wtorek, 25 lutego 2020

Ciasteczka listy miłosne

Z racji tego, że nie zdążyłam na Walentynki, przesyłam dziś te miłosne liściki z najlepszymi życzeniami na Ostatki, czyli ostatni dzień karnawału ;)
Sam pomysł na takie złożenie ciastek zobaczyłam dość dawno w czeluściach internetu i od tamtej pory czekałam na Dzień Tonący w Serduszkach, żeby się nimi podzielić...no i nie wyszło, ale chociaż jeszcze miesiąc będzie się zgadzał.
Między kruchymi, migdałowo-cytrynowymi warstwami ciasteczek z nutą cynamonu można ukryć najpiękniejsze myśli, serdeczności i wyznania dla ukochanej osoby, przyjaciela lub sąsiadów.
Taka forma słodkości z liścikiem z własnoręcznymi zdobieniami i pomysłami na treść z pewnością zauroczy każdego obdarowanego.
Mnie bardzo ujęła sama forma ciasteczka-listu, bo bardzo lubię listy...najlepiej te pisane odręcznie, które w dobie internetowych komunikatorów wydają mi się dużo bardziej intymne, cenne i osobiste ;)
Te papierowe serdeczności i pozdrowienia do dziś trzymam w szufladzie w moim pudełku wspomnień i bardzo lubię do nich wracać, przypominając sobie to przyjemne uczucie zaskoczenia, gdy kartka w skrzynce była właśnie do mnie i jeszcze pachniała morską bryzą, którą przyjaciółka wplotła między wakacyjne słowa :)
A zatem, wracając do ciastek, to oprócz ujmującego wyglądu zaskakują też kruchością, sporą ilością migdałów i pysznym połączeniem cytrusowych skórek z ciepłym aromatem cynamonu.
To wszystko również składa się na tę wyjątkową, lekko romantyczną nutkę :)
Niech falują falbanki, niech pachnie czułością i niech lecą w świat kruche liściki pełne miłości!♥




























Ciasteczka listy
Potrzebujesz
Ciastka:
  • 150g mielonych migdałów
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 250g mąki
  • 200g masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Lukier królewski:
  • 1 białko jaja
  • 150g cukru pudru
  • 10 kropel soku z cytryny
  • czerwony i czarny barwnik spożywczy w proszku
Do tego:
  • biały papier do pieczenia / pergamin
  • cukrowe serduszka
Sposób przyrządzenia:
Ciastka:
1. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą, zwartą masę.
2. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20-30min.
3. Rozwałkuj chłodne ciasto na grubość 3-4mm i wycinaj prostokąty.
4. W 1/3 wykrojonych prostokątów wytnij mniejsze, tak, aby została sama ramka ciastka.
5. Piecz 7-9min. w 180*C.
6. Odstaw do wystudzenia.
7. Składaj ciasteczka: całe ciastko obrysuj lukrem na samych brzegach, następnie sklej z ciastkiem ramką, wypełnij posypką i włóż liścik, obrysuj ramkę lukrem i przykryj całym ciastkiem. Ozdabiaj wierzch według upodobań.

Lukier królewski:
1. Do miski wlej białko, sok z cytryny i przesiej cukier puder.
2. Ubijaj na niskich obrotach przez 10min, aż lukier będzie gładki i lśniący.
3. Podziel lukier na 3 części: 1 dużą i 2 małe - małe części wymieszaj z barwnikami spożywczymi do uzyskania pożądanego koloru.

Smacznego!


































































































Cookie letters
Ingredients:
Cookies:
  • 150g ground almonds
  • 100g sugar
  • 2 yolks
  • 250g flour
  • 200g butter
  • skin rubbed with 1/2 lemon
  • skin peeled from 1/2 orange
  • 3/4 teaspoon cinnamon
  • pinch of salt
Royal Icing:
  • 1 egg white
  • 150g icing sugar
  • 10 drops of lemon juice
  • red and black food coloring powder
Additionally:
  • white baking paper / parchment paper
  • sugar hearts
Method:
Cookies:
1. In a bowl, combine all ingredients together to form a uniform, compact mass.
2. Form a ball from the dough, wrap with plastic wrap and put in the fridge for 20-30min.
3. Roll out the cool dough to a thickness of 3-4mm and cut out the rectangles.
4. In 1/3 of the rectangles cut out, cut the smaller ones so that the cake frame itself remains.
5. Bake 7-9min. at 180 * C.
6. Set aside to cool.
7. Fold the cookies: outline the whole cake with icing on the very edges, then glue the cake with the frame, fill with sprinkles and insert a note, outline the frame with icing and cover with the whole cake. Decorate the top as you like.

Royal Icing:
1. Pour protein, lemon juice and sift powdered sugar into a bowl.
2. Whip at low speed for 10 minutes until the frosting is smooth and shiny.
3. Divide the icing into 3 parts: 1 large and 2 small - mix small parts with food dyes to get the color you want.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...