niedziela, 2 lutego 2020

PROJEKT ŚNIADANIE: Jajka z warzywami na indyjską nutę

Niezależnie od tego jaką aurę macie za oknem, Luty jest Lutym i choć w wielu miejscach bezśnieżny, to wciąż wołający o przytulne śniadania pełne ciepłej troski :)
Z tej okazji, a także z okazji niedzielnego poranka, który z reguły rządzi się prawem długiego śniadania i nieśpiesznej atmosfery, pędzę podzielić się z Wami jednym z moich ostatnio ulubionych śniadań na chłodne dni!
Jajka sadzone na warzywach to moje jesienno-zimowe odkrycie.
Wersja, którą Wam dzisiaj przedstawię to mieszanka rozgrzewających przypraw i przyjemnie, lekko słodkich pasków papryki i krążków cukinii, które świetnie komponują się ze szpinakiem i jajkami, które spajają całość i oblewają warzywa płynnym złotem w postaci żółtka.
Do tego kromka ulubionego pieczywa i nagle czas rozciąga się, jakby był z gumy, a śniadanie mogłoby się nie kończyć :)
To danie smakuje najlepiej właśnie w długie i niekoniecznie jasne poranki, kiedy słoneczne żółtka rozświetlają talerze trochę bardziej, niż zawsze, przy ciepłym aromacie curry i mielonego pieprzu.
Pyszne i proste nie tylko na niedzielę!



























Jajka z warzywami na indyjską nutę
Potrzebujesz:
  • 1/2 cukinii
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 3 garści szpinaku baby
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wody
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 3 jajka
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w paseczki.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojone warzywa al dente.
3. Dodaj szpinak, przyprawy i podlej wodą - duś do momentu, aż szpinak zwiędnie.
4. Warzywa dokładnie wymieszaj i uformuj w nich 3 dołki.
5. W każdy dołek wbij po jednym jajku i smaż do momentu, aż jajka się odpowiednio zetną.
6. Podawaj z pieczywem.

Smacznego!









































Eggs with vegetables with an Indian touch
Ingredients:
  • 1/2 zucchini
  • 1/3 of red pepper
  • 3 handfuls of baby spinach
  • 2 tablespoons of canola oil
  • 1 tbsp water
  • 1/3 teaspoon of garlic powder
  • 1/2 teaspoon curry powder
  • 1/3 teaspoon pepper
  • salt to taste
  • 3 eggs
Method:
1. Cut zucchini into half slices, and peppers into strips.
2. Heat oil in a frying pan and fry al dente chopped vegetables.
3. Add spinach, spices and water - simmer until the spinach wither.
4. Mix the vegetables thoroughly and form 3 holes in them.
5. Crush one egg into each hole and fry until the eggs are properly cut.
6. Serve with bread.

Enjoy!








































W akcji: Smaczne! A Nie Tuczy :)

2 komentarze:

  1. Pyszne danie, idealne na na nasze nieprzyjemne zimowe dni tego roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, bardzo przyjemnie rozgrzewa i syci :) dziękuję!♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...