sobota, 11 stycznia 2020

Zimowy dżem z gruszek

Co prawda zima to nie okres na robienie przetworów ale od wszystkiego są przecież wyjątki ;)
Jednym z nich jest właśnie zimowy dżem z gruszek. 
Bardzo aromatyczny, pełen rozgrzewających dodatków, które nadają mu przytulności, tak bardzo pożądanej w chłodne i ciemne dni.
 Idealny na miękkiej chałce, chrupiącej kromce chleba lub jako dodatek do deski serów. 
Świetnie komponuje się z wyrazistymi serami pleśniowymi. 
Gruszki są wciąż dostępne, dlatego warto poświęcić chwilę, aby zamienić je w ten pięknie pachnący dżem, który podczas przygotowywania wypełnia każdy kuchenny kąt owocowo-korzennym zapachem i otula, jak najcieplejszym i najmilszym sweterkiem :) 
Nuty wanilii, kardamonu i rozgrzewające kawałeczki imbiru przeplatają się ze słodyczą gruszek, podbijając ich smak. 
Taki słoiczek gruszkowych przytulności z pewnością rozjaśni i umili niejeden zimowy poranek, czy popołudnie. 
Zapakujmy więc trochę tych wspaniałości na potem! :)




























Zimowy dżem z gruszek
na 3 małe słoiczki
Potrzebujesz:

  • 1kg gruszek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie aromat)
  • otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 3cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki agaru (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Gruszki umyj, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
2. Umieść owoce w garnku z grubym dnem, zasyp cukrem i podgrzewaj do momentu, aż gruszki puszczą sok.
3. Dodaj do owoców przyprawy, drobno posiekany imbir, waniliowy ekstrakt, sok i skórkę otartą z cytryny - gotuj całość na niewielkim ogniu około 30-40 min. 
4. Dodaj agar, gotuj jeszcze przez 1-2 min.
5. Przełóż dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!









































Winter pear jam
for 3 small jars
Ingredients:
  • 1kg pears
  • 1 cup sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract (no aroma)
  • rubbed peel and 1/2 lemon juice
  • 3cm fresh ginger
  • 1 teaspoon ground cardamom
  • 1/2 teaspoon agar (optional)
Method:
1. Wash the pears, remove seed nests and cut into cubes.
2. Place the fruit in a pot with a thick bottom, fill with sugar and heat until the pears let go of the juice.
3. Add spices, finely chopped ginger, vanilla extract, juice and lemon zest to the fruit - cook on low heat for about 30-40 minutes.
4. Add agar, cook for 1-2 minutes.
5. Transfer the jam to boiled jars, tightly seal and set aside upside down to cool.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...