czwartek, 9 stycznia 2020

Rozpustne grzanki ze smażoną brukselką i mascarpone

Czy są tu jacyś miłośnicy brukselki albo chociaż osoby, które nie uciekają w drugi kąt kuchni na jej widok?
Owiane niezbyt dobrą sławą drobne kapustki od lat kojarzą się większości z rozgotowanymi zielonymi kulkami w zupie, przypominającymi głowę Shreka. 
Niespecjalnie lubiane i nie zbyt często goszczące w naszych kuchniach, a co za tym idzie…nie wiele mamy pomysłów na ich przygotowanie. 
Tej zimy postawiłam sobie za cel odczarowanie tego uroczego warzywa. 
Osobiście żyję z brukselkami w komitywie i razem z mamą zajadamy się nimi za każdym razem, kiedy potoczą się po naszych kuchennych blatach ;) 
Najczęściej gotujemy je na parze, a potem okraszamy bułką tartą podsmażaną na maśle z solidną szczyptą soli. 
Niezbyt wyrafinowane ale proste i naprawdę smakowite! 
Dziś jednak propozycja dla tych, którzy chcieliby poznać brukselkę od zupełnie nowej strony! 
Drobno siekane malutkie kapustki podsmażone z czosnkiem, wędzoną papryką i sosem sojowym zyskują zupełnie nowe życie. 
Całość ułożona na gęstej chmurce rozpusty z serka mascarpone i chrupiącej grzance. 
Do tego lekki rzut pokruszonych orzechów laskowych, które wydobędą z brukselki to, co najlepsze i oto na naszym talerzu ląduje jedna z pyszniejszych grzanek w typowo zimowej odsłonie :) 
Tu brukselka nie ma nic wspólnego z mdłym smakiem i papkowatą konsystencją. 
Nowa, pyszna odsłona zimowego warzywka na chrupiącym pieczywie z pewnością przegoni niesmaczne wspomnienia, dlatego zachęcam do przełamania kulinarnych schematów i zatopienia zębów w zimowej grzance pełnej nowych smaków i wielu tekstur z rozpustnym i bardzo, bardzo kremowym tłem. 
Siadajcie do stołu!




























Grzanki ze smażoną brukselką i mascarpone
na 4 grzanki
Potrzebujesz:
  • 100g świeżej brukselki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 kromki chleba
  • 100g serka mascarpone
  • garść orzechów laskowych
Sposób przyrządzenia:
1. Brukselki oczyść i pokrój w półplasterki.
2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną brukselkę.
3. Posiekaj drobno czosnej i dodaj do brukselki.
4. Kiedy warzywa zaczną delikatnie brązoweić dodaj przyprawy i sos sojowy - podsmażaj całość do zdredukowania płynu, wciąż mieszając (3-4min).
5. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
6. Chleb opiecz w piekarniku lub tosterze.
7. Posmaruj grzanki grubą warstwą serka mascarpone, a na wierzch wyłóż porcję smażonej brukselki.
8. Posyp grzanki pokruszonymi orzechami laskowymi.

Smacznego!







































Toasts with fried brussels sprouts and mascarpone
for 4 toasts
Ingredients:
  • 100g fresh Brussels sprouts
  • 1 large clove of garlic
  • 2 tbsp oil
  • 2 tbsp soy sauce
  • 1/2 tsp sweet smoked pepper
  • 1/3 teaspoon sweet ground pepper
  • 3/4 teaspoon pepper
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 4 slices of bread
  • 100g mascarpone cheese
  • a handful of hazelnuts
Method:
1. Clean Brussels sprouts and cut into half slices.
2. Heat oil in a frying pan and add chopped Brussels sprouts.
3. Chop finely garlic and add to Brussels sprouts.
4. When the vegetables begin to gently brown, add spices and soy sauce - fry the whole to reduce the liquid, stirring constantly (3-4min).
5. Remove from heat, add lemon juice and mix.
6. Toast bread in the oven or toaster.
7. Spread a thick layer of mascarpone cheese on toasts, and put a portion of fried Brussels sprouts on top.
8. Sprinkle the toasts with crushed hazelnuts.

Enjoy!


9 komentarzy:

  1. Tak rzadko jem brukselkę,ponieważ nie umiem jej przyrządzać że ten przepis jest dla mnie bardzo atrakcyjny. Zapisuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam :) warto poszukiwać nowych smaków, może i Ty polubisz się z tym warzywkiem :)

      Usuń
  2. Pyszny pomysł! brukselkę darzę wielką uwagą, więc może skuszę się na Twoje grzanki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo polecam, to naprawdę smaczny pomysł na brukelkę :D

      Usuń
  3. już nazwa kusi :D uwielbiam brukselkę a ten pomysł bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam brukselkę, chętnie spróbuję. W tej formie jeszcze nie miałem okazji jej jeść.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooooo! Szkoda, że ja już po śniadaniu ale będzie to i super propozycja na kolację ♥️

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwa rozpusta, a ja bym jeszcze dodała, że cudowne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...