środa, 15 kwietnia 2020

Zielone muffiny z kremem z groszku i jajkiem

Wytrawne muffiny - ostatni przepis, który miał się tutaj pojawić przed Wielkanocą ale niestety nie wyrobiłam się ze wszystkim w czasie...
Pomyślałam jednak, że wyszły tak znakomicie, że podzielę się nimi z Wami i tak! :)
Bo zostały stworzone w duchu wielkanocnym ale są tak bardzo wiosenne same w sobie, że nadadzą się na każą okazję, a i bez okazji też.
No to teraz Wam o nich opowiem, a jest o czym!
Cukiniowe muffiny z ogromem ziół i dodatkiem chrzanu to naprawdę solidna porcja smaku w każdym kęsie.
Zielone, pachnące, ubrane w beret z kremu z zielonego groszku i broszkę z przepiórczego jajeczka (którą można zakładać na wielkanocne okazje albo zamenić na ćwiartkę jajka kurzego), obsypane odrobiną pikantnej świeżej rzeżuchy.
Aromat, zieleń, świeżość, głęboki smak, różnorodne tekstury - wszystko w jednej muffince, wszystko mieści się w dłoni :)
Wiosna za oknem właśnie prowadzi główną część swojego zielonego festiwalu, a zatem przekąska jak najbardziej przyda się na to widowisko, zwłaszcza, że w tym roku jest dla nas transmitowane trochę inaczej, niż zwykle.
Pyszna pocieszka i smakowy umilacz, idealny na ciepło i na zimno, na pewno się przyda i sprawdzi, w szczególności, że ma w sobie mnóstwo odcieni koloru nadziei :)







































Zielone muffiny z kremem z groszku i jajkiem 
Potrzebujesz:
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 małej cukini (50-70g)
  • 2 czubate łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 cebula dymka (cała)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Krem z groszku:
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • jajka przepiórcze (opcjonalnie)
  • świeża rzeżucha
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
3. Do suchych składników dodaj cukinię, poszatkowane zioła, jajka, chrzan i olej - wymieszaj całość bardzo dokładnie na jednolitą masę.
4. Formę do muffin wyłóż papilotkami lub natłuść masłem i wysyp bułką tartą.
5. Wypełniaj foremki ciastem cukiniowym do 3/4 wysokości foremki.
6. Piecz w 180*C przez 20-25min.

Krem z groszku:
1. Groszek z puszki odcedź na sitku i zblenduj z majonezem i chrzanem na krem.
2. Układaj porcję kremu na upieczonych muffinach, ozdabiaj połową jajka i posyp rzeżuchą.

1. Jajka ugotuj na twardo (3min dla jajek przepiórczych).

Smacznego!




Green muffins with green pea cream and egg
Ingredients:
  • 1 cup flour
  • 3/4 teaspoon baking powder
  • 2 eggs
  • 0.5 cup vegetable oil
  • 1/2 small courgette (50-70g)
  • 2 heaped teaspoons of horseradish
  • 1 tablespoon of chopped dill
  • 1 spring onion (whole)
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1/2 tsp pepper
Green pea cream:
  • 1 can of canned peas
  • 1 spoonful of mayonnaise
  • 1 teaspoon horseradish
  • quail eggs (optional)
  • fresh watercress
Method:
1. Grate zucchini on a grater with large meshes.
2. Mix flour, baking powder, salt and pepper in a bowl.
3. Add the zucchini, chopped herbs, eggs, horseradish and oil to the dry ingredients - mix the whole thoroughly until completely combined.
4. Line the muffin mold with curlers or grease with butter and sprinkle with breadcrumbs.
5. Fill the molds with zucchini dough to 3/4 of the height of the mold.
6. Bake at 180 * C for 20-25min.

Green pea cream:
1. Drain canned peas in a strainer and blend with mayonnaise and horseradish for cream.
2. Arrange a portion of cream on baked muffins, decorate with half egg and sprinkle with watercress.

1. Hard-boil the eggs (3min for quail eggs).

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...