Słońce przypieka ramiona, lekki wiatr rozwiewa niesforne kosmyki włosów, pachnie pierwsza koszona trawa.
Cały urok tych pięknych dni zamykam w chrupiących klopsikach muśniętych włoskim temperamentem.
Niezwykle aromatyczne mięso pełne śródziemnomorskich ziół i soczystych kawałeczków suszonych pomidorów, tuli w swych krągłych objęciach delikatną, mleczną mozzarellę.
Chrupiąca delikatnie skorupka, soczyste mięso i rozpływający się w ustach serowy środek to eksplozja smaków i tekstur w każdym kęsie!
Do tego świeże pieczywo (lub inne ulubione dodatki), pesto i domowy sos pomidorowy.
Włoska letnia fiesta gotowa!
Te klopsiki świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie obiadowe ale jako wypełnienie do sławnej kanapki z klopsikami, do spaghetti ale nade wszystko na wyprawy dalekie i bliskie!
Całość zniknie z talerzy szybciej, niż moglibyście przypuszczać, zachwycając smakiem, aromatem i malując na buziach najszerszy uśmiech ;)
Chodźcie! Wejdźmy w lato z włoską lekkością i mnóstwem smaku!
Włoska letnia fiesta gotowa!
Te klopsiki świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie obiadowe ale jako wypełnienie do sławnej kanapki z klopsikami, do spaghetti ale nade wszystko na wyprawy dalekie i bliskie!
Całość zniknie z talerzy szybciej, niż moglibyście przypuszczać, zachwycając smakiem, aromatem i malując na buziach najszerszy uśmiech ;)
Chodźcie! Wejdźmy w lato z włoską lekkością i mnóstwem smaku!
Klopsiki z mozzarellą i sosem pomidorowym
Potrzebujesz:
Na klopsiki:
Na klopsiki:
- 500-450g mieloneo mięsa z indyka
- 1/2 małej cebuli
- 3 suszone pomidory w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 kulka mozzarelli / 12 mini mozzarelli
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 małej cebuli
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- pieprz i sól do smaku
Do tego:
- zielone pesto
- pieczywo / makaron
Sposób przyrządzenia:
Klopsiki:
1. Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno posiekaj.
2. Mięso mielone połącz bardzo dokładnie z posiekanymi warzywami i przyprawami.
3. Mozzarellę przekrój na pół i każdą połówkę pokrój na 6 równych kwardatów.
4. Mięso podziel na 12 równych porcji.
5. W każdą porcję mięsa zawiń mozzarellę i uformuj klopsika.
3. Mozzarellę przekrój na pół i każdą połówkę pokrój na 6 równych kwardatów.
4. Mięso podziel na 12 równych porcji.
5. W każdą porcję mięsa zawiń mozzarellę i uformuj klopsika.
6. Obtocz w bułce tartej i smaż na złoto.
Sos pomidorowy:
1. Pomidory zmiksuj z cebulą, przyprawami i oliwą na gładko.
2. Przelej do rondelka i gotuj przez 10min, aż lekko zgęstnieje.
Smacznego!
Meatballs with mozzarella and tomato sauce
Ingredients:
For the meatballs:
- 500-450g minced turkey meat
- 1/2 small onion
- 3 sun-dried tomatoes in oil
- 2 cloves of garlic
- 3/4 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1 ball of mozzarella / 12 mini mozzarellas
- bread crumbs for coating
- frying oil
Tomato sauce:
- 1 can of tomatoes
- 1/2 small onion
- 3/4 teaspoon of sugar
- 1 tablespoon of olive oil
- 1/2 teaspoon dried basil
- pepper and salt to taste
Additionally:
- green pesto
- bread/pasta
Method:
Meatballs:
1. Finely chop the onion, garlic and sun-dried tomatoes.
2. Combine minced meat very thoroughly with chopped vegetables and spices.
3. Cut the mozzarella in half and cut each half into 6 equal squares.
4. Divide the meat into 12 equal portions.
5. Wrap mozzarella in each piece of meat and form a meatball.
6. Coat in breadcrumbs and fry until golden.
Tomato sauce:
1. Blend tomatoes with onions, spices and olive oil until smooth.
2. Pour into a saucepan and cook for 10 minutes until slightly thickened.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz