środa, 17 czerwca 2020

Tarta ze szparagami i mozzarelą na pożegnanie wiosny

Ostatni dzień długiego, czerwcowego i wyjątkowo ciepłego weekendu uczciłam w jeden z moich ulubionych sposobów.
Piknikiem ze znajomymi!
Długo wyczekiwana okazja na puszczenie się w dzicz przy pięknej pogodzie, której wiosną nie było za wiele, wraz z radosnymi ludźmi i pysznym jedzeniem nareszcie się ziściła :)
Po długim marszu przez piękny sosnowy las, w którym promienie czerwcowego słońca skakały po srebrzystych pajęczynach, dodając blasku w mikro świecie, dotarłyśmy na Uroczysko Święte Ługi - ptasie królestwo.
Gwar i harmonijny chaos, jaki panował w przestrzeni nad rozlewiskiem był niesamowity i wieńczył skąpaną w słońcu piknikową atmosferę między trawami :)
Na ułożonym z pali prowizorycznym stoło-siedzisku mnóstwo pysznych rzeczy, a wśród nich ona, krucha i aromatyczna tarta ze szparagami, dymką i mleczną mozzarellą.
Pyszne warzywa spaja puszysta masa jajeczna w objęciach delikatnego, kruchego ciasta.
Jeszcze tylko świeży rzut plasterków chrupiącej rzodkiewki i słodkich pędów groszku cukrowego, lub innych ulubionych kiełków i można zatopić się w smakach końca wiosny :)
Bo u progu już lato i moc nowych pyszności ♥
Chodź, przysiądź się i dołącz do pysznej celebracji pożegnania wiosny w rytmie slow life, która ugłaszcze Twoje podniebienie zielonymi smakami :)
Z wiatrem we włosach, kilometrami w nogach i ze smukłymi szparagami w kolorze nadziei na talerzu.



























Tarta ze szparagami i mozzarellą
Potrzebujesz:
Kruche ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • duża szczypta soli.
Nadzienie:
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1 dymkę ze szczypiorem
  • 1 kulę mozzarelli
  • 3 jaja
  • 200g śmietany 12%
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
Do tego:
  • 3 rzodkiewki
  • pędy groszku cukrowego / kiełki
Sposób przyrządzenia:
Kruche ciasto:
1. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie, jednolite ciasto.
2. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20min.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3mm i wyłóż nim formę: dno i boki.
4. Ponakłuwaj obficie widelcem.
5. Piecz 10min w 180*C.

Nadzienie:
1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki, dymkę umyj i pokrój cebulę w cienkie plasterki, szczypior poszatkuj.
2. Jaja wbij do miski i wymieszaj z mlekiem, śmietaną i przyprawami.
3. Mozzarellę pokrój w kostkę.
4. Na upieczonym spodzie tarty ułóż szparagi i cebulkę ze szczypiorkiem.
5. Zalej całość masą jajeczną i posyp mozzarellą.
6. Piecz 25min w 180*C.
7. Podawaj z plasterkami rzodkiewki i kiełkami.

Smacznego!









































Asparagus and mozzarella tart
Ingredients:
Shortbread:
  • 200g wheat flour
  • 80g butter
  • 4 tablespoons of cold water
  • a large pinch of salt.
Filling:
  • 1/2 bunch of asparagus
  • 1 spring onion with chives
  • 1 ball of mozzarella
  • 3 eggs
  • 200g cream 12%
  • 3 tablespoons of milk
  • 1 teaspoon of granulated garlic
  • 1/2 teaspoon of Herbes de Provence
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/3 teaspoon pepper
Additionally:
  • 3 radishes
  • sugar pea shoots / sprouts
Method:
Shortbread:
1. Knead all ingredients into a smooth, uniform dough.
2. Form a ball, wrap it in foil and put in the fridge for 20 minutes.
3. Roll out the cooled dough to a thickness of 3mm and line the form: bottom and sides.
4. Puncture generously with a fork.
5. Bake 10 minutes at 180 * C.

Filling:
1. Wash asparagus and cut off the woody tips, wash the spring onions and cut the onion into thin slices, chop the scalion.
2. Beat eggs in a bowl and mix with milk, cream and spices.
3. Dice the mozzarella.
4. Arrange asparagus and onion with scalion on the baked tart bottom.
5. Cover with egg mass and sprinkle with mozzarella.
6. Bake 25min at 180*C.
7. Serve with slices of radish and sprouts.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Zjadłabym taką tartę. Uwielbiam szparagi w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta naprawdę wspaniale się udała :) Bardzo polecam to połączenie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...