Przed Państwem piękna, pyszna i bardzo wiosenna biszkoptowa rolada w kolorze nadziei, wypełniona po brzegi kremowym nadzieniem z twarożku i soczystymi truskawkami pełnymi majowych przyjemności.
Kilka machnięć rózgą w misce, chwila ubijania białek na pianę i miękki blat biszkoptowy może wjeżdżać do piekarnika.
Przytulny, słodki zapach ciasta wypełnia przestrzeń i umila przygotowywanie serowego nadzienia z kokosowym posmakiem w tle.
A to tego wspaniałe truskawki w dwóch odsłonach!
Pierwsza to dżem, który izoluje ciasto od warstwy serka, dzieki temu biszkopt nie rozmięknie od zbytniej wilgoci.
Ja użyłam dżemu truskawkowego z wanilią i octem balsamicznym, którego ostatni słoiczek z zeszłego sezonu znalazłam w szafce i sprawdził się idealnie, jednak każdy truskawkowy sprawdzi się tutaj wyśmienicie :)
Kolejna odsłona truskawek w tej roladzie to ta podstawowa, najpyszniejsza i wprowadzająca najwięcej świeżości, czyli te prosto z kobiałki!
Trochę w nadzieniu i trochę na szczycie rolady, ku ozdobie.
A jeżeli macie ochotę na inne owoce, to z łatwością możenie wymienić truskawki na inne miękkie lub jagodowe owoce, starajac się skomponować je z dżemem, bo to naprawdę podbija smak.
Do przyrządzenia tego ciasta nie potrzeba wysokich umiejętności cukierniczych, przyda się za to zręczność w zwijaniu :)
Prosta, piękna i efektowna może być idealnym ciastem na imieninowy stół Mamy, lub po prostu pysznym deserem w tygodniu.
Do rolowania, czas, start!
Rolada z herbatą matcha i truskawkami
Potrzebujesz:
Na ciasto
- 50g roztopionego masła
- 110g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki herbaty matcha w proszku
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 80g cukru
- 100ml oleju rzepakowego
Nadzienie:
- 200g twarogu półtłustego
- 30ml mleka kokosowego / śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- 150g dżemu truskawkowego
- 5 dużych truskawek
Do tego:
- świeże truskawki do ozdoby
- listki świeżej miejsca
- herbata matcha do oprószenia ciasta
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Rozdziel żółtka od białek jaj.
2. W misie wymieszaj na gładką masę żółtka z cukrem, roztopionym masłem, herbatą matcha, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia.
3. Ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4. Delikatnie i zdecydowanie wmieszaj ubitą pianę do ciasta, dodaj esencję waniliową - wymieszaj.
5. Dużą blachę (np: z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj równo ciasto.
6. Piecz 10-12min. w 180*C.
7. Po upieczeniu gorący biszkopt przełóż na ściereczkę papierem do góry- zdejmij papier i wraz ze ściereczką zroluj wzdłuż dłuższego boku- zostaw do wystygnięcia.
Nadzienie:
1. Twarożek przełóż do blendera i zmiksuj na gładko z mlekiem kokosowym (lub śmietanką) i cukrem.
2. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, np. w kostkę.
Całość:
1. Wystudzony biszkopt posmaruj dżemem, zostawiając 2cm czystego marginesu wzdłóż jednego dłuższego boku.
2. Odłóż 1 łyżkę serowego kremu, a resztę równomiernie rozsmaruj na dżemie.
3. Pokrojone truskawki równomiernie rozłóż na twarożku i delikatnie zwiń roladę.
4. Na wierzchu roladu rozsmaruj pasek z pozostawionego serowego kremu.
5. Na kremie układaj truskawki i listki mięty według uznania.
6. Oprósz herbatą matcha.
Smacznego!
Matcha and strawberries roulade cake
Ingredients:
Sponge cake
- 50g melted butter
- 110g flour
- 1 teaspoon of baking powder
- 1.5 teaspoons of matcha powder tea
- 4 eggs
- pinch of salt
- 1/2 teaspoon vanilla essence (optional)
- 80g sugar
- 100ml rapeseed oil
Filling:
- 200g semi-skimmed cottage cheese
- 30ml coconut milk / double cream
- 1 tbsp sugar
- 150g strawberry jam
- 5 large strawberries
- fresh strawberries for garnish
- leaves of fresh place
- Matcha powder for sprinkling
Method:
Sponge cake:
1. Separate the yolks and egg whites.
2. In a bowl, mix egg yolks with sugar , melted butter, matcha powder, oil, flour and baking powder until smooth
3. Whisk egg whites with a pinch of salt until stiff peaks.
4. Gently mix the whipped egg whites into the dough, add vanilla essence - mix.
5. Lay a large baking tray (eg from the oven equipment) with baking paper and smear the dough equally.
6. Bake for 10-12 minutes. at 180*C.
7. After baking, transfer the hot sponge cake to the cloth with paper up - remove the paper and roll the cloth along the long side - let it cool down.
Filling:
1. Transfer the cottage cheese to a blender and blend smoothly with coconut milk (or cream) and sugar.
2. Cut strawberries into smaller pieces, e.g. cubes.
Whole:
1. Spread the sponge cake with jam, leaving a 2cm empty margin along one long side.
2. Set aside 1 tablespoon of cheese cream and spread the rest evenly on the jam.
3. Put diced strawberries evenly on cottage cheese and gently roll the roulade.
4. On top of the roulade, spread a strip of cheese cream left over.
5. Arrange the strawberries and mint leaves on the cream as desired.
6. Sprinkle with matcha tea.
Enjoy!
Ma przepiękny kolor, a i smak musi być super!
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuję! :) jest pyszna, zniknęła w kilka chwil :D
UsuńPrzepiękny kolor. Uwielbiam herbatę matcha w ciasta
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMatcha to prawdziwy skarb.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją w każdej postaci. Twoja rolada jest piękna!
Dziękuję! Pierwszy raz wykorzystałam ją w wypiekach i na pewno nie ostatni! :)
Usuń