poniedziałek, 23 grudnia 2019

Norweskie ciastka świąteczne last minute

Święta już u progu.
Lśnią bombki na choinkach i migoczą w oknach światełka. 
Domy wypełniają się ciepłymi zapachami potraw wyczekiwanych przez cały rok. 
I kiedy na naszych stołach co roku gości tradycyjna dwunastka wigilijnych potraw, w Norwegii obowiązującą w tym czasie liczbą jest słodka siódemka. 
A słodka dlatego, że cała siódemka to słodkie wypieki, które miały zapewnić szczęście domownikom. 
Tradycję świątecznych ciasteczek zapoczątkowała w XIX w. Hanna Winses, która wydała w ówczesnych czasach jedną z najbardziej znanych książek kucharskich o daniach, które można było z łatwością przygotować z łatwo dostępnych i tanich produktów. 
Zestaw świątecznych wypieków nie jest jednolity dla całego kraju i różni się nieznacznie w zależności od regionu. 
Jednymi z bożonarodzeniowych norweskich ciastek są te z pieprzem i zielem angielskim, które wspaniale wpisują się w przytulność zapachów i ciepłe, świąteczne smaki :) 
Dodatkowo można je przygotować w ekspresowym tempie! 
Bardzo korzenne z rozgrzewającą nutką czarnego pieprzu umilą świąteczne podjadanie i dodadzą skandynawskiego charakteru. 
To także idealna opcja dla tych, którzy nie zdążyli w tym roku z pierniczkami. 
Pieprzowe ciasteczka świetnie sprawdzą się jako zastępcy, a czas ich przygotowania to około 40min łącznie z pieczeniem!  
Poza tym…coś trzeba zostawić wieczorem dla Brzuchatego Brodacza w czerwonym skafandrze, a ten z pewnością nie przejdzie obojętnie obok talerzyka z aromatycznymi łakociami ;)







































Norweskie ciastka bożonarodzeniowe z pieprzem
na 20szt
Potrzebujesz:
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyzeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki + do podsypania
Sposób przyrządzenia:
1. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj śmietanę i przyprawy - dokładnie wymieszaj.
3. Wsyp sodę i mąkę - zagnieć gładkie ciasto.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4mm i wycinaj ciastka.
5. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz 7min w 180*C.

Smacznego!







































Norwegian Christmas cookies with pepper
for 20 cookies
Ingredients:
  • 100g butter
  • 1/2 cup sugar
  • 2 tablespoonsbsp cream
  • 1/2 teaspoon ground black pepper
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground allspice
  • pinch of salt
  • 1/3 teaspoon baking soda
  • 1.5 cups flour + for sprinkling
Method:
1. Whip the butter and sugar into a fluffy mass.
2. Add cream and spices - mix thoroughly.
3. Add soda and flour - knead a smooth dough.
4. Roll out the dough to a thickness of 3-4mm and cut out the cookies.
5. Arrange the cookies on a baking tray lined with baking paper.
6. Bake for 7 minutes at 180 * C.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...