sobota, 14 grudnia 2019

Kandyzowana żurawina - urocza słodkość i dekoracja

Zbliża się jeden z najprzytulniejszych czasów w roku.
Przystrojony tysiącem migoczących światełek, pachnący piernikiem, mandarynkami i lasem iglastym :)
W kuchniach zaczynają piętrzyć się same pyszności opatrzone słowami 'Zostaw, to na Święta!' :D
Z kuchennych zakamarków wyciągamy stare zeszyty z przepisami na najlepsze świąteczne łakocie i przysmaki, na które czekaliśmy cały rok.
Świąteczny klimat zawisa w powietrzu i dodaje nam otuchy w mroźne dni.
Dziś dorzucam do koszyka ze świątecznymi pysznościami słoiczek rubinowych koralików kandyzowanej żurawiny.
Czerwone kuleczki owoców oblane syropem cukrowym i obtoczone delikatnie w kryształkach cukru mienią się w świetle niczym oszroniony nosek Rudolfa :D
Można zjadać je prosto ze słoiczka i można udekorować nimi świąteczne wypieki, dodając zimowego klimatu.
To prosta, łatwa i bardzo smaczna dekoracja, która z pewnością ożywi i roziskrzy świąteczny stół i słodkie wypieki.
Szykujcie syrop cukrowy, czas dodać Świętom jeszcze więcej blasku :)







































Kandyzowana żurawina
Potrzebujesz:

  • 150g świeżej żurawiny
  • 120g cukru
  • 130ml wody
  • cukier do obtoczenia

Sposób przyrządzenia:
1. Żurawinę umyj i osusz.
2. Zagotuj wodę z cukrem, mieszając od czasu do czasu, do momentu rozpuszczenia się cukru.
3. Zdejmij syrop cukrowy z palnika i przełóż do niego żurawinę.
4. Zamieszaj bardzo delikatnie, aby owoce pokryły się syropem z każdej strony skórka może popękać, to nic)
5. Przełóż owoce na kratkę lub pergamin i pozostaw do wyschnięcia.
6. Obtocz owoce w sypkim cukrze i pozostaw do wyschnięcia.
7. Przechowuj żurawinę w chłodnym i suchym miejscu.

Smacznego!








































Candied Cranberry
Ingredients:

  • 150g fresh cranberry
  • 120g sugar
  • 130ml water
  • sugar to coat

Method:
1. Wash and dry the cranberry.
2. Boil the water and sugar, stirring occasionally until the sugar dissolves.
3. Remove the sugar syrup from the burner and transfer the cranberry to it.
4. Stir very gently so that the fruit is covered with syrup on each side, (the skin may crack, it's nothing wrong)
5. Transfer the fruit to a grid or parchment paper and let it dry.
6. Wrap the fruit in loose sugar and allow to dry.
7. Store candied cranberry in a cool and dry place.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...