Owiane niezbyt dobrą sławą drobne
kapustki od lat kojarzą się większości z rozgotowanymi zielonymi kulkami w
zupie, przypominającymi głowę Shreka.
Niespecjalnie lubiane i nie zbyt często
goszczące w naszych kuchniach, a co za tym idzie…nie wiele mamy pomysłów na ich
przygotowanie.
Tej zimy postawiłam sobie za cel odczarowanie tego uroczego
warzywa.
Osobiście żyję z brukselkami w komitywie i razem z mamą zajadamy się
nimi za każdym razem, kiedy potoczą się po naszych kuchennych blatach ;)
Najczęściej gotujemy je na parze, a potem okraszamy bułką tartą podsmażaną na
maśle z solidną szczyptą soli.
Niezbyt wyrafinowane ale proste i naprawdę
smakowite!
Dziś jednak propozycja dla tych, którzy chcieliby poznać brukselkę
od zupełnie nowej strony!
Drobno siekane malutkie kapustki podsmażone z czosnkiem,
wędzoną papryką i sosem sojowym zyskują zupełnie nowe życie.
Całość ułożona na
gęstej chmurce rozpusty z serka mascarpone i chrupiącej grzance.
Do tego lekki rzut
pokruszonych orzechów laskowych, które wydobędą z brukselki to, co najlepsze i
oto na naszym talerzu ląduje jedna z pyszniejszych grzanek w typowo zimowej
odsłonie :)
Tu brukselka nie ma nic wspólnego z mdłym smakiem i papkowatą
konsystencją.
Nowa, pyszna odsłona zimowego warzywka na chrupiącym pieczywie z
pewnością przegoni niesmaczne wspomnienia, dlatego zachęcam do przełamania
kulinarnych schematów i zatopienia zębów w zimowej grzance pełnej nowych smaków
i wielu tekstur z rozpustnym i bardzo, bardzo kremowym tłem.
Siadajcie do
stołu!
Grzanki ze smażoną brukselką i mascarpone
na 4 grzanki
Potrzebujesz:
- 100g świeżej brukselki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 kromki chleba
- 100g serka mascarpone
- garść orzechów laskowych
Sposób przyrządzenia:
1. Brukselki oczyść i pokrój w półplasterki.
2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną brukselkę.
3. Posiekaj drobno czosnej i dodaj do brukselki.
4. Kiedy warzywa zaczną delikatnie brązoweić dodaj przyprawy i sos sojowy - podsmażaj całość do zdredukowania płynu, wciąż mieszając (3-4min).
5. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
6. Chleb opiecz w piekarniku lub tosterze.
7. Posmaruj grzanki grubą warstwą serka mascarpone, a na wierzch wyłóż porcję smażonej brukselki.
8. Posyp grzanki pokruszonymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
Toasts with fried brussels sprouts and mascarpone
for 4 toasts
Ingredients:
- 100g fresh Brussels sprouts
- 1 large clove of garlic
- 2 tbsp oil
- 2 tbsp soy sauce
- 1/2 tsp sweet smoked pepper
- 1/3 teaspoon sweet ground pepper
- 3/4 teaspoon pepper
- 1 teaspoon lemon juice
- 4 slices of bread
- 100g mascarpone cheese
- a handful of hazelnuts
1. Clean Brussels sprouts and cut into half slices.
2. Heat oil in a frying pan and add chopped Brussels sprouts.
3. Chop finely garlic and add to Brussels sprouts.
4. When the vegetables begin to gently brown, add spices and soy sauce - fry the whole to reduce the liquid, stirring constantly (3-4min).
5. Remove from heat, add lemon juice and mix.
6. Toast bread in the oven or toaster.
7. Spread a thick layer of mascarpone cheese on toasts, and put a portion of fried Brussels sprouts on top.
8. Sprinkle the toasts with crushed hazelnuts.
Enjoy!
Tak rzadko jem brukselkę,ponieważ nie umiem jej przyrządzać że ten przepis jest dla mnie bardzo atrakcyjny. Zapisuje
OdpowiedzUsuńzachęcam :) warto poszukiwać nowych smaków, może i Ty polubisz się z tym warzywkiem :)
UsuńPyszny pomysł! brukselkę darzę wielką uwagą, więc może skuszę się na Twoje grzanki.
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam, to naprawdę smaczny pomysł na brukelkę :D
Usuńjuż nazwa kusi :D uwielbiam brukselkę a ten pomysł bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo się cieszę! :)
UsuńJa uwielbiam brukselkę, chętnie spróbuję. W tej formie jeszcze nie miałem okazji jej jeść.
OdpowiedzUsuńOooooo! Szkoda, że ja już po śniadaniu ale będzie to i super propozycja na kolację ♥️
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozpusta, a ja bym jeszcze dodała, że cudowne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń