Tak lekko to wtedy wychodzi i tak szybko się pisze.
A czasami są takie dni, jak dzisiaj, że zaczynam kilka razy i nic się nie skleja i nic nie pasuje, nic mi dobrze nie klika w całość...
Na szczęście idealnie współgra wszystko w zapiekance, z którą dzisiaj przychodzę się podzielić :)
Może być serwowana, jako samodzielne danie lub jako wariacja na temat dodatku do obiadu.
Słodko-słona z cytrynowym posmakiem i mnóstwem aromatu ziół.
Miękka i delikatna w środku z solidną kopułką chrupiącej kruszonki na wierzchu.
Pod tą słodko-słoną skorupką kryją się słodko-słone kostki batatów skąpane w palonym maśle, ziołach i cytrynowej skórce.
Obie warstwy świetnie uzupełniają się wzajemnie różnymi teksturami i smakiem.
Pyszne na gorąco i na zimno.
Z pewnością będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.
A racji tego, że słowa niekoniecznie łatwo mi się dziś składają, mogę Was tylko zaprosić spróbowania i polecić te słodkie kartofelki wszystkimi podniebieniami, które ich kosztowały :)
Są naprawdę warte uwagi!
Ziołowe bataty z palonym masłem pod kruszonką
Potrzebujesz:
- 400g batatów (2 duże lub 4 średnie)
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 gałązki rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 kopiaste łyżeczki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
Kruszonka:
- 2 garści płatków owsianych górskich
- 1 garść orzechów włoskich
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki zimnego masła
- 2 kopiaste łyżeczki śmietany 18%
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Sposób przyrządzenia:
1. Bataty umyj i pokrój w kostkę wielkości kęsa.
2. Ułóż bataty na blasze do pieczenia i piecz 25min w 180*C.
3. Do rondelka włóż masło i podgrzewaj do momentu, aż zacznie się pienić, następnie wciąż mieszając, podgrzewaj, aż biała piana zacznie znikać, a masło lekko zbrązowieje - zdejmij z ognia.
4. W misce wymieszaj zioła, skórkę i sok z cytryny oraz śmietanę.
5. Upieczone bataty przełóż do miski z ziołami, zalej palonym masłem, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.
6. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia, obsyp równomiernie kruszonką i zapiekaj przez 25min w 180*C.
Kruszonka:
1. Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita ale grudkowata masa.
2. Rozłóż równomiernie na upieczonych batatach.
Smacznego!
Herbal browned butter sweet potatoes with crumble
Ingredients:
- 400g sweet potatoes (2 large or 4 medium)
- 1/2 teaspoon dried sage
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 2 sprigs of rosemary / 1/2 teaspoon of dried rosemary
- skin rubbed with 1/2 lemon
- 2 tbsp lemon juice
- 3/4 teaspoon salt
- 1/2 tsp pepper
- 2 heaped teaspoons of 18% cream
- 2 tablespoons of butter
Crumble:
- 2 handfuls of mountain oats
- 1 handful of walnuts
- 4 tablespoons of wheat flour
- 2 tablespoons of cold butter
- 2 heaped teaspoons of 18% cream
- 1/3 cup brown sugar
- pinch of salt
- a pinch of pepper
- 1/2 teaspoon of granulated garlic
- 1/2 tsp sweet ground pepper
Method:
1. Wash the sweet potatoes and cut into chunks.
2. Place the sweet potatoes on a baking sheet and bake 25min at 180 * C.
3. Put butter in a saucepan and heat until it begins to foam, then stirring constantly, heat until the white foam begins to disappear and the butter lightly browns - remove from heat.
4. Mix the herbs, lemon zest and juice as well as the cream in a bowl.
5. Transfer the baked sweet potatoes to a bowl with herbs, pour in burnt butter, season with salt and pepper - mix thoroughly.
6. Transfer the whole to an ovenproof dish, sprinkle it evenly with crumble and bake for 25min at 180 * C.
Crumble:
1. Mix all ingredients so that a homogeneous but lumpy mass is formed.
2. Spread evenly on baked sweet potatoes.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz