Szczególnie w sezonie na pyszne owoce!
Zatem rabarbarowych romansów ciąg dalszy, bo właśnie ten wiosenny smak króluje dziś w szklaneczkach.
Do tego kilka plasterków charakternego imbiru, który idealnie wpisuje się z chmurne zawirowania i delikatnie rozgrzewa podniebienie ♥
Na połączenie rabarbaru z imbirem natknęłam się kilka lat temu w skandynawskim dżemie zwanym Hiram, w którym sprawdziło się wyśmienicie i który do dziś jest jednym z moich ulubionych dżemów :)
Na koniec jeszcze gałązki aromatycznego rozmarynu dla wyjątkowej świeżości, jaką wprowadza i można udać się ze szklaneczką wiosennych pyszności pod ostatnie bzy, których czas powoli dobiega końca.
Lekkość, zwiewność, delikatność i wyważona słodycz, to wszystko, co odnajdziecie w każdym łyku rabarbarowej lemoniady, która przytuli podniebienie i zaróżowi myśli :)
Nadstwiajcie szklanki, dla wszystkich starczy tej wiosennej przyjemności!
Lemoniada rabarbarowa z imbirem i rozmarynem
Potrzebujesz:
- 300g rabarbaru (ok. 2 duże łodygi)
- 2cm świeżego imbiru
- 2 gałązki rozmarynu
- 300ml wody
- 1l wody mineralnej
- sok z cytryny
- miód do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Rabarbar umyj i pokrój na 2cm kawałki i umieść w garnku.
2. Pokrój imbir w cienkie plasterki i dodaj do rabarbaru.
3. Zalej całość 300ml wody i gotuj na wolnym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie (15-20min).
4. Dodaj gałązki rozmarynu i gotuj jeszcze przez 4-5min.
5. Przecedź rabarbar przez gęste sito, dociskając miąższ łyżką tak, aby odcedzić cały płyn.
6. Dodaj miód i sok z cytryny do smaku jeśli potrzeba.
7. Uzupełnij lemoniadę wodą mineralną, może być gazowana.
Smacznego!
Rhubarb lemonade with ginger and rosemary
Ingredients:
- 300g rhubarb (approx. 2 large stalks)
- 2cm fresh ginger
- 2 sprigs of rosemary
- 300ml water
- 1l of mineral water
- lemon juice
- honey to taste
Method:
1. Wash rhubarb and cut into 2cm pieces and place in a pot.
2. Cut the ginger into thin slices and add to the rhubarb.
3. Pour all 300ml of water and simmer until the rhubarb falls apart (15-20min).
4. Add sprigs of rosemary and cook for another 4-5 minutes.
5. Strain the rhubarb through a thick sieve, pressing the pulp with a spoon to drain all the liquid.
6. Add honey and lemon juice to taste if desired.
7. Top up the lemonade with mineral water, it can be carbonated.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz