Jednym z nich jest właśnie zimowy dżem z
gruszek.
Bardzo aromatyczny, pełen rozgrzewających dodatków, które nadają mu
przytulności, tak bardzo pożądanej w chłodne i ciemne dni.
Idealny na miękkiej
chałce, chrupiącej kromce chleba lub jako dodatek do deski serów.
Świetnie
komponuje się z wyrazistymi serami pleśniowymi.
Gruszki są wciąż dostępne,
dlatego warto poświęcić chwilę, aby zamienić je w ten pięknie pachnący dżem,
który podczas przygotowywania wypełnia każdy kuchenny kąt owocowo-korzennym zapachem
i otula, jak najcieplejszym i najmilszym sweterkiem :)
Nuty wanilii, kardamonu
i rozgrzewające kawałeczki imbiru przeplatają się ze słodyczą gruszek,
podbijając ich smak.
Taki słoiczek gruszkowych przytulności z pewnością
rozjaśni i umili niejeden zimowy poranek, czy popołudnie.
Zapakujmy więc trochę
tych wspaniałości na potem! :)
Zimowy dżem z gruszek
na 3 małe słoiczki
Potrzebujesz:
- 1kg gruszek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie aromat)
- otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 3cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki agaru (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Gruszki umyj, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
2. Umieść owoce w garnku z grubym dnem, zasyp cukrem i podgrzewaj do momentu, aż gruszki puszczą sok.
3. Dodaj do owoców przyprawy, drobno posiekany imbir, waniliowy ekstrakt, sok i skórkę otartą z cytryny - gotuj całość na niewielkim ogniu około 30-40 min.
4. Dodaj agar, gotuj jeszcze przez 1-2 min.
5. Przełóż dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!
Winter pear jam
for 3 small jars
Ingredients:
- 1kg pears
- 1 cup sugar
- 1 teaspoon vanilla extract (no aroma)
- rubbed peel and 1/2 lemon juice
- 3cm fresh ginger
- 1 teaspoon ground cardamom
- 1/2 teaspoon agar (optional)
Method:
1. Wash the pears, remove seed nests and cut into cubes.
2. Place the fruit in a pot with a thick bottom, fill with sugar and heat until the pears let go of the juice.
3. Add spices, finely chopped ginger, vanilla extract, juice and lemon zest to the fruit - cook on low heat for about 30-40 minutes.
4. Add agar, cook for 1-2 minutes.
5. Transfer the jam to boiled jars, tightly seal and set aside upside down to cool.
Enjoy!
kocham domowe dżemy!
OdpowiedzUsuńja również! tyle możliwości doboru smaków i konsystencji :) ♥
Usuń