Z tej okazji, a także z okazji niedzielnego poranka, który z reguły rządzi się prawem długiego śniadania i nieśpiesznej atmosfery, pędzę podzielić się z Wami jednym z moich ostatnio ulubionych śniadań na chłodne dni!
Jajka sadzone na warzywach to moje jesienno-zimowe odkrycie.
Wersja, którą Wam dzisiaj przedstawię to mieszanka rozgrzewających przypraw i przyjemnie, lekko słodkich pasków papryki i krążków cukinii, które świetnie komponują się ze szpinakiem i jajkami, które spajają całość i oblewają warzywa płynnym złotem w postaci żółtka.
Do tego kromka ulubionego pieczywa i nagle czas rozciąga się, jakby był z gumy, a śniadanie mogłoby się nie kończyć :)
To danie smakuje najlepiej właśnie w długie i niekoniecznie jasne poranki, kiedy słoneczne żółtka rozświetlają talerze trochę bardziej, niż zawsze, przy ciepłym aromacie curry i mielonego pieprzu.
Pyszne i proste nie tylko na niedzielę!
Jajka z warzywami na indyjską nutę
Potrzebujesz:
- 1/2 cukinii
- 1/3 czerwonej papryki
- 3 garści szpinaku baby
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka wody
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- 3 jajka
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w paseczki.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojone warzywa al dente.
3. Dodaj szpinak, przyprawy i podlej wodą - duś do momentu, aż szpinak zwiędnie.
4. Warzywa dokładnie wymieszaj i uformuj w nich 3 dołki.
5. W każdy dołek wbij po jednym jajku i smaż do momentu, aż jajka się odpowiednio zetną.
6. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!
Eggs with vegetables with an Indian touch
Ingredients:
- 1/2 zucchini
- 1/3 of red pepper
- 3 handfuls of baby spinach
- 2 tablespoons of canola oil
- 1 tbsp water
- 1/3 teaspoon of garlic powder
- 1/2 teaspoon curry powder
- 1/3 teaspoon pepper
- salt to taste
- 3 eggs
Method:
1. Cut zucchini into half slices, and peppers into strips.
2. Heat oil in a frying pan and fry al dente chopped vegetables.
3. Add spinach, spices and water - simmer until the spinach wither.
4. Mix the vegetables thoroughly and form 3 holes in them.
5. Crush one egg into each hole and fry until the eggs are properly cut.
6. Serve with bread.
Enjoy!
W akcji:
Pyszne danie, idealne na na nasze nieprzyjemne zimowe dni tego roku :)
OdpowiedzUsuńto prawda, bardzo przyjemnie rozgrzewa i syci :) dziękuję!♥
Usuń