Kojarzy mi się zawsze z rozpoczęciem działkowego sezonu i wyjątkową lekkością powietrza.
Dlatego w tym czasie prawie zawsze mam w domu kilka łodyg tego owocowego warzywa, które jest jednym z wiosennych symboli w kuchni :)
Te pyszne, rubinowo-zielone łodygi można wykorzystać na wiele sposobów i w wielu potrawach.
Był już rabarbarowy curd, był syrop, tiramisu, dżem skandynawski, a nawet drobiowe roladki pieczone w rabarbarze, a tegoroczny sezon otworzył placek z rabarbarem i truskawkami, który wyszedł tak pyszny, że na pewno ponownie pojawi się na stole Słonecznej Kuchni :)
Tymczasem zapraszam Was na kolejną, rabarbarową słodkość!
Przepyszne ciasto kokosowe, odpowiednio wilgotne i wyraziste dzięki połączeniu jogurtu z białą czekoladą.
Całość równoważy kwaskowaty i bardzo soczysty rabarbar, który dodaje ciastu przyjemnego owocowego posmaku i wsprowadza wiosenny nastrój :)
Pyszne, proste i jednocześnie zaskakujące, a do tego bez glutenu!
Bo kokos i owoce to absolutnie wspaniałe połączenie.
Dorzucam do tego jeszcze kilka stokrotek z balkonowego ogródka, zaparzam ulubioną kawę i zatapiam się w Maju ♥
Kto się przyłączy? :)
Kokosowe ciasto z rabarbarem
Potrzebujesz:
- 2 duże łodygi rabarbaru (około 150g)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 jaja
- 100ml oleju rzepakowego
- 180g jogurtu naturalnego
- 100g białej czekolady
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 140g mąki kokosowej
- 40g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
1. Formę do ciasta natłuść masłem i posyp równomiernie brązowym cukrem.
2. Rabarbar umyj i pokrój na części równe szerokości formy.
3. Wyłóż dno formy rabarbarem, a następnie oblej go miodem.
4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
5. W misce wymieszaj jajka z jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny i połącz z roztopioną czekoladą.
6. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier - połącz na gładkie ciasto i wyel do formy na rabarbar.
7. Piecz w 165*C przez 40-45min do suchego patyczka.
8. Podawaj ciasto po całkowitym ostudzeniu oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Gluten-free Coconut cake with rhubarb
Ingredients:
- 2 large rhubarb stalks (about 150g)
- 1 teaspoon butter
- 1 teaspoon brown sugar
- 1 tablespoon of liquid honey
- 4 eggs
- 100ml rapeseed oil
- 180g of natural yogurt
- 100g white chocolate
- juice of 1/2 a lemon
- zest of 1/2 lemon
- 140g coconut flour
- 40g sugar
- 1.5 teaspoons of baking powder
Method:
1. Grease the cake mold with butter and sprinkle with brown sugar evenly.
2. Wash rhubarb and cut into parts equal to the width of the form.
3. Line the bottom of the mold with rhubarb, and then pour honey over it.
4. Melt the chocolate in a water bath.
5. In a bowl, mix eggs with yogurt, oil, juice and lemon zest and combine with melted chocolate.
6. Add flour, baking powder and sugar - combine to make a smooth dough and pour into a rhubarb mold.
7. Bake at 165 * C for 40-45min to a dry stick.
8. Serve the cake after cooling with powdered sugar.
Enjoy!
Wygląda super!
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
UsuńRabarbar rzadzi teraz :) Wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńo tak! to jego czas! :)
UsuńTwoje rabarbarowe ciasto musi pysznie smakować.
OdpowiedzUsuńA ja czekam na późną odmianę rabarbaru malinowego. Jest ciemnoczerwony nawet po obraniu i bardzo aromatyczny.
dziękuję :) tak, jest naprawdę godne polecenia :D
Usuńrabarbar malinowy też uwielbiam ale i tym wczesnym się zajadam :)
Skusiłaś mnie na takie połączenie smaków, jutro upiekę :)
OdpowiedzUsuńbardzo zachęcam :)
UsuńTo ciasto naprawdę poprawia nastrój szkoda że jest po 23:00 człowiek może i by poszedł do kuchni i zrobił. I pewnie byłoby tak gdyby nie fakt że akurat Brakuje mi tylko rabarbaru skoczę jutro na ryneczek i wiem co będzie do popołudniowej kawki
OdpowiedzUsuńmożna zrobić wieczorem, a na rano do kawy będzie już gotowe i pyszne! :)
Usuńwygląda cudnie :) ja dziś mam w planach serniczek na zimno z rabarbarem właśnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :) rabarbar jest pyszny w każdych słodkościach!
UsuńNie wpadłabym na połączenie kokosu z rabarbarem ❤️Super
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem kokos dobrze się komponuje z większością owoców, polecam :)
UsuńWygląda wspaniale i bardzo podoba mi się ta opcja bezglutenowa :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
UsuńO 🙂 i kolejny przepis do "schowka"😊 lubię takie pomysły! Gratuluję 😊 i życzę smacznego!😊
OdpowiedzUsuńdzięki i polecam! ;)
Usuń