wtorek, 10 grudnia 2019

Placuszki cztery sery i pikantna konfitura z żurawiny

Gdy za oknem grudniowa szaruga, na talerzach już parują placuszki w kolorach jasnego, pastelowego, zimowego słońca.
Wewnątrz każdego placuszka serowa rozkosz.
Jest delikatny i kremowy przedstawiciel francuskich kulinariów, Pan Camembert, zdecydowana i śnieżnobiała, jak domy na Santorini, Greczynka Feta, a także znana para z gorących Włoch - Pan Parmezan Wyrazisty wraz z Mleczną Panną Mozzarellą.
Placuszki z takimi gwiazdami serowej sceny wypełniają wnętrze morzem ciepłej i przytujnej pyszności, idealnej na zimowe chłody.
Do tego pikanta konfitura z żurawiny, która idealnie ożywia danie i wyciąga z placuszków jeszcze więcej charakteru! :D
Jest miód, chili, rozmaryn, czyli cała feeria smaków i koloru, które dodatkowo świetnie rozgrzewają podniebienie, a później całe wnętrze!
Kilka machnięć trzepaczką, odrobina zamieszania na patelni i parująca pyszność, idealna na zimę, piętrzy się na talerzu w grubej czapce z żurawinowej konfitury.
Bo, czy jest coś pyszniejszego, niż roztopione sery z owocowym dodatkiem? ;)
Żurawina zna się na tej robocie najlepiej, jednak jeśli nie uda Wam się jej dostać, wiśnie w tym samym wydaniu także świetnie się sprawdzą!
W chłodne dni otulmy się się przyjemnymi smakami i zapachami, szczególnie, kiedy gonitwa przedświąteczna trwa w najlepsze.
Lampeczki też się przydadzą! :)







































Placuszki cztery sery i pikantna konfitura z żurawiny
Potrzebujesz:
Placuszki
  • 350g mąki pszennej
  • 450ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 kula mozzarelli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 60g sera Camembert
  • 30g ser feta
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
Konfitura z żurawiny
  • 250g świeżej / mrożonej żurawiny
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 3 szczypty płatków chili / 1/2 świeżej papryczki chili
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Placuszki:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą i sodą.
2. Dodaj jajka wymieszane z mlekiem i oliwą - wymieszaj na gładkie cisto.
3. Sery pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce i wmieszaj w ciasto.
4. Smaż placuszki na złoto na niewielkiej ilości oleju.
5. Podawaj placuszki z konfiturą z żurawiny.

Konfitura z żurawiny:
1. Owoce żurawiny przekrój na połówki.
2. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż posiekane listki rozmarynu i chili.
3. Dodaj owoce żurawiny i podsmażaj całość ok. 4-5min.
4. Gdy owoce puszczą sok, dodaj miód, czosnek i ocet balsamiczny.
5. Dopraw solą i pieprzem i smaż do momentu, aż całość się delikatnie zredukuje i zgęstnieje.

Smacznego!



Four cheeses cakes with spicy cranberry jam
Ingredients:
Four cheeses cakes
  • 350g wheat flour
  • 450ml milk
  • 2 eggs
  • 1 ball of mozzarella
  • 1 tablespoon of grated Parmesan cheese
  • 60g Camembert cheese
  • 30g feta cheese
  • 3 tablespoons of oil
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 of teaspoon salt
  • frying oil
Spicy cranberry Jam
  • 250g fresh / frozen cranberry
  • 1 tbsp oil
  • 3 tablespoons of honey
  • 3 pinches of chili flakes / 1/2 fresh chili pepper
  • 1 large sprig of rosemary
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 1/2 teaspoon of granulated garlic
  • salt and pepper to taste
Method:
Four cheeses cakes:
1. Mix flour, salt and soda in a bowl.
2. Add eggs mixed with milk and oil - mix until smooth.
3. Cut the cheese into small cubes or grate on a grater and mix into the dough.
4. Fry gold fritters in a small amount of oil.
5. Serve pancakes with cranberry jam.

Spicy cranberry Jam:
1. Cranberry fruit cut into halves.
2. Heat oil in a frying pan and fry chopped rosemary and chili leaves.
3. Add cranberry fruit and fry for about 4-5 minutes.
4. When the fruit lets go, add honey, garlic and balsamic vinegar.
5. Season with salt and pepper and fry until it gently reduces and thickens.

Enjoy!





























W akcji: Serowe rozkosze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...