Bale na salach, wyjścia na miasto, szalone domówki, czy po prostu przyjacielskie spotkania przy planszówkach i filmach...każdy znajdzie coś dla siebie.
Do tego wszystkiego nie może zabraknąć czegoś na ząb, dlatego dziś pędzę podzielić się z Wami okrąglutką przekąską :)
Kremowe kulki z 3 rodzajów sera, z ziołami, otoczone soczystymi pestkami granatu, to małe bombki pełne wielkiego smaku!
Idealne jako dodatek do grzanek, krakersów, bagietki, paluszków, grissini i wszelkiego chrupiącego towarzystwa.
Serowy smak podbija słodka papryka i prażone migdały, aromatu dodają zioła, a lekko ciężki smak serów przełamuje słodko-kwaśny granat ze strzelającymi między zębami pestkami.
Każdy kęs to różnorodność tekstur i przenikających się wzajemnie smaków, które wzbogacą każdą imprezę i zaintrygują niejednego poszukiwacza pyszności.
Rumba na podniebieniu, samba na języku!
Proste, poręczne, pyszne i bardzo przyjemne w kulaniu :)
Karnawałowe kulki serowe z granatem
Potrzebujesz:
- 250g ricotty
- 125g mascarpone
- 50g ostrego sera żółtego ( Gruyere, Old Amsterdam, Maasdamer, itp)
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów
- 3 szczypty słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 owoc granatu
Sposób przyrządzenia:
1. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Połącz w misce wszystkie sery, dodaj orzechy i zioła.
3. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem - schłodź w lodówce przez 20min.
4. Obierz granat i wyłuskaj z niego wszystkie pestki.
5. Ze schłodzonej masy formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga i obtaczaj w pestkach granatu, delikatnie je dociskając.
6. Podawaj schłodzone.
Smacznego!
Carnival cheese balls with pomegranate
Ingredients:
- 250g ricotta
- 125g mascarpone
- 50g hard spicy cheese (Gruyere, Old Amsterdam, Maasdamer, etc.)
- 2 tablespoons of roasted almond flakes
- 3 pinches of sweet ground pepper
- 1 tablespoon of chopped chives
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt and pepper to taste
- 1 pomegranate
Method:
1. Grate the hard cheese on a fine-mesh grater.
2. Combine all cheeses in a bowl, add nuts and herbs.
3. Season the mass to taste with salt and pepper - cool in the fridge for 20 minutes.
4. Peel the pomegranate and shell out all the seeds from it.
5. Form balls the size of a ping-pong ball and coat in pomegranate seeds by gently pushing them.
6. Serve chilled with baquette, grissini or crackers.
Enjoy!
Ciekawie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) smak też jest niebanalny :D
UsuńMuszę spróbować tych pyszności. Uwielbiam granata
OdpowiedzUsuńPolecam ogromnie :)
Usuń