Lśnią bombki na choinkach i migoczą w
oknach światełka.
Domy wypełniają się ciepłymi zapachami potraw wyczekiwanych
przez cały rok.
I kiedy na naszych stołach co roku gości tradycyjna dwunastka
wigilijnych potraw, w Norwegii obowiązującą w tym czasie liczbą jest słodka
siódemka.
A słodka dlatego, że cała siódemka to słodkie wypieki, które miały
zapewnić szczęście domownikom.
Tradycję świątecznych ciasteczek zapoczątkowała
w XIX w. Hanna Winses, która wydała w ówczesnych czasach jedną z najbardziej
znanych książek kucharskich o daniach, które można było z łatwością przygotować
z łatwo dostępnych i tanich produktów.
Zestaw świątecznych wypieków nie jest
jednolity dla całego kraju i różni się nieznacznie w zależności od regionu.
Jednymi z bożonarodzeniowych norweskich ciastek są te z pieprzem i zielem
angielskim, które wspaniale wpisują się w przytulność zapachów i ciepłe, świąteczne
smaki :)
Dodatkowo można je przygotować w ekspresowym tempie!
Bardzo korzenne z
rozgrzewającą nutką czarnego pieprzu umilą świąteczne podjadanie i dodadzą
skandynawskiego charakteru.
To także idealna opcja dla tych, którzy nie zdążyli
w tym roku z pierniczkami.
Pieprzowe ciasteczka świetnie sprawdzą się jako
zastępcy, a czas ich przygotowania to około 40min łącznie z pieczeniem!
Poza tym…coś trzeba zostawić wieczorem dla
Brzuchatego Brodacza w czerwonym skafandrze, a ten z pewnością nie przejdzie
obojętnie obok talerzyka z aromatycznymi łakociami ;)
Norweskie ciastka bożonarodzeniowe z pieprzem
na 20szt
Potrzebujesz:
- 100g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyzeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki mąki + do podsypania
Sposób przyrządzenia:
1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj śmietanę i przyprawy - dokładnie wymieszaj.
3. Wsyp sodę i mąkę - zagnieć gładkie ciasto.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4mm i wycinaj ciastka.
5. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz 7min w 180*C.
Smacznego!
Norwegian Christmas cookies with pepper
for 20 cookies
Ingredients:
- 100g butter
- 1/2 cup sugar
- 2 tablespoonsbsp cream
- 1/2 teaspoon ground black pepper
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
- 1/2 teaspoon ground allspice
- pinch of salt
- 1/3 teaspoon baking soda
- 1.5 cups flour + for sprinkling
Method:
1. Whip the butter and sugar into a fluffy mass.
2. Add cream and spices - mix thoroughly.
3. Add soda and flour - knead a smooth dough.
4. Roll out the dough to a thickness of 3-4mm and cut out the cookies.
5. Arrange the cookies on a baking tray lined with baking paper.
6. Bake for 7 minutes at 180 * C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz