To jest jeszcze przepis z czasów młodego lata.
Teraz, na łące za blokami, na której zbierałm kwiaty ze zdjęcia, pochylają się brązowe, przekwitnięte nawłocie, informujące o późnej jesieni.
Zatem letnia aranżacja ale głównym bohaterem zdjęć i posta jest wciąż pasta z czarnej fasoli!
Wspaniała do rozsmarowywania na ciepłych, chrupiących grzankach, jako dip do nachosów lub wypełnienie tortilli niezależnie od pory roku i pory dnia.
Zrobiona na bazie przepisu na hummus ale uzupełniniona odrobiną miodu i energetycznymi, szczypiącymi w język płatkami chili.
Wspaniała do rozsmarowywania na ciepłych, chrupiących grzankach, jako dip do nachosów lub wypełnienie tortilli niezależnie od pory roku i pory dnia.
Zrobiona na bazie przepisu na hummus ale uzupełniniona odrobiną miodu i energetycznymi, szczypiącymi w język płatkami chili.
Taka kombinacja świetnie sprawdza się jesienią, kiedy słodycz i lekkie rozgrzanie podniebienia jest zawsze mile widziane ;)
Czarna fasola to jeden z najzdowszych strączków.
Pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej małe, czarne ziarenka mieszczą w sobie ogrom magnezu i błonnika, białka, zdrowych kwasów oraz antocyjanów, które nadają fasoli czarny kolor ale i mają właściwości przeciwstarzeniowe.
To pyszna i piękna fasolka, zwana także czarną fasolą żółwia.
Jeżeli jesteście ciekawi innego zastosowania tego strączka w kuchni, to rzućcie okiem na kostarykańską zupę ze wspaniałymi dodatkami, która wisi na blogu od dawna, a tymczasem zapraszam na tę przepyszną, czarną pastę z mnóstwem smaku! :)
Pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej małe, czarne ziarenka mieszczą w sobie ogrom magnezu i błonnika, białka, zdrowych kwasów oraz antocyjanów, które nadają fasoli czarny kolor ale i mają właściwości przeciwstarzeniowe.
To pyszna i piękna fasolka, zwana także czarną fasolą żółwia.
Jeżeli jesteście ciekawi innego zastosowania tego strączka w kuchni, to rzućcie okiem na kostarykańską zupę ze wspaniałymi dodatkami, która wisi na blogu od dawna, a tymczasem zapraszam na tę przepyszną, czarną pastę z mnóstwem smaku! :)
Pasta z czarnej fasoli z miodem i chili
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 200g czarnej suchej fasoli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka listków świeżej mięty
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 - 1 łyżeczka płatków chili
- sól
- oliwa / olej tłoczony na zimno
Sposób przyrządzenia:
1. Suchą fasolę namocz w wodzie z sodą oczyszczoną przez noc.
2. Odcedź fasolę, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (nawet do 2h).
3. Odłóż 1 łyżkę ugotowanej fasoli do dekoracji, a resztę zmiksuj z tahini, czosnkiem, listkami mięty, miodem i chili na gładką pastę.
4. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą.
5. Przełóż pastę do miseczki, udekoruj odłożonymi fasolkami, listkami mięty i skrop obficie oliwą.
Smacznego!
Black bean paste with honey and chili
Ingredients:
- 200g of dry black beans
- 1 teaspoon of baking soda
- 4 tablespoons of tahini
- 2 cloves of garlic
- lemon juice
- 1 tablespoon of fresh mint leaves
- 2 teaspoons of honey
- 1/2 - 1 teaspoon of chili flakes
- salt
- olive / cold pressed oil
Method:
1. Soak the dry beans in water with baking soda overnight.
2. Drain the beans, pour fresh water and cook until tender (up to 2 hours).
3. Set aside 1 tablespoon of cooked beans for garnish and blend the rest with the tahini, garlic, mint leaves, honey and chili into a smooth paste.
4. Season to taste with lemon juice and salt.
5. Put the paste into a bowl, decorate with the leftover beans and mint leaves and drizzle with plenty of olive oil.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz