środa, 18 grudnia 2019

Pikantne śledzie w migdałach z daktylami

Jak co roku przed jednymi z najbardziej rybnych świąt, dodaję kolejny przepis na śledzie, których jestem przeogromną fanką.
Ryba, która na naszym rodzinnym stole zajmuje jedno z głównych miejsc.
Tym razem w zupełnie nowej, nieco egzotycznej odsłonie z marokańskim tłem.
Słodko-ostre i z charakterystycznym dla siebie rybnym posmakiem tworzą zaskakującą mieszankę tekstur, smaków i aromatu.
Absolutnie przepyszne! :)
Pikantna strona smaku rozgrzewa podniebienie i przyjemnie szczypie w język, żeby już za chwilę słodkie daktyle mogły złagodzić ostrość i wprowadzić lekko egzotyczne zamieszanie.
Chrupnięcie migdała, kosteczka cebulki, aromat czosnku...
Wszystkie te elementy sprawiają, że zupełnie codzienny śledź jawi się w zupełnie nowej i zaskakująco pysznej odsłonie.
Z pewnością zaskarbią sobie podniebienie niejednego poszukiwacza ciekawych smaków! :D
Na codzień i szczególnie od Święta w słodko-ostrym, rozgrzewającym anturażu lekkiej słodkości ;)







































Pikantne śledzie w migdałach z daktylami
Potrzebujesz:

  • 5-6 filetów śledzia a'la matias
  • 2 łyżki ostrego sosu Sriracha
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 suszonych daktyli
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1/2 niewielkiej cebuli
  • 7 łyżek dobrej jakości oleju roślinnego

Sposób przyrządzenia:
1. W miseczce wymieszaj olej, Srirachę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Daktyle pokrój w plasterki i dodaj do marynaty razem z płatkami migdałów.
3. Poszatkuj drobno cebulę.
4. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
5. W słoiku układaj warstwami naprzemiennie: marynata, śledź, odrobina cebulki - i tak do wyczerpania produktów.
6. Schłodź w lodówce.

Smacznego!









































Spicy herring in almonds with dates
Ingredients:

  • 5-6 fillets of herring a'la matias
  • 2 tablespoons of Sriracha hot sauce
  • 3 garlic cloves
  • 8 dried dates
  • 2 tablespoons of almond flakes
  • 1/2 small onion
  • 7 tablespoons of good quality vegetable oil

Method:
1. In a bowl, mix the oil, Sriracha and smashed garlic.
2. Cut dates into slices and add to the marinade along with almond flakes.
3. Chop the onion, finely .
4. Cut herrings into smaller pieces.
5. Arrange the layers alternately in a jar: marinade, herring, a little onion - continue until the products run out.
6. Cool in the fridge.

Enjoy!


20 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na śledzia! moje właśnie się robią, są ze suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję! :) suszone pomidory to bardzo aromatyczny dodatek, śledzię będą cudnie pachnieć! :D

      Usuń
  2. Zapisuje przepis 💚🎄Świetna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostrość cudownie harmonizuje ze słodyczą. Łącząc to ze śledziami musi wyjść genialne danie! Próbuję sobie wyobrazić ten smak i zapach i już wiem, że te sledziki na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dość charakterne śledzie ;D dużo skrajnych smaków ale i wielka harmonia jednocześnie :)

      Usuń
  4. Lubie pikantne potrawy, a połączenie z migdałami i daktylami przywołuje wspomnienia z Arabii. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie zachęcam :) sama byłam zaskoczona, jak dobrze smaki się uzupełniały, a ostrą Srirachę można dozować według własnych upodobań :)

      Usuń
  5. Muszę zacytować: "...przyjemnie szczypie w język, żeby już za chwilę słodkie daktyle mogły złagodzić ostrość i wprowadzić lekko egzotyczne zamieszanie", oj wprowadziłaś to egzotyczne zamieszanie ;-) Mam prawdziwe matiasy, porcję przygotuję z Twojego przepisu już dziś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, mam nadzieję, że wprowadzi pyszne zamieszanie takze na Twoim języku! :)

      Usuń
  6. Pysznie się prezentują. Ale to bardzo ostrrry przepis na śledzie. Łyżka sriracha na 6 płatów śledzi...Mam nadzieję, że tę ostrość niwelują daktyle i migdały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, daktyle wprowadzają sporo słodyczy, która równoważy ostrość ale sos Sriracha można dozować według własnych upodobań :)

      Usuń
  7. Ooo kolejna propozycja na świąteczny stół!😘 Już widzę, że będzie super smakować!😘 Pozdrawiam serdecznie!😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ktoś lubi takie mocno poprzełamywane smaki, to na pewno będzie zadowolony z tych śledzi :) pozdrawiam i ja! ;*

      Usuń
  8. Lubię takie nieoczywiste oryginalne połączenia. Bardzo chętnie spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  9. taki pomysł na śledzie mi się bardzo podoba zapisuję sobie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, mam nadzieję, że zatańczą na Twoim podniebieniu! :)

      Usuń
  10. Ach, jak pięknie wyglądają! uwielbiam śledzie, przepis koniecznie do wypróbowania :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...