środa, 3 czerwca 2020

Chrupiąca surówka ze szparagów - witaj Czerwcu!

Czerwiec - przełom wiosny i lata.
To miesiąc, kiedy rozpoczyna się dojrzewanie, zawiązywanie, pęcznienie, rośnięcie.
Kwiaty zrzucają delikatne sukienki z płatków, by już za chwilę przemienić się w kolorowe, soczyste i jędrne owoce pełne smaku.
Tymczasem na straganach i w warzywniakach wciąż jeszcze wiosenne szparagi i inne pyszności wystawiają swe policzki do coraz mocniej grzejącego słońca.
Biorę więc pęczki esencji chrupkości wiosennej i robię z nich chrupiące wstążki i cienkie talarki, które w połączeniu z prostym dressingiem tworzą wspaniałą surówkę końca wiosny :)
Chrupiąca i świeża, pachnąca miętą i cytryną!
Młoda cukinia, jędrne rzodkiewki i piękne, smukłe szparagi zielone, które w surowym wydaniu z pewnością zaskoczą Was nie tylko stopniem chrupania ale także niesamowitym smakiem.
Oczarowana surówką Jamie'go Olivera, który własnie w takiej formie podał warzywa, niemal od razu pobiegłam przygotować ją w kuchni.
Wyszła naprawdę wyśmienicie i z pewnością w przyszłym sezonie też zagości na stole Słonecznej Kuchni :)
Podałam ją z czosnkowym kurczakiem, który idealnie wpisał się w lekkość surówki.
Będzie też idealnym dodatkiem do grillowanych mięs i warzyw, którym doda świeżości i chrupkiego akcentu.
A zatem nie zwlekajcie z jej przyrządzeniem, póki są jeszcze szparagi i podarujcie sobie miskę wiosennej świeżości i witamin! :D



























Chrupiąca surówka ze szparagów
Potrzebujesz:
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1/2 młodej cukinii
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 łyżkę posiekanych listków mięty
  • 1 łyżkę posiekanego koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Odłam od szparagów zdrewniałe końcówki, umyj pozostałe warzywa
2. Przygotuj dużą miskę z lodowatą wodą.
3. Warzywa cienko pokrój przy pomocy obieraczki do warzyw - cukinię i szparagi we wstążki, rzodkiewki w talarki i wrzucaj do lodowatej wody - dzięki temu pozostaną jędrne.
4. Wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
5. Odsącz warzywa bardzo dokładnie, osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do dressingu i wymieszaj dokładnie (najlepiej rękami).
6. Podawaj od razu.

Smacznego!









































Raw spring asparagus salad
Ingredients:
  • 1/2 bunch of asparagus
  • 1/2 young zucchini
  • 5-6 radishes
  • 1 tablespoon of chopped mint leaves
  • 1 tablespoon of chopped dill
  • juice of 1/2 a lemon
  • 4 tablespoons of olive oil
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Cut off the woody tips from asparagus, wash the remaining vegetables
2. Prepare a large bowl with ice water.
3. Cut the vegetables thinly with a vegetable peeler - zucchini and asparagus into ribbons, radish in slices and put into ice-cold water - they will remain firm.
4. Mix olive oil with lemon juice, chopped herbs, salt and pepper.
5. Drain the vegetables very thoroughly, dry with a paper towel and transfer to dressing and mix  (preferably with your hands).
6. Serve immediately.

Enjoy!




4 komentarze:

  1. Bardzo fajna sałatka :) nie jadłam jeszcze szparagów na surowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam spróbować szparagów w takiej wersji :) smakują trochę inaczej, niż te poddane obróbce termicznej :) dziękuję!

      Usuń
  2. Sałatka po prostu świetna! :D Zapisuję i robię w niedzielę koniecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...