środa, 24 czerwca 2020

Sałatka Cobb z truskawkami - amerykański wstęp do lata

Znacie sałatkę Cobba?
To jedna z tych sałatek, którą stawia się na amerykańskim stole w ramach dania głównego.
Zwana także sałatką ogrodową, sałatka Cobb powstała na początku XX w. w hollywoodzkiej restauracji Hollywood Brown Derby.
Jej nazwa pochodzi od nazwiska właściciela restauracji, Roberta Cobba, a o powstaniu samej sałatki krąży kilka legend!
Jedna z nich głosi, że właściciel restauracji nie jadł niczego przez cały dzień pracy i dopiero koło północy wchodził do restauracyjnej kuchni, by się pożywić.
Łączył resztki pozostałych produktów, dosmażał kilka plasterków boczku na chrupko i polewał całość sosem vinegrette, co by tłumaczyło wszechstronność i różnorodność składników.
W tradycyjnej wersji na mieszance sałat ląduje chrupiący boczek, smażony lub grillowany kurczak, awokado, pomidory, jajko, ser Roquefort, szczypiorek i klasyczny vinegret - naprawdę jest się czym najeść ;)
Ja jednak postawiłam na świeże, lekkie smaki.
Pominęłam jajko i ser, a w ich miejsce wrzuciłam soczyste truskawki i słodką kukurydzę.
W końcu rozpoczyna się najcieplejsza i najbardziej owocna pora roku, niech zatem będzie lekko, pysznie i przyjemnie :)
Połączenie drobiu z truskawkami onieśmielało mnie przez długi czas...
Tym razem zainspirowana amerykańskim twistem, chwyciłam byka za szypułkę i obezwładniłam moje kubeczki smakowe falą smaku tego pysznego połączenia!
Delikatne mięso kurczaka w aromatycznych przyprawach mości się na kołderce z ulubionych sałat, a obok słodka kukurydza, jeszcze słodsze truskawki, kremowe awokado i malutkie kawałki chrupiącego boczku, które eksplodują smakiem i dymnym aromatem w każdym kęsie :)
Odrobina chili dodaje pikanterii i charakteru, a vinegrette z kolendrą wprowadza jeszcze więcej świeżości i letniego zamieszania.
Och! To jest tak dobre, że szkoda nie przygotować sobie i bliskim talerzy z lekką ucztą na początek lata! :D









































Sałatka Cobb z truskawkami
Potrzebujesz:
Kurczak:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 szczypty płatków chili
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju

Do tego:

  • 4 cienkie plasterki boczku
  • 3 garści sałaty (może być jeden rodzaj lub mieszanka)
  • 6 dużych truskawek
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki 
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 awokado
  • sól i pieprz

Vinegrette z kolendrą:

  • 1 garść świeżych liści kolendry
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 szczypta płatków chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Sposób przyrządzenia:
1. W misce połącz przyprawy z olejem i dobrze wymieszaj.
2. Do miski włóż kurczaka, dobrze pokryj go marynatą i odstaw do lodówki na 30min.
3. Smaż na średnim ogniu.
4. Boczek usmaż na suchej patelni na chrupko - odłóż na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
5. Na dużym talerzu rozłóż sałatę, posyp kukurydzą, ułóż ćwiartki truskawek i plasterki awokado - oprósz lekko solą.
6. Usmażonego kurczaka pokrój w grube plastry i ułóż na sałatce.
7. Chili pokrój w cienkie plasterki i pokrusz boczek - posyp na sałatkę.
8. Polej całość kolendrowym vinegrette.

Vinegrette z kolendrą
1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos.

Smacznego!








































Cobb salad with strawberries
Ingredients:
Chicken:

  • 1 chicken breast
  • 1/2 teaspoon cumin
  • 1 teaspoon of sweet smoked pepper
  • 1/2 teaspoon of granulated garlic
  • 1/3 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon pepper
  • 2 pinches of chili flakes
  • 2 pinches of dried oregano
  • 2 tbsp oil

Additionally:

  • 4 thin bacon slices
  • 3 handfuls of lettuce (can be one type or mix)
  • 6 large strawberries
  • 3 tablespoons canned corn
  • 1/2 chili pepper
  • 1 avocado
  • salt and pepper

Vinegrette with coriander:

  • 1 handful of fresh coriander leaves
  • 5 tablespoons of rapeseed oil
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 2 teaspoons of water
  • 1 pinch of chili flakes
  • 1 clove of garlic
  • salt

Method:
1. In a bowl, combine the spices with oil and mix well.
2. Put the chicken in a bowl, cover it well with marinade and put in the fridge for 30 minutes.
3. Fry on medium heat.
4. Fry the bacon in a dry frying pan - put on a paper towel to get rid of excess fat.
5. Spread lettuce on a large plate, sprinkle with corn, arrange strawberry quarters and avocado slices - lightly sprinkle with salt.
6. Cut the fried chicken into thick slices and place on the salad.
7. Cut the chili into thin slices and crush the bacon - sprinkle on the salad.
8. Pour over the whole coriander vinaigrette.

Cilantro Vinegrette
1. Place all ingredients in a blender and mix to a uniform sauce.

 Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...