niedziela, 1 grudnia 2019

Korzenny chlebek bananowy z czekoladą

Zdarza się, że czasami gdzieś na dnie koszyka z owocami albo w kuchennym kącie odnajdujemy smutne banany.
Ich świetność wizualna minęła bezpowrotnie, jednak środek, choć pełen brązowawych obić, często pozostaje obiecująco słodki.
Chętnych do jedzenia takich owoców przeważnie nie ma ale to nic!
Takie banany świetnie sprawdzają się we wszelkich koktajlach, deserach i wypiekach.
Zatem nie wyrzucamy, a wrzucamy do misek, blenderów, mikserów i rozrabiamy przejrzałe banany na mus, bo już za chwileczkę staną się głównym składnikiem najlepszego bananowego chlebka, jaki do tej pory jedliście :D
W połączeniu z kawałeczkami drobno siekanej czekolady i ogromu korzennych przypraw, to ciasto wpisuje się w przejściowy czas jesieni w zimę jak ulał.
Kilka składników, parę zamieszań i po kilku chwilach przyjemny, korzenny zapach wydobywający się z piekarnika, calutkich nas otula, powstaje przytulność, do której kawa komponuje się najlepiej.
Zanim wpadniemy z zimowo-świąteczny szał, usiądźmy w ulubionym miejscu, weźmy głęboki oddech wdychając zapach kawy i aromat ciasta, a potem rozkoszujmy się każdym kęsem z czekoladowymi drobinkami :)
Wciąż jeszcze jesień!







































Korzenny chlebek bananowy z czekoladą
Potrzebujesz:
  • 400g obranych, przejrzałych bananów
  • 200g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 125g roztopionego masła
  • 100g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • cukier puder
Sposób przyrządzenia:
1. Banany dokładnie rozgnieć widelcem i wymieszaj z cukrem, solą i przyprawami.
2. Dodaj posiekaną czekoladę i masło - wymieszaj.
3. Wsyp mąkę z sodą oczyszczoną i dokładnie połącz z mokrymi składnikami.
4. Na koniec dodaj jaja i wymieszaj bardzo dokładnie do całkowitego połączenia.
5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 175*C przez 65min lub do suchego patyczka.
6. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!




























Spicy banana bread with chocolate
Ingredients:
  • 400g peeled, overripe bananas
  • 200g brown sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon ground cardamom
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1/4 teaspoon ground cloves
  • 2 pinches of ground nutmeg
  • 1/4 teaspoon ground allspice
  • 125g of melted butter
  • 100g finely chopped dark chocolate
  • 1.5 teaspoons baking soda
  • 250g wheat flour
  • 3 eggs
  • powdered sugar
Method:
1. Mash the bananas with a fork and mix with sugar, salt and spices.
2. Add chopped chocolate and butter - mix.
3. Add flour with baking soda and combine thoroughly with the wet ingredients.
4. Finally add the eggs and mix very thoroughly until completely combined.
5. Transfer to a mold lined with baking paper and bake at 175 * C for 65min or to a dry stick.
6. Sprinkle the cooled cake with powdered sugar.

Enjoy!



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam bliskowschodnie przyprawy. Ten smak i aromat zawsze będzie mi się kojarzył z Arabią Saudyjską, do której bardzo, bardzo tęsknię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie miłe wspomnienie :) Przy okazji to pyszne jesienne smaki :)

      Usuń
  2. Jak przeczytałam przepis i popatrzyłam na zdjęcia, to niemal poczułam smak i zapach tego cuda :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, wspaniale! zachęcam zatem do samodzielnego upieczenia i poczucia zapachu w rzeczywistości <3 :)

      Usuń
  3. Uwielbiam chlebek bananowy pod każdą postacią :)
    Super pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja polubiłam go w pełni dopiero przy tej wersji z czekoladą ^^ czekoladoholicy, chyba tak mają :D

      Usuń
  4. Bardzo udana wersja ciasta z bananami. Wyszłaś poza schemat dodając czekoladę i przyprawy.
    Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! :) polecam wypróbować, bo te dodatki naprawdę stawiają chlebek bananowy w nowym świetle :)

      Usuń
  5. Moim zdaniem to są najlepsze, jak i zarazem najszybsze ciasta jakie tylko można zrobić! A efekt ten sam: pycha!❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...