sobota, 25 kwietnia 2020

PROJEKT ŚNIADANIE: Wiosenne grzanki z botwinką

Już jest!
Wdzięczna, chrupiąca, świeża, o słodkich buraczkach wielkości kciuka - pierwsza botwinka!
Nowalijki to piękny wiosenny zwiastun!
Oto pyszne smaki, wytęsknione przez szare miesiące, zaczynają pojawiać się w warzywniakach i na targowiskach.
Pierwszą botwinkę tego sezonu postanowiłam zjeść w zupełnie nowym wydaniu.
Próbowaliście już podsmażanych warzyw z twarożkiem?
Zrobiłam sobie takie śniadanie pewnego dnia, kiedy obudziła mnie ochota na wszystko na raz i od tygodnia moje śniadanie wygląda prawie tak samo, zmienia się tylko zestaw warzyw, jednak botwinka wygrywa!
A do kompletu dymka ze szczypiorem, słodka cukinia lub groszek cukrowy.
Pod soczystymi, lekko słodkimi warzywami chmurka z twarożku wymieszanego z jogurtem.
Wszystko na chrupiącej grzance.
Feeria wiosennych smaków i lekkości w każdym kęsie na Europejski Dzień Śniadania ♥
Na podniebieniu tańczą nowalijki w zwiewnych, mlecznych falbankach, a w rytm chrupie ciepła grzanka...
To będzie dobry dzień, chodźcie! :)




























Wiosenne grzanki z botwiną
na 4 grzanki
Potrzebujesz:

  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • olej rzepakowy dobrej jakości
  • 2-3 buraczki botwinki z liśćmi
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1/3 młodej cukinii / garść groszku cukrowego
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeży szczypiorek
  • rzodkiewki
Sposób przyrządzenia:
1. Umyj warzywa i pokrój: buraczki, cukinię i białą część dymki w plasterki, liście botwiny i szczypior dymki w słupki ok. 3-4cm.
2. Na 2 łyżkach oleju podsmaż najpierw buraczki z cukinią, a kiedy zmiękną, dodaj liście botwinki i obie części dymki - podsmażaj przez ok. 1-1,5 min.
3. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku - wymieszaj dokładnie.
4. Podpiecz kromki chleba w piekarniku (100*C - 10min) lub opiecz w tosterze na chrupko.
5. W miseczce dokładnie wymieszaj twarożek z jogurtem i wyłóż na grzanki.
6. Na twarożku układaj porcję ciepłych warzyw.
7. Posyp grzanki posiekanym świeżym szczypiorkiem, ułóż plasterki rzodkiewki i skrop olejem.

Smacznego!









































Beetroot spring toasts
for 4 toasts
Ingredients:
  • 4 slices of your favorite bread
  • good quality rapeseed oil
  • 2-3 young beetroots with beetroot leaves
  • 2 spring onions with chives
  • 1/3 baby zucchini / handful of sugar snap peas
  • 1/3 teaspoon of garlic powder
  • salt and pepper to taste
  • 100g of semi-fat cottage cheese
  • 4 tablespoons of plain yogurt
  • fresh chives
  • radishes
Method:
1. Wash vegetables and cut: beetroot, zucchini and white onions into slices, beetroot leaves and spring onions in sticks approx. 3-4cm.
2. Fry the beetroot and zucchini in 2 tablespoons of oil, and when they soften, add the beetroot leaves and both parts of the spring onions - fry for about 1-1.5 min.
3. Season with salt, pepper and garlic powder - mix thoroughly.
4. Toast slices of bread in the oven (100 * C - 10min) or toast in a toaster.
5. Mix the cottage cheese and yogurt thoroughly in a bowl and place on toast.
6. Arrange a portion of warm vegetables on the cottage cheese.
7. Sprinkle with chopped fresh chives, arrange the slices of radish and drizzle with oil.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...