piątek, 29 maja 2020

Kremowe spaghetti ze szparagami i łososiem

Ach, kochane szparagi!
Co roku wyczekiwane tak samo mocno i z taką samą radością zabierane do domu, kiedy już się pojawią.
Te pierwsze zawsze zjadam z jajkiem lub po prostu masłem i solą, żeby poczuć ich smak w najprostszej postaci, a potem można ruszyć w szparagowe wariacje.
Z racji tego, że szparagi trzymały w tym roku dość długo wysoką cenę, postanowiłam nie rzucać się od razu w te smukłe warzywa, a potem doszłam do wniosku, że w końcu szparagowy sezon przejdzie mi koło nosa i nie zdążę nacieszyć się ich smakiem, dlatego zabrałam w końcu pęczek do domu i dziś zapraszam na przepyszny makaron z zielonymi pięknościami i łososiem!
Do tego kremowy, otulający nitki makaronu sos na bazie mascarpone, trochę cytryny i wiosenną rozkosz na słono można nawijać na widelec :)
Sprężyste spaghetti, kremowy sos, zielone szparagi pełne koloru i soczystości w dwóch wersjach, krojone kawałeczki i cięte we wstążki dla urozmaicenia tekstury, słony, wędzony łosoś z dymnym posmakiem i nuta cytryny, która rozświetla i ożywia całość ♥
Czy to nie brzmi zachęcająco i pysznie?
Na samą myśl moje kubeczki smakowe zaczynają radośnie podrygiwać!
Biegnijcie po szparagi i gotujcie makaron, bo czas zatopić się w kremowej pyszności pełnej wiosny.








































Kremowe spaghetti ze szparagami i łososiem
Potrzebujesz:
  • 300g suchego spaghetti
  • 1 pęczek szparagów
  • 70g łososia wędzonego na ciepło
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • pieprz i sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Odłam od szparagów zdrewniałe końcówki.
3. Górną część szparagów zetnij na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, pozostałą część pokrój w plastry.
4. Na patelni podsmaż plastry szparagów i podzielonego na kawałki łososia - dodaj mascarpone, sok i skórkę z cytryny oraz 1/2 kubka wody po gotowaniu makaronu.
5. Do sosu przełóż makaron i dodaj szparagowe wstążki - wymieszaj.
6. Oprósz pieprzem i serwuj.

Smacznego!



Creamy asparagus and salmon spaghetti
Ingredients:
  • 300g dry spaghetti
  • 1 bunch of asparagus
  • 70g hot smoked salmon
  • 1 tbsp oil
  • 4 tablespoons mascarpone cheese
  • juice and zest of 1/2 lemon
  • pepper and salt to taste
Method:
1. Cook the pasta according to the instructions on the package.
2. Cut off woody tips from asparagus.
3. Cut the top of the asparagus into ribbons with a vegetable peeler, cut the rest into slices.
4. Fry the asparagus slices and the salmon into pieces in a frying pan - add mascarpone, lemon juice and zest, and 1/2 cup of water after cooking the pasta.
5. Transfer the pasta to the sauce and add the asparagus ribbons - mix.
6. Sprinkle with pepper and serve.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...