czwartek, 21 maja 2020

Z ŁĄKI NA TALERZ: Syrop z pokrzywy z miętą

Maj to chyba najbardziej rozbujany miesiąc w roku.
Gdzie się nie obejrzysz, coś kwitnie, coś wypuszcza nowe listki, coś się przesadza do gruntu, pojawiają się pierwsze, puszyste pociechy kaczek na stawie, a gdzie indziej pojawiają się w gnieździe jajka zwiastujące nowe pokolenie lokatorów.
To właśnie teraz wszystko wybucha życiem najmocniej :)
A na skraju lasów i w coraz wyższych trawach łąk swojej mocy nabiera Pokrzywa Majowa, na której zbieranie jest teraz najlepszy czas!
Jej soczyste liście są miękkie i pełne wartości odżywczych, w tym bardzo dobrze przyswajalne żelazo, potas, fosfor, krzem i jod.
Jest świetna w zapobieganiu i procesie leczenia anemii i wspomaga odchudzanie, a także działa antyalergicznie i jest pełna witamin.
Pokrzywę można zbieraż od wiosny do jesieni ale to właśnie teraz ma w sobie najwięcej soku.
Soku, który można zamienić w przepyszny syrop i zachować na szare miesiące w słoiczkach, by pod grubym kocem móc przywołać leśne, ciepłe wspomnienia lub od razu dodawać go do wiosennych herbat i lemoniady :)
Taki syrop może być także ciekawą podstawą do leśnej nalewki ♥
W zestawie z pokrzywą odświeżająca mięta i moc cytrynowego soku, który wspaniale rozświetla smak.
Chodźmy do lasu lub na łąkę (to bardzo ważne, żeby zbierać zioła zdala od dużych zanieczyszczeń), nazbierać bukiet pysznej Majowej Pokrzywy czesanej wiosennym wiatrem i zamknijmy jej świeżość w słoiczkach i buteleczkach.
A jeżeli chcielibyście spróbować pokrzywy w innym wydaniu, to wskoczcie po przepis na słowiańskie Chwaściaki.







































Syrop z pokrzywy z miętą
Potrzebujesz:
  • 500g liści młodej pokrzywy
  • 400g cukru
  • 400ml wody
  • 4 gałązki mięty
  • sok z 2 cytryn
Sposób przyrządzenia:
1. Liście pokrzywy umyj i wyciśnij z nich sok przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki.
2. W garnku zagotuj wodę z cukrem.
3. Do wody z cykrem dodaj sok z pokrzywy, miętę i sok z cytryny - gotuj 10min.
4. Przelej syrop do wyparzonych butelek/słoików, przecedzając przez sitko - zakręć i odstaw do góry dnem.
5. Po otwarciu przechowuj w lodówce.

Smacznego!










































Nettle syrup with mint
Ingredients:
  • 500g leaves of young nettle
  • 400g sugar
  • 400ml water
  • 4 sprigs of mint
  • juice of 2 lemons
Method:
1. Wash the nettle leaves and squeeze the juice out of them with a slow-speed juicer or juicer.
2. Boil water and sugar in a saucepan.
3. Add the nettle juice, mint sprigs and lemon juice to the water - cook for 10 minutes.
4. Pour the syrup into boiled bottles / jars, straining through a strainer - tightly seal and set aside upside down to cool
5. Store in the fridge after opening.

Enjoy!





























W akcji: Jemy chwasty 2020

4 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia, już podziwiałam na Instagramie, ale wpadłam po przepis na ten syrop i nie mogę oderwać wzroku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) czasami ma się plan na sesję i nie wychodzi tak, jakby się chciało, a czasami na szybko i bez planowania uda się strzelić naprawdę dobre zdjęcia. Dzięki wielkie raz jeszcze! ♥ :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...