wtorek, 2 czerwca 2020

Pieczarki po liguryjsku

Wtorek to dobry dzień, żeby sprawić sobie małą przyjemność i połechtać podniebienie :)
Lekka, prosta i bardzo smaczna przystawka, jaką są pieczarki po liguryjsku to świetny pomysł na kolację, lekki lunch lub ciepłą przekąskę, a także niecodzienny dodatek do grilla.
Soczyste grzyby wypełnione po brzegi aromatycznym farszem na bazie bułki tartej i mnóstwa ziół roznoszą swój zapach w kuchennych przestworzach, wypełniając nim najciemniejsze zakamarki.
Po kręgosłupie przechodzi maleńki dreszczyk ekscytacji, bo już wiadomo, że za kilka chwil na talerzu wylądują te pachnące wspaniałości :)
Najlepiej w tym daniu sprawdzą się pieczarki Portobello, które w swoich obszernych kapeluszach pomieszczą naprawdę dużo przepysznego farszu.
Jeśli jednak nie uda Wam się takich znaleźć, zwykłe pieczarki o jak największych kapeluszach też wspaniale się sprawdzą.
Do niektórych można wbić jeszcze po małym przepiórczym jajku, żeby zyskały na sytości i mogły stać się daniem samym w sobie.
A potem już tylko ziołowa rozkosz podniebienia w grzybowych beretach i moc aromatu i smaku w każdym kęsie.
Szykujcie pieczarki, siekajcie pietruszkę i niech wtorkowe przyjemności się urzeczywistnią w kilka chwil! :)







































Pieczarki po liguryjsku
Potrzebujesz:
  • 6-8 pieczarek o bardzo dużych kapeluszach lub pieczarek Portobello
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili lub szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • jajka przepiórcze (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Pieczarki umyj i osusz, odziel nóżki od kapeluszy.
2. Kapelusze pieczarek obsmaż z obu stron na oliwie, na koniec oprósz odrobiną soli i pieprzem.
3. Umieść podsmażone pieczarki w naczyniu żaroodpornym, blaszkami do góry.
4. Nóżki grzybów drobno posiekaj i wymieszaj z bułką tartą, natką pietruszki, bardzo drobno posiekanym czosnkiem i chili.
5. Dopraw farsz solą i pieprzem i napełnij nim kapelusze - delikatnie ugnieć.
6. Zrób dołek w farszu i wbij jajko (jeżeli korzystasz).
7. Piecz w 190*C przez 20min.

Smacznego! 








































Ligurian styled stuffed mushrooms
Ingredients:
  • 6-8 mushrooms with very large hats or Portobello mushrooms
  • 4 tablespoons breadcrumbs
  • 5 tablespoons of chopped parsley
  • 2 garlic cloves
  • 1/2 chili peppers or a pinch of chili flakes
  • salt and pepper to taste
  • 2 tbsp oil
  • quail eggs (optional)
Method:
1. Wash and dry the mushrooms, separate the hat from legs.
2. Fry the mushroom hats on both sides in olive oil, at the end of frying sprinkle with a little salt and pepper.
3. Place the fried mushrooms in an ovenproof dish, side up.
4. Chop the mushroom legs finely and mix with breadcrumbs, parsley, very finely chopped garlic and chili.
5. Season the stuffing with salt and pepper and fill the hats with it - gently press.
6. Make a hole in the stuffing and beat in the egg (if you use it).
7. Bake at 190 * C for 20 minutes.

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...