czwartek, 14 maja 2020

Zapiekany omlet z nowalijkami

Kiedy wchodzę wiosną do osiedlowego warzywniaka i widzę tyle wspaniałych, młodych i świeżych warzyw, rzadko kiedy potrafię się im oprzeć.
Uwielbiam tę różnorodność, zapach i kolory, a przecież to dopiero początek...:)
W kuchni najbardziej cenię sezonowość.
To ona mnie inspiruje, skłania do poszukiwania nowych połączeń smaków, tekstur i nie pozwala się nudzić, dorzucając co miesiąc kolejne pyszności i zmieniając repertuar.
A wiosną nowalijki cieszą mnie najmocniej!
Świeży powiew po chłodnych i jałowych miesiacach, to coś, na co zawsze czekam z utęsknieniem.
Zamknęłam pewnego poranka słodkie, młode warzywka w omlecie i zapiekłam, a potem pozostało mi się już tylko rozkoszować delikatnością smaków wiosny w wytrawnej, śniadaniowej odsłonie :)
Podsmażone na maśle marchewki, cukinia, buraczki z botwiny i dymka zapieczone w lekkim, jak chmurka omlecie, to moja propozycja na pyszne wiosenne śniadanie.
Słodycz warzyw, deliknta odstrość curry, która uwydatnia smaki jeszcze mocniej i lekka masa jajaczna, łącząca całość.
Lekko, pysznie, prosto i bardzo wiosennie :)
Można zjeść samo, można posypać dodatkową porcją świeżych ziół lub dodać sos na bazie jogurtu naturalnego.
Taki omlet idealnie sprawdzi się na śniadanie ale i na popołudniową słoną przekąskę.
Na ciepło i na zimno zachwyci niejdnego! :)



























Zapiekany omlet z nowalijkami
Potrzebujesz:
  • 2 młode marchewki
  • 2 buraczki z botwiny
  • 1/2 małej cukini
  • 1-2 cebule dymki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól do smaku
Masa jajeczna:
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa umyj i obierz, jeśli potrzeba.
2. Pokrój warzywa: marchew na grube plastry pod skosem, cukinię i dymkę w półplasterki, buraczki w platerki lub wzdłóż na połówki.
3. Podsmaż warzywa na maśle do miękkości (połówki buraczków podgotuj) i dopraw odrobiną soli.
4. Naczynie do zapiekania natłuść łyżeczką masła i przełóż do niego podsmażone warzywa.
5. Wymieszaj jaja z mlekiem i śmietaną na jednolitą masę, dopraw curry, czosnkiem, solą i pieprzem.
6. Zalej warzywa masą jajeczną.
7. Piecz w 170*C przez 15min.

Smacznego!




























Baked omelette with fresh vegetables
Ingredients:
  • 2 young carrots
  • 2 beetroots
  • 1/2 small zucchini
  • 1-2 spring onions
  • 1 tablespoon of clarified butter
  • salt to taste
Omelette mass:
  • 4 eggs
  • 1 teaspoon curry powder
  • 100ml milk
  • 2 tablespoons 18% cream
  • 1/3 teaspoon of granulated garlic
  • salt and pepper to taste
  • 1 teaspoon butter
Method:
1. Wash and peel the vegetables if necessary.
2. Cut vegetables: carrots into thick slices at an angle, zucchini and spring onions into semi-slices, beetroots in platters or cut into halves.
3. Fry the vegetables in butter until tender (boil the beet halves) and season with a little salt.
4. Grease a baking dish with a teaspoon of butter and transfer the fried vegetables to it.
5. Mix eggs with milk and cream to a homogeneous mass, season with curry, garlic, salt and pepper.
6. Pour the vegetables over with egg paste.
7. Bake at 170 * C for 15 minutes.

Enjoy!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...