środa, 14 czerwca 2023

Chrupiące klopsiki z mozzarellą jak włoska fiesta

Czerwiec raczy nas od początku iście letnią pogodą. 
Słońce przypieka ramiona, lekki wiatr rozwiewa niesforne kosmyki włosów, pachnie pierwsza koszona trawa.
Cały urok tych pięknych dni zamykam w chrupiących klopsikach muśniętych włoskim temperamentem.
Niezwykle aromatyczne mięso pełne śródziemnomorskich ziół i soczystych kawałeczków suszonych pomidorów, tuli w swych krągłych objęciach delikatną, mleczną mozzarellę.
Chrupiąca delikatnie skorupka, soczyste mięso i rozpływający się w ustach serowy środek to eksplozja smaków i tekstur w każdym kęsie!
Do tego świeże pieczywo (lub inne ulubione dodatki), pesto i domowy sos pomidorowy.
Włoska letnia fiesta gotowa!
Te klopsiki świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie obiadowe ale jako wypełnienie do sławnej kanapki z klopsikami, do spaghetti ale nade wszystko na wyprawy dalekie i bliskie!
Całość zniknie z talerzy szybciej, niż moglibyście przypuszczać, zachwycając smakiem, aromatem i malując na buziach najszerszy uśmiech ;) 
Chodźcie! Wejdźmy w lato z włoską lekkością i mnóstwem smaku!








































Klopsiki z mozzarellą i sosem pomidorowym
Potrzebujesz:
Na klopsiki:
  • 500-450g mieloneo mięsa z indyka
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 kulka mozzarelli / 12 mini mozzarelli
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 małej cebuli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • pieprz i sól do smaku
Do tego:
  • zielone pesto
  • pieczywo / makaron
Sposób przyrządzenia:
Klopsiki:
1. Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno posiekaj.
2. Mięso mielone połącz bardzo dokładnie z posiekanymi warzywami i przyprawami.
3. Mozzarellę przekrój na pół i każdą połówkę pokrój na 6 równych kwardatów.
4. Mięso podziel na 12 równych porcji.
5. W każdą porcję mięsa zawiń mozzarellę i uformuj klopsika.
6. Obtocz w bułce tartej i smaż na złoto.

Sos pomidorowy:
1. Pomidory zmiksuj z cebulą, przyprawami i oliwą na gładko.
2. Przelej do rondelka i gotuj przez 10min, aż lekko zgęstnieje.

Smacznego!









































Meatballs with mozzarella and tomato sauce
Ingredients:
For the meatballs:
  • 500-450g minced turkey meat
  • 1/2 small onion
  • 3 sun-dried tomatoes in oil
  • 2 cloves of garlic
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1 ball of mozzarella / 12 mini mozzarellas
  • bread crumbs for coating
  • frying oil
Tomato sauce:
  • 1 can of tomatoes
  • 1/2 small onion
  • 3/4 teaspoon of sugar
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1/2 teaspoon dried basil
  • pepper and salt to taste
Additionally:
  • green pesto
  • bread/pasta
Method:
Meatballs:
1. Finely chop the onion, garlic and sun-dried tomatoes.
2. Combine minced meat very thoroughly with chopped vegetables and spices.
3. Cut the mozzarella in half and cut each half into 6 equal squares.
4. Divide the meat into 12 equal portions.
5. Wrap mozzarella in each piece of meat and form a meatball.
6. Coat in breadcrumbs and fry until golden.

Tomato sauce:
1. Blend tomatoes with onions, spices and olive oil until smooth.
2. Pour into a saucepan and cook for 10 minutes until slightly thickened.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...