Ponad 700 lat temu na terenie staropruskiej osady między Elblągiem, a Pasłękiem została założona wieś Aniołowo.
To właśnie tu, co roku na Zlocie Miłośników Aniołów można spróbować miejscowych pyszności, takich jak Anielskie ruchańce, czyli słodkich racuchów, tak puszystych i lekkich, jakby były zrobione z niebiańskiego puchu :)
Sama nazwa, choć początkowo zaskakująca, pochodzi w pierwszej części od nazwy wsi, a w drugiej od radosnych podrygiwań racuchów podczas smażenia na oleju, i wcale nie ma tu nic frywolnego, jak mogłoby się wydawać :D
W dodatku w 2018 roku zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych!
Surowa masa na racuchy jest tak aktywna, że ochoczo ucieka z miski na zwiedzanie kuchennych zakamarków, a podczas smażenia można przez chwilę odnieść wrażenie, że ciasto w misce chyba nigdy się nie skończy ;)
Po ruchliwym smażeniu, na tacy zaczyna piętrzyć się złoty stosik chrupiących z zewnątrz, puszystych i delikatnych w środku anielskich racuchów.
Każdy z nich oprószony śnieżnobiałym i leciutkim cukrem pudrem, który dodaje oczekiwanej słodyczy.
Tak oto powstają Anielskie ruchańce z okolic Pasłęka – łakocie idealne na dopełnienie Tłustego Czwartku i wypełnienie policzków po brzegi puszystą pysznością, której naprawdę ciężko się oprzeć i uśmiechem pełnym rozkoszy!
No bo kto nie lubi poczciwych racuszków? ;)
Anielskie ruchańce
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 300g mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 300ml letniego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka cukru
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Sposób przyrządzenia:
1. Przygotuj zaczyn drożdżowy - rozpuść drożdże w letnim mleku z cukrem.
2. Do zaczynu dodaj ekstrakt z wanilii - wymieszaj.
3. Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej w niego zaczyn drożdżowy - wymieszaj na jednolitą masę.
4. Oddziel żółtka od białek.
5. Żółtka dodaj do ciasta i dokładnie połącz.
6. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Odstaw do wyrastania na 45min.
8. W garnku rozgrzej olej i kładź łyżką porcje ciasta, zagarniając od brzegów miski.
9. Smaż racuchy na złoto z obu stron, odcedź z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
10. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Angel beignets
Ingredients:
- 300g wheat flour
- 2 small eggs
- 300ml lukewarm milk
- 25g fresh yeast
- 1/2 teaspoon vanilla extract
- 1 tbsp sugar
- oil for deep frying
- powdered sugar
Method:
1. Prepare yeast leaven - dissolve yeast in lukewarm milk with sugar.
2. Add vanilla extract to the leaven - mix.
3. Sift the flour into a large bowl, make a hole in it and pour yeast leaven into it - mix to a homogeneous mass.
4. Separate the yolks from the egg whites.
5. Add yolks to the dough and combine thoroughly.
6. Whip the egg whites with a pinch of salt until a stiff foam and gently stir in the dough until a uniform consistency is obtained.
7. Leave to rise for 45 minutes.
8. Heat oil in a saucepan and put portions of the dough with a spoon, scooping from the edges of the bowl.
9. Fry beignets until gold on both sides, drain from excess fat on a paper towel.
10. Serve dusted with powdered sugar.
Enjoy!
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńi atkie właśnie są! ;) dziękuję :)
Usuńuwielbiam ten smak!
OdpowiedzUsuńja też, a w tłusty czwartek smakuje jeszce lepiej! :)
UsuńDzis zrobiłam 😊Przepyszne 😋
OdpowiedzUsuńświetnie, bardzo się cieszę, że smakowały :D
Usuńmmmm... szkoda że jestem teraz takim leniem w kuchni :)
OdpowiedzUsuńoooch! zachęcam,zachęcam :D nie ma przy nich aż tak dużo pracy :) ♥
Usuń