poniedziałek, 22 czerwca 2020

Ketchup z rabarbaru

Deszczowe, wiosenno-letnie dni są idealnym momentem na upakowanie do słoików kończących się sezonowych pyszności.
Na działce mojej babci właśnie skończył się rabarbar.
Ostatnie łodygi, już nie takie duże i nie takie jędrne, trafiają do Słonecznej Kuchni małą gromadką.
Wciąż mają w sobie mnóstwo smaku i zapachu kwitnącej wiosny.
I kiedy za oknem kolejna porcja podniebnej wody zalewa osiedle, wydzwaniając o parapet melodie orzeźwienia, rabarbarowe kawałki już smażą się z cebulą i czosnkiem, by za chwilę przemienić się w pyszny ketchup domowej roboty z owocowym akcentem.
Słodki od pomidorów i miodu, kwaskowaty od rabarbaru i odrobiny octu, o wspaniałym aromacie przypraw i przepysznym smaku, który łączy w sobie lekkość wiosny i dojrzałość lata :)
Mój debiut w domowych sosach wytrawnych do słoiczków zakończył się niemałym sukcesem i to w zaledwie 30min, bo właśnie tyle potrzeba, żeby zamienić tę garstkę składników we wspaniały ketchup własnego wykonania :)
Dopóki jeszcze w warzywniakach można dostać różowe łodygi rabarbaru, przemieńcie je w domowy ketchup, który idealnie sprawdzi się do potraw z grilla ale też przywoła ciepłe wspomnienia letniego biesiadowania podczas jesiennych szarug i ziomwych wieczorów.
To naprawdę proste, pyszne i zaskoczy niejednego smakosza i miłośnika dodatków!



























Ketchup z rabarbaru
na 3 małe słoiczki
Potrzebujesz:
  • 250g obranego rabarbaru
  • 400g pomidorów świeżych / całych pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przyrządzenia:
1. Rabarbar i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
2. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i smaż na małym ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli.
3. Dodaj pkrojone w kostkę pomidory / wlej pomidory z puszki i zalej całość 1/3 szklanki wody.
4. Wlej sos sojowy i gotuj całość przez 20min.
5. Pod koniec gotowania dodaj imbir, miód i ocet - wymieszaj dokładnie i zdejmij z palnika.
6. Zmiksuj/ zblenduj całość na gładko i dopraw tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
7. Przelewaj gorący ketchup do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i odstaw do góru dnem do ostudzenia.

Smacznego!








































Rhubarb ketchup
for 3 small jars
Ingredients:
  • 250g peeled rhubarb
  • 400g fresh tomatoes / whole canned tomatoes
  • 1 onion
  • 3-4 cloves of garlic
  • 2 tablespoons of oil
  • 1/2 teaspoon ground ginger
  • 2 tbsp soy sauce
  • 2-3 teaspoons of honey
  • 1.5 tablespoons of apple cider vinegar
  • salt and pepper
  • 1/2 teaspoon dried thyme
Method:
1. Cut rhubarb and onion into cubes and fry in olive oil.
2. Add the sliced garlic and fry on low heat until the onion is glazed.
3. Add diced tomatoes / pour in canned tomatoes and pour 1/3 cup of water over it.
4. Pour soy sauce and cook for 20 minutes.
5. At the end of cooking, add ginger, honey and vinegar - mix thoroughly and remove from the burner.
6. Mix/ blend the whole smoothly and season with thyme, salt and pepper to taste.
7. Pour the hot ketchup into the boiled jars, spin tightly and set aside upside down, leave it to cool.

Enjoy!


4 komentarze:

  1. Interesujący przepis na zdrowy ketchup ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam eksperymentowac ze smakami, Twoj ketchup z rabarbaru mnie zachwycił! Szkoda, że wcześniej nie mialam tego przepisu. Ale w sklepach rabarbar jeszcze jest wiec może uda mi się go zrobic. Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję :) Polecam ogromnie, bo mnie samą smak zaskoczył o wiele pozytywniej, niż się spodziewałam :) Jest świetny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...