środa, 8 kwietnia 2020

Wielkanocny pasztet jajeczny

Wielkanoc już za rogiem, zatem i blaty w słonecznej kuchni zaczynają wypełniać się wielkanocnymi przepisami, produktami i pysznościami :)
Zapraszam dzisiaj na przepyszny i aromatyczny pasztet jajeczny!
Spora ilość jajek w masie, do tego ziemniak dla lepszej konsystencji, radosna marchewka dla odrobiny słodyczy, przyprawy i zioła dopełniające całości.
A to wszystko w cieniusieńkich plastrach boczku, które dodają całości lekko dymnego aromatu.
Oczywiście, jeżeli nie jadacie mięsa, to spokojnie można boczek pominąć.
Pamiętajcie jednak wtedy, żeby natłuścić formę olejem, bo to właśnie tłuszcze najlepiej roznoszą i uwydatniają smak potrawy oraz...zapobiegają przywieraniu podczas pieczenia ;)
Wróćmy jednak jeszcze na moment do smaku, bo sam pasztet jest naprawdę smakowity ale może wydawać się zbyt ciężki lub jednolity, dlatego w miseczce obok stawiam bardzo wielkanocny dip chrzanowy.
Idealne dopełnienie smaków, pasuje do jajek, boczku, dodaje charakteru i świeżości.
Jeszcze ostatni rzut świeżego szczypiorku i można podawać! ;)
Świetnie smakuje i z pewnością zaskoczy smakoszy zgromadzonych przy stole.
Nawet, jeżeli w tym roku grono będzie okrojone, warto zatroszczyć się o wielkanocną i wiosenną atmosferę przyjemności :)



























Wielkanocny pasztet jajeczny
Potrzebujesz:
  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 jaja surowe
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka cienkich plastrów wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • olej do natłuszczenia formy (jeżeli nie używasz boczku)
Dip chrzanowy:
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
1. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Warzywa (ziemniak, marchewka, cebula) posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z posiekanymi warzywami i jajkami.
4. Do masy wbij surowe jajka, dodaj przyprawy i zioła - bardzo dokładnie wymiszaj.
5. Formę wyłóż folią do pieczenia lub rozciętym rękawem do pieczenia i plastrami boczku, jeżeli używasz lub natłuść dokładnie niewielką ilością oleju.
6. Przełóż masę pasztetu do formy, wyrównaj.
7. Piecz w 190*C przez 60min, następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Dip chrzanowy:
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dipu.

Smacznego!







































Easter egg terrine
Ingredients
  • 10 hard-boiled eggs
  • 2 raw eggs
  • 1 medium cooked potato
  • 1 cooked carrot
  • 1 onion
  • 3 garlic cloves
  • 1 tablespoon of chopped chives
  • 1 tablespoon of chopped dill
  • 1/2 teaspoon sweet pepper powder
  • 1 teaspoon of Herbes de Provence
  • salt and pepper to taste
  • several thin slices of smoked bacon (optional)
  • oil for greasing the mold (if you don't use bacon)
Horseradish dip:
  • 4 tablespoons of natural Greek yogurt
  • 2-3 teaspoons horseradish
  • 1 teaspoon lemon juice
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Peel the cooked eggs from the shell and chop finely or grate on a fine-mesh grater.
2. Vegetables (potato, carrot, onion) chop finely or grate on a fine-mesh grater.
3. Press the garlic through the press and mix with chopped vegetables and eggs.
4. Stir in raw eggs, add spices and herbs - mix thoroughly.
5. Line the mold with baking foil or a sliced ​​baking sleeve and slices of bacon, if you use or grease thoroughly with a small amount of oil.
6. Transfer the pate mass into the form, align.
7. Bake at 190 * C for 60min, then allow to cool completely.

Horseradish dip:
1. Mix all dip ingredients thoroughly.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Pasztetu jajecznego jeszcze nie próbowałam, musi być przepyszny ... ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda! jest naprawdę wspaniały i trochę inny, niż sama się spodziewałam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...