Hej, hej w nowym roku i w nowej dekadzie! :)
W nowe dziesięciolecie wchodzę z nadzieją i paterą przepysznych, kruchych babeczek w kremowych, budyniowych beretach, niczym z paryskich chodników, wypełnionych masą makową, którą przygotowałam z maku, który pozostał mi po robieniu makowego mleka [<- klik].
Makowe Panienki łączą w sobie wdzięk, delikatność, kremowość ale także zadziorną chrupkość kruchego ciasta, orzechów i drobnych ziarenek maku ;)
Na budyniowym bereciku każdej Panienki błyszczą się rubinowe koraliki klasy i szyku z najlepszych francuskich butików - lekko kwaśna kandyzowana żurawina, która wspaniale przełamuje smak całości.
I chociaż babeczki ze względu na połączenie smaków mogą kojarzyć się bardziej ze świętami, to świetnie sprawdzą się jako typowo zimowy deser w towarzystwie gorącej kawy.
Pomimo mnogości punktów w przepisie są naprawdę proste w wykonaniu i znikają prawie od razu po podaniu!
Przy stole słychać ciche mlaskanie, trzaskanie maku pod zębami i przyjemne mruczenie jedzących.
Warto poświęcić im chwilę, a z resztek ciasta powycinać ozdobne gwiazdeczki i w zimowe dni rozkoszować się smakiem i różnorodną teksturą Makowej Panienki :)
Siadajcie do stołu, zacznijmy ten rok słodko i niech się dzieje!
W nowe dziesięciolecie wchodzę z nadzieją i paterą przepysznych, kruchych babeczek w kremowych, budyniowych beretach, niczym z paryskich chodników, wypełnionych masą makową, którą przygotowałam z maku, który pozostał mi po robieniu makowego mleka [<- klik].
Makowe Panienki łączą w sobie wdzięk, delikatność, kremowość ale także zadziorną chrupkość kruchego ciasta, orzechów i drobnych ziarenek maku ;)
Na budyniowym bereciku każdej Panienki błyszczą się rubinowe koraliki klasy i szyku z najlepszych francuskich butików - lekko kwaśna kandyzowana żurawina, która wspaniale przełamuje smak całości.
I chociaż babeczki ze względu na połączenie smaków mogą kojarzyć się bardziej ze świętami, to świetnie sprawdzą się jako typowo zimowy deser w towarzystwie gorącej kawy.
Pomimo mnogości punktów w przepisie są naprawdę proste w wykonaniu i znikają prawie od razu po podaniu!
Przy stole słychać ciche mlaskanie, trzaskanie maku pod zębami i przyjemne mruczenie jedzących.
Warto poświęcić im chwilę, a z resztek ciasta powycinać ozdobne gwiazdeczki i w zimowe dni rozkoszować się smakiem i różnorodną teksturą Makowej Panienki :)
Siadajcie do stołu, zacznijmy ten rok słodko i niech się dzieje!
Makowe Panienki - kremowe babeczki z makiem
na 6 babeczek
Potrzebujesz:
Ciasto:
Ciasto:
- 160g mąki
- 70g masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Makowe nadzienie:
- 6 kopiastych łyżek masy makowej
lub
- 1 szklanka mielonego maku (np: po mleku makowym)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki wody
Krem:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 80g masła
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
2. Z ciasta uformuj wałek i podziel na 6 równych części.
3. Każdą z części rozwałkuj i wyłóż foremki do babeczek.
4. Ponakłuwaj spody babeczek obficie widelcem.
5. Piecz 10min w 180*C.
Makowe nadzienie:
1.Wypełnij masą makową upieczone spody babeczek.
lub
1. Wszystkie podane składniki wymieszaj i zagotuj.
2. Gotuj do odparowania płynów i odstaw do ostudzenia.
3. Wypełnij masą upieczone spody babeczek.
Krem:
1. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu (posłodziłam 4 łyżeczki, cukrem)
2. Gorący budyń wymieszaj bardzo dokładnie z masłem.
3. Odstaw do wystudzenia.
4. Wyłóż krem na babeczki wypełnione makiem.
Smacznego!
Poppy seed Damsels - creamy poppy seed cupcakes
for 6 cupcakes
Ingredients:
Cake:
Cake:
1. Knead a smooth, elastic dough from the ingredients.
2. Form a rolling pin from the dough and divide it into 6 equal parts.
3. Roll out each part and put out muffin molds.
4. Puncture the bottom of the muffins with a fork generously.
5. Bake for 10 minutes at 180 * C.
Poppy seed filling:
1. Fill the baked cupcake bottoms with poppy seed mass.
or
1. Mix all ingredients and bring to a boil.
2. Cook for evaporation of liquids and set aside to cool.
3. Fill the baked cupcakes' bottom with mass.
Cream:
1. Prepare the pudding according to the instructions on the package (sweetened with 4 teaspoons of sugar)
2. Mix the hot pudding thoroughly with butter.
3. Set aside to cool.
4. Put cream on poppy seed filled cupcakes.
Enjoy!
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
2. Z ciasta uformuj wałek i podziel na 6 równych części.
3. Każdą z części rozwałkuj i wyłóż foremki do babeczek.
4. Ponakłuwaj spody babeczek obficie widelcem.
5. Piecz 10min w 180*C.
Makowe nadzienie:
1.Wypełnij masą makową upieczone spody babeczek.
lub
1. Wszystkie podane składniki wymieszaj i zagotuj.
2. Gotuj do odparowania płynów i odstaw do ostudzenia.
3. Wypełnij masą upieczone spody babeczek.
Krem:
1. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu (posłodziłam 4 łyżeczki, cukrem)
2. Gorący budyń wymieszaj bardzo dokładnie z masłem.
3. Odstaw do wystudzenia.
4. Wyłóż krem na babeczki wypełnione makiem.
Smacznego!
Poppy seed Damsels - creamy poppy seed cupcakes
for 6 cupcakes
Ingredients:
Cake:
- 160g flour
- 70g butter
- 1/2 teaspoon butter
- 3 tablespoons of cold water
- pinch of salt
- 6 heaped tablespoons of poppy seed
- 1 cup ground poppy seeds (e.g. remaining from poppy milk)
- 1 tbsp dried cranberry
- 2 tbsp walnuts
- 1 tbsp honey
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/2 cup water
- 1 packet cream pudding
- 80g butter
Cake:
1. Knead a smooth, elastic dough from the ingredients.
2. Form a rolling pin from the dough and divide it into 6 equal parts.
3. Roll out each part and put out muffin molds.
4. Puncture the bottom of the muffins with a fork generously.
5. Bake for 10 minutes at 180 * C.
Poppy seed filling:
1. Fill the baked cupcake bottoms with poppy seed mass.
or
1. Mix all ingredients and bring to a boil.
2. Cook for evaporation of liquids and set aside to cool.
3. Fill the baked cupcakes' bottom with mass.
Cream:
1. Prepare the pudding according to the instructions on the package (sweetened with 4 teaspoons of sugar)
2. Mix the hot pudding thoroughly with butter.
3. Set aside to cool.
4. Put cream on poppy seed filled cupcakes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz