sobota, 29 lutego 2020

Ziołowe bataty z palonym masłem pod kruszonką

Są takie momenty przy pisaniu posta, że albo dobrze pisze mi się wstęp i właściwie moje palce same wystukują tekst, bo same dobrze wiedzą, co i jak napisać, żeby pasowało.
Tak lekko to wtedy wychodzi i tak szybko się pisze.
A czasami są takie dni, jak dzisiaj, że zaczynam kilka razy i nic się nie skleja i nic nie pasuje, nic mi dobrze nie klika w całość...
Na szczęście idealnie współgra wszystko w zapiekance, z którą dzisiaj przychodzę się podzielić :)
Może być serwowana, jako samodzielne danie lub jako wariacja na temat dodatku do obiadu.
Słodko-słona z cytrynowym posmakiem i mnóstwem aromatu ziół.
Miękka i delikatna w środku z solidną kopułką chrupiącej kruszonki na wierzchu.
Pod tą słodko-słoną skorupką kryją się słodko-słone kostki batatów skąpane w palonym maśle, ziołach i cytrynowej skórce.
Obie warstwy świetnie uzupełniają się wzajemnie różnymi teksturami i smakiem.
Pyszne na gorąco i na zimno.
Z pewnością będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.
A racji tego, że słowa niekoniecznie łatwo mi się dziś składają, mogę Was tylko zaprosić spróbowania i polecić te słodkie kartofelki wszystkimi podniebieniami, które ich kosztowały :)
Są naprawdę warte uwagi!







































Ziołowe bataty z palonym masłem pod kruszonką
Potrzebujesz:

  • 400g batatów (2 duże lub 4 średnie)
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 kopiaste łyżeczki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
Kruszonka:
  • 2 garści płatków owsianych górskich
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki zimnego masła
  • 2 kopiaste łyżeczki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Sposób przyrządzenia:
1. Bataty umyj i pokrój w kostkę wielkości kęsa.
2. Ułóż bataty na blasze do pieczenia i piecz 25min w 180*C.
3. Do rondelka włóż masło i podgrzewaj do momentu, aż zacznie się pienić, następnie wciąż mieszając, podgrzewaj, aż biała piana zacznie znikać, a masło lekko zbrązowieje - zdejmij z ognia.
4. W misce wymieszaj zioła, skórkę i sok z cytryny oraz śmietanę.
5. Upieczone bataty przełóż do miski z ziołami, zalej palonym masłem, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.
6. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia, obsyp równomiernie kruszonką i zapiekaj przez 25min w 180*C.

Kruszonka:
1. Wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita ale grudkowata masa.
2. Rozłóż równomiernie na upieczonych batatach.

Smacznego!




Herbal browned butter sweet potatoes with crumble

Ingredients:
  • 400g sweet potatoes (2 large or 4 medium)
  • 1/2 teaspoon dried sage
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 2 sprigs of rosemary / 1/2 teaspoon of dried rosemary
  • skin rubbed with 1/2 lemon
  • 2 tbsp lemon juice
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1/2 tsp pepper
  • 2 heaped teaspoons of 18% cream
  • 2 tablespoons of butter
Crumble:
  • 2 handfuls of mountain oats
  • 1 handful of walnuts
  • 4 tablespoons of wheat flour
  • 2 tablespoons of cold butter
  • 2 heaped teaspoons of 18% cream
  • 1/3 cup brown sugar
  • pinch of salt
  • a pinch of pepper
  • 1/2 teaspoon of granulated garlic
  • 1/2 tsp sweet ground pepper
Method:
1. Wash the sweet potatoes and cut into chunks.
2. Place the sweet potatoes on a baking sheet and bake 25min at 180 * C.
3. Put butter in a saucepan and heat until it begins to foam, then stirring constantly, heat until the white foam begins to disappear and the butter lightly browns - remove from heat.
4. Mix the herbs, lemon zest and juice as well as the cream in a bowl.
5. Transfer the baked sweet potatoes to a bowl with herbs, pour in burnt butter, season with salt and pepper - mix thoroughly.
6. Transfer the whole to an ovenproof dish, sprinkle it evenly with crumble and bake for 25min at 180 * C.

Crumble:
1. Mix all ingredients so that a homogeneous but lumpy mass is formed.
2. Spread evenly on baked sweet potatoes.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...