ;) 
Oto bardzo odświętna wersja słodkości o portugalsko-włoskich korzeniach, jaką jest czekoladowe salami pełne chrupiących ciastek. 
Przygotowywana z czekolady, masła, likieru Amaretto, jajek (które pominęłam w mojej wersji) i pokruszonych ciastek smakuje wybornie! 
Czekoladowa roladka pełna nierówności i obtoczona w cukrze pudrze do złudzenia przypomina tradycyjną wędlinę, jednak wygląd zewnętrzny to jedyne powiązanie z mięsną nazwą ;) 
A jeżeli chodzi o nazewnictwo, to na sklepowych półkach można spotkać też tę sama słodkość pod nazwą Salami Tureckie, co miało się ówcześnie odnosić do koloru skóry Maurów, którzy w średniowieczu zamieszkiwali rozległe południowe obszary Półwyspu Iberyjskiego i mieli ogromny wpływ na kulturę dzisiejszej Portugalii. 
Powróćmy zatem do smaku i odświętności! 
Mocno czekoladowa kiełbaska pokrojona w grube plastry ukazuje swoje bogate, chrupiące wnętrze pełne ciastek, a także orzechów i żurawiny, które dodałam do świątecznej wersji tego deseru.
Delikatna masa otulająca nadzienie świetnie kontrastuje z twardymi orzeszkami i lekko kwaskowatą żurawiną. 
Z masy możecie przygotować jedną dużą kiełbaskę lub kilka mniejszych i dołożyć jako słodki upominek do mikołajowych paczek :) 
Bardzo proste, efektowne i przepyszne Salami czekoladowe to także pomysł na świąteczną słodycz last minute, bo jego przygotowanie zabiera naprawdę niewiele czasu.
Pyszne czekoladowe roladki będą pięknie prezentować się na stole i z pewnością wywołają zachwyt gości.
Czas roztapiać czekladę, kruszyć ciasteczka i rolować! :)



























Czekoladowe salami
Potrzebujesz:
  • 100g czekolady deserowej lub pół na pół z mleczną
  • 50g masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka Amaretto
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru + do obtoczenia
  • 120g herbatników lub innych kruchych ciastek
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1,5 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki pistacji
Sposób przyrządzenia:
1. Czekoladę i masło rozpuść razem w kąpieli wodnej.
2. Pokrusz ciastka na małe kawałki.
3. Do ciepłej czekolady dodaj kakao i cukier puder - dokładnie wymieszaj do połączenia.
4. Wlej Amaretto i dodaj śmietanę - mieszaj do całkowitego połączenia składników.
5. Do czekoladowej masy wsyp pokruszone ciastka, orzechy i lekko posiekaną żurawinę - mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie pokryją się czekoladą i powstanie plastyczna masa.
6. Przełóż całość na folię spożywczą, uformuj ścisły wałek i zawiń mocno w folię.
7. Schłodź w lodówce, a przed podaniem obtocz w cukrze pudrze.

Smacznego!








































Chocolate Salami
Ingedients:
  • 100g dessert chocolate or half and a half with milk chocolate
  • 50g butter
  • 2 tablespoons bitter cocoa
  • 1 tablespoon Amaretto
  • 2 heaped tablespoons of sour cream
  • 1 heaped tablespoon powdered sugar + to coat
  • 120g biscuits or other shortbreads
  • 2 tablespoons of almond flakes
  • 1.5 tablespoons dried cranberry
  • 2 tablespoons pistachios
Method:
1. Melt chocolate and butter in a water bath.
2. Crush the cakes into small pieces.
3. Add cocoa and powdered sugar to warm chocolate - mix thoroughly to combine.
4. Pour Amaretto and add cream - mix until the ingredients are completely combined.
5. Add crushed cookies, nuts and lightly chopped cranberry into the chocolate mass - mix until all the ingredients are thoroughly covered with chocolate and a plastic mass is formed.
6. Transfer the whole to the food film, form a tight roller and wrap it tightly in the film.
7. Cool in the fridge and coat with powdered sugar before serving.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...