Dlatego bohaterem dzisiejszego posta będzie właśnie ta fioletowa piękność!
Delikatne, opiekane plastry bakłażana marynowane w oleju z mnóstwem ziół, czosnkiem i chili, skropione odrobiną octu to przepis na wspaniały dodatek do kanapek, sałatek, czy nawet kaszy.
Moim zdaniem najlepiej smakują na chrupiącej grzance z pokruszoną fetą na wierzchu :)
Słony smak sera harmonijnie przeplata się z delikatnością bakłażana i charakterną marynatą, tworząc spójną całość eksplodującą smakiem przy każdym kęsie.
Całość podszyta chrupkim tłem ulubionego pieczywa, które wchłania aromatyczny olej i wszystkie jego smaki.
Jeżeli lubicie śródziemnomorskie smaki, to bakłażan w takiej formie z pewnością Wam zasmakuje.
Chodźcie do stołu po te pyszności!
Opiekane bakłażany w oliwie z ziołami i chili
Potrzebujesz:
- 1 średniego bakłażana
- sól
- 1/2 chili z pestkami
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka posiekanych ziół: mięta, tymianek, natka pietruszki
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego / oliwy + odrobina do pieczenia
- ocet winny / jabłkowy
Sposób przyrządzenia:
1. Pokrój bakłażana na plastry grubości 5-6mm.
2. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem z obu stron i posól.
3. Piecz w 190*C przez 10-15min z funkcją grillowania na najwyższej półce piekarnika.
4. Olej / oliwę wymieszaj z poszatkowanymi ziołami, posiekanym chili i czosnkiem.
5. W słoiku układaj bakłażana warstwami, każdą z nich skrop odrobiną octu i przelej 2 łyżkami oleju z ziołami.
6. Schłodź w lodówce.
Smacznego!
Baked eggplants in olive oil with herbs and chili
Ingredients:
- 1 medium eggplant
- salt
- 1/2 chili with seeds
- 2 garlic cloves
- 1 heaped tablespoon of chopped herbs: mint, thyme, parsley
- 1/3 cup rapeseed oil / olive oil + a little baking
- wine / apple cider vinegar
Method:
1. Cut the eggplant into slices 5-6mm thick.
2. Place them on a baking tray lined with baking paper, drizzle with oil on both sides and salt.
3. Bake at 190 * C for 10-15min with the grill function on the top shelf of the oven.
4. Mix oil / olive oil with chopped herbs, chopped chilli and garlic.
5. Arrange the eggplant in layers in a jar, sprinkle each one with a little vinegar and pour over 2 tablespoons of herb oil.
6. Cool in the fridge.
Enjoy!
coś pysznego!
OdpowiedzUsuńbingo! :D bardzo polecam :)
Usuń