I chociaż jest trochę chłodniej, niż zwykle i chociaż pogoda w kratkę, jego soczyste łodygi zawsze kusząco na mnie mrugają ze skrzynek osiedlowego warzywniaka i pozwalają spojrzeć na świat przez różową poświatę lśniących łodyżek.
Po wiosennej burzy wynoszę do popołudniowego ogrodu dziadków rabarbarową słodkość.
W objęciach kruchego ciasta, na chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki.
Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ) ale czy próbowaliście kiedyś migdałów w postaci włosko-francuskiego nadzienia frangipane?
Zapiekany z owocami (lub bez) potrafi wynieść słodkie wypieki na nowy poziom, dodając im ciekawej konsystencji i przytulności, z którą w deszczowe dni jest jeszcze przyjemniej :)
Przy dźwięku ociekających po deszczu drzew, ciepłych podmuchach wiatru, popołudniowym koncercie ptaków i filiżance kawy, zanurzam zęby w rabarbarowej tarcie pełnej migdałowych uniesień.
U progu lato :)
Przy dźwięku ociekających po deszczu drzew, ciepłych podmuchach wiatru, popołudniowym koncercie ptaków i filiżance kawy, zanurzam zęby w rabarbarowej tarcie pełnej migdałowych uniesień.
U progu lato :)
Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem
Potrzebujesz:
Kruche ciasto
- 200g mąki pszennej
- 90g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki zimnej wody
Krem frangipane
- 150g mąki migdałowej
- 150g jaj (2 duże)
- 150g masła
- 150g cukru
Do tego
- 4 łodygi rabarbaru
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- białko jaja do posmarowania ciasta
Sposób przyrządzenia:
Kruche ciasto
1. Z podanych składników zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
2. Uformuj kulę, owić folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek (grubości ok, 3-4 mm) na papierze do pieczenia i razem z papierem przełóż na blachę.
4. Na środek ciasta wyłóż krem frangipane i rozprowadź, zostawiając 3-4cm margines ciasta.
5. Na krem układaj cząstki rabarbaru, następnie zawiń brzegi ciasta na nadzienie.
6. Posmaruj brzebi ciasta białkiem i posyp brązowym cukrem.
7. Piecz 20-25min. w 180*C
Krem frangipane
1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj mąkę migdałową i jajka - bardzo dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
Do tego
1. Rabarbar umyj i pokrój w cząstki długości 4-5cm.
Smacznego!
Rustic frangipane tart with rhubarb
Ingredients:
Shortbread
- 200g wheat flour
- 90g cold butter
- 1 teaspoon of sugar
- 4 tablespoons of cold water
Frangipane cream
- 150g almond flour
- 150g eggs (2 large eggs)
- 150g butter
- 150g sugar
Additionally
- 4 rhubarb stalks
- 1 teaspoon brown sugar
- egg white to brush the dough
Method:
Shortbread
1. Knead a uniform, smooth dough from all the ingredients.
2. Form a ball, wrap with cling film, and put in the fridge for 20 minutes.
3. Roll out the cooled dough into a round cake (about 3-4 mm thick) on baking paper and transfer it to the baking tray with the paper.
4. Put the frangipane cream on the center of the dough and spread, leaving a 3-4 cm dough margin.
5. Arrange rhubarb pieces on the cream, then wrap the edges of the dough on the filling.
6. Brush the cake with egg white and sprinkle with brown sugar.
7. Bake 20-25min. at 180 * C
Frangipane cream
1. Whip the butter with sugar until fluffy.
2. Add almond flour and eggs - mix thoroughly until completely combined.
Additionally
1. Wash rhubarb and cut into 4-5 cm pieces.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz